dissonArt ensemble / ΣΤΕΓΗ
menu

dissonArt ensemble

"Pierrot Lunaire" του Arnold Schönberg

2-3 ΑΠΡ 2016
21:00
Μικρή Σκηνή
Στις 3 ΑΠΡ προβολή ντοκιμαντέρ στις 18:30, με ελεύθερη είσοδο.*
Tο διασημότερο έργο του Άρνολντ Σένμπεργκ και ένα από τα πλέον εμβληματικά του μουσικού μοντερνισμού, ο «Φεγγαρίσιος Πιερότος», γίνεται παράσταση μουσικού θεάτρου μέσα από τη σύμπραξη του dissonArt ensemble, του συνθέτη Δημήτρη Μαρωνίδη και του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Ευκλείδη.
Κανονικό: 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Ο Φεγγαρίσιος Πιερότος (Pierrot Lunaire, 1912), το πρώτο ατονικό αριστούργημα του πατέρα του δωδεκαφθογγισμού, Άρνολντ Σένμπεργκ (1874-1951), μεταμορφώνεται σε παράσταση μουσικού θεάτρου, όπου τον φωνητικά απαιτητικό ρόλο του Πιερότου ερμηνεύει η «βασίλισσα της αβανγκάρντ», όπως έχει χαρακτηριστεί από το διεθνή Τύπο, Frauke Aulbert.

Μέσα σε μια σκηνική εγκατάσταση που είναι εμπνευσμένη από τις προσπάθειες του ανθρώπου να επικοινωνήσει με το σύμπαν, οι μουσικοί και σκηνικοί ερμηνευτές εκτελούν μικρά τελετουργικά, που ελπίζουν να τους φέρουν πιο κοντά στο άγνωστο στο οποίο προσδοκούν. Πατώντας πάνω στην εγγενή θεατρικότητα των 21 μελοποιημένων ποιημάτων του Albert Giraud, αυτή η παράσταση μουσικού θεάτρου φέρνει κοντά την ιστορική πρωτοπορία του Σένμπεργκ με τη σύγχρονη ψυχοακουστική, τις φεγγαρίσιες ονειροπολήσεις του μετα-ρομαντικού Πιερότου και την ψυχρότητα του κόσμου μετά την κατάκτηση της Σελήνης.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, ένας δημιουργός με σαφές αισθητικό στίγμα και σημαντικές επιτυχίες στο χώρο του μουσικού θεάτρου: «Οι αναστοχασμοί του φεγγαροχτυπημένου Πιερότου, στο πρωτότυπο, γίνονται η αφορμή για μια σκηνική παραβολή που περιστρέφεται γύρω από την έννοια της πρωτοπορίας και τη ρητορική του τέλους, με την οποία η πρωτοπορία είναι στενά συνδεδεμένη σε κάθε εποχή».

Το dissonArt ensemble είναι ένα από τα κορυφαία σύνολα ερμηνείας σύγχρονης μουσικής στη χώρα μας, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά τα μέλη του κινούνται με ευελιξία όπου χτυπάει η καρδιά της νέας μουσικής στην Ευρώπη.

συντελεστές

Σοπράνο: Frauke Aulbert
Μουσικό σύνολο: dissonArt (Θοδωρής Πατσαλίδης, Γιάννης Ανισέγκος, Αλέξανδρος Σταυρίδης, Λενιώ Λιάτσου, Βασίλης Σαΐτης)
Ηλεκτρονικά: Δημήτρης Μαρωνίδης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνογραφία: Γιάννης ΚατρανίτσαςΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Σάββατο 2 Απριλίου
Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές
Συντονισμός: Χρήστος Καρράς, Γενικός Διευθυντής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής της Στέγης

Κυριακή 3 Απριλίου
Workshop με το μουσικό σύνολο dissonArt

*Την Κυριακή 3 Απριλίου στις 18:30 θα προβληθεί, σε παγκόσμια πρώτη, η ταινία Les Pierrot Lunaire, σε σκηνοθεσία του Stéphane Gatti, με ελληνικούς υπότιτλους.

Η ταινία έχει παραχθεί από το εργαστήριο Labex Arts H2H του Πανεπιστημίου Παρίσι 8 και εντάσσεται στη σειρά Proses Musicales – Gestes Instrumentales. Η ταινία παρακολουθεί την προετοιμασία παράστασης του Pierrot Lunaire προσφέροντας μια συναρπαστική ματιά στη λεπτομέρεια της ερμηνείας και τη σημασία της για την κατανόηση του έργου από τον ακροατή.

Την προβολή θα προλογίσει ο Jean Paul Olive, καθηγητής μουσικολογίας του πανεπιστημίου Παρίσι 8 και επιμελητής της σειράς. Η ομιλία του θα γίνει στα γαλλικά με διαδοχική μετάφραση.

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

Στον Φεγγαρίσιο Πιερότο, μια γυναικεία φωνή εκφράζεται μέσω της μουσικής απαγγελίας (Sprechgesang), συνοδευμένη από ένα σύνολο πέντε μουσικών. Το έργο αποτελείται από τα «Τρεις φορές επτά ποιήματα του Αλμπέρ Ζιρώ», όπως το όρισε ο (μανιώδης με την αριθμολογία) συνθέτης του, ενώ υπάγεται στο –ξεχασμένο σήμερα– είδος του μελοδράματος, συνθέσεων δηλαδή για απαγγελία με μουσική συνοδεία.

Το έργο υπήρξε παραγγελία μιας από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες μελοδραμάτων, της Albertine Zehme, η οποία ήθελε ένα έργο που να αναδεικνύει τις ιδιαίτερες δεξιότητές της.

Παρότι είναι το διασημότερο έργο του Άρνολντ Σένμπεργκ, ο τρόπος ερμηνείας του παραμένει «ανοιχτός», καθώς αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνείας στην τραγουδίστρια. Η υβδριδική Sprechstimme (μεταξύ απαγγελίας και τραγουδιού), την οποία ζητάει ο συνθέτης, συνιστά ακόμη και σήμερα μια πρόκληση διαρκώς νέων προσεγγίσεων για τις ερμηνεύτριες. Το έργο έχει παρουσιαστεί συχνά και στη χώρα μας.

Ο Σένμπεργκ είναι γνωστός ως ο «πατέρας» του δωδεκαφθογγισμού, ωστόσο ο Πιερότος προηγείται της επινόησης του επαναστατικού αυτού μουσικού συστήματος. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στη συνέχεια της διαδρομής από τα πρώιμα έργα του συνθέτη, που βρίσκονται στο έσχατο όριο του τονικού συστήματος, προς τη μεγάλη περιπέτεια της ανατροπής του, σε ό,τι δηλαδή αποκαλούμε ατονική μουσική.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

3 Απρ 2016

12:00
Ελεύθερη είσοδος

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Workshop με το μουσικό σύνολο dissonArt Reading Session νέων έργων

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

13 Απρ 2016

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 15 € / 7 € Ζώνη ΤετARTης
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

ARTéfacts ensemble Μουσική για το Νέο Κόσμο

23 - 24 Απρ 2016

Άσυλο Ανιάτων (Αγ. Ζώνης 39, Κυψέλη)
Κανονικό: 5 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 5 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Breakfast Club Το εντός αντιπαρέχεται

20 Απρ 2016

21:00 Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (πλ. Καρύτση 8, Αθήνα)
Κανονικό: 7 € Zώνη ΤετARTης
/ 10 – 15 - 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 9 – 12 – 15 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα):
8 – 11 – 14 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Diotima

13 Μαϊ 2016

21:00 Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)
Κανονικό: 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 14 € 
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 12€ 
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Φωνές στο Χώρο Neue Vocalsolisten Stuttgart