Transitions Central Europe: Audition for a demonstration (Ακρόαση για μία διαδήλωση) / ΣΤΕΓΗ
menu

Transitions Central Europe: Audition for a demonstration (Ακρόαση για μία διαδήλωση)

Lola Arias

Transitions 3. Central Europe


ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
17 NOE 2015
18:00
Κεντρική Σκηνή
«Αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, σε ποια ιστορική συγκυρία θα θέλατε να βρεθείτε και ποιον ρόλο θα παίζατε;» Μια παράσταση που θα αναπλάσει, ζωντανά επί σκηνής, πολιτικά γεγονότα από το παρελθόν…
Είσοδος ελεύθερη
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Μετάκληση από το 2ο Transitions)

Τι θυμόμαστε από ιστορικά πολιτικά γεγονότα που καθόρισαν το μέλλον μιας χώρας; Το γκρέμισμα των συνόρων, την πτώση της δικτατορίας, την εξέγερση ενός λαού; Τι έχει μείνει ως ανάμνηση σε όσους συμμετείχαν σε αυτά και τι καθορίζει τη συλλογική μνήμη μιας κοινωνίας; Τι μπορεί να αναπαραστήσει αυτά τα γεγονότα σήμερα: ένα σύνθημα, μια φωτογραφία, ένα τραγούδι, μια μαρτυρία;

Η σκηνοθέτης και συγγραφέας Λόλα Αρίας καλεί το κοινό σε μια παράσταση με τη μορφή ακρόασης. Οι θεατές είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας και έρχονται αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα: «Αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, σε ποια ιστορική συγκυρία θα θέλατε να βρεθείτε και ποιον ρόλο θα παίζατε; Θα ήσασταν διαδηλωτής, παρατηρητής, αστυνομικός;» 

Οι συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι με αναμνήσεις, ιστορικά στοιχεία και συλλογικές αφηγήσεις, στην προσπάθειά τους να αναπαραστήσουν τι πραγματικά έγινε και πώς αυτό μπορεί να ανασυσταθεί σήμερα.

Μια παράσταση-ακρόαση για τη συλλογική μνήμη, την πολιτική συμμετοχή και τη σχέση ανάμεσα στη μυθοπλασία και την ιστορία. Το έργο αυτό έχει μια νομαδική μορφή και αναδημιουργείται κάθε φορά, ειδικά για την κάθε πόλη στην οποία παρουσιάζεται. Η κάθε πόλη έχει τη δική της ιστορία και για τους κατοίκους της υπάρχει μία διαδήλωση που δεν μπορούν ποτέ να ξεχάσουν.

Διαβάστε το σκηνοθετικό σημείωμα της Λόλα Αρίας.

συντελεστές

Σύλληψη και Δημιουργία: Lola Arias
Καλλιτεχνική συνεργασία: Aljoscha Bregrich
Έρευνα και Δραματουργία: Πρόδρομος Τσινικόρης
Βοηθός στην έρευνα: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Βίντεο: Mikko Gaestel
Βοηθός βίντεο: Oliwia Twardowska
Βοηθός σκηνοθέτη: Λιάνα Ταουσιάνη
Βοηθοί ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Ντελιθέου, Βασιλική Σουρρή
Ιστορικός Σύμβουλος: Δρ. Λεωνίδας Καλλιβρετάκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Εθελοντές: Δήμητρα Δερμιτζάκη, Ελένη Ευθυμίου, Βίκυ Νικολαΐδου, Βασίλης Σκαρμούτσος, Έλενα Σταυροπούλου 
Διερμηνεία: Νίκος Πρατσίνης

Ευχαριστίες: Ανδρέας Αποστολίδης, Δώρα Ακρίβου, Σταύρος Βαλσαμίδης, Γιώργος Βερνίκος, Πολυμέρης Βόγλης, Ιώ Βουλγαράκη, Μιχάλης Γουνελάς, Ολύμπιος Δαφέρμος, Μάγδα Δούρου, Ελένη Ευθυμίου, Τάσος Κοντογιαννίδης, Γιώργος Κοτανίδης, Μαργαρίτα Κουθασανά, Βασίλης Κουκαλάνι, Πέτρος Κουλουφάκος, Δημήτρης Κουμάνταρος, Γιάννης Κουρμουλάκης, Κώστας Κουρμουλάκης, Κώστας Λαλιώτης, Παύλος Λαουτάρης, Νίκος Μάστορης, Διονύσης Μαυρογένης, Στέλλα Μεζίνη, Θεανώ Μεταξά, Γεράσιμος Μπάλλας, Αντώνης Μπορτολής, Ρίτα Νικολαΐδου, Γιώργος Οικονόμου, Αννίτα Παναρέτου, Τάκης Παπαπετρόπουλος, Δημήτρης Παπαχρήστος, Γεράσιμος Πετρακόπουλος, Χρήστος Πιλατάκης, Δέσποινα Ράμμου, Τάσος Σακελαρόπουλος, Κυριάκος Σταμέλος, Ντίνος Στρουβουλίδης, Νίκος Σύφαντος, Χάρης Τσουλουχάς, Χρήστος Τσουραμάνης, Μαρία Χατζή, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Κορίνα Χουδαλάκη, Δημήτρης Ψαρράς

Ευχαριστούμε την ΕΡΤ για την παραχώρηση αρχειακού υλικού.


Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά  προτεραιότητας.

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

Η Λόλα Αρίας (γενν. 1976 Μπουένος Άιρες, Αργεντινή) είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Η δουλειά της συνδυάζει στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου και μυθοπλασίας. Συνεργάζεται συχνά με καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία, με επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες ηθοποιούς, ενώ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει στις παραστάσεις της βρέφη ή ακόμα και ζώα. Στην παράσταση Mi vida después (2009), που είδαμε στη Στέγη το Νοέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Transitions 2 – Latin America, έξι ηθοποιοί επιχειρούν να ανασκευάσουν τα νεανικά χρόνια των γονιών τους στην Αργεντινή της δεκαετίας του 1970 χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, γράμματα, κασέτες και ρούχα. Στο Striptease (2007), ένα βρέφος βρίσκεται επί σκηνής, ενόσω οι γονείς του καυγαδίζουν στο τηλέφωνο.

Η Αρίας, σε συνεργασία με τον Stefan Kaegi της ομάδας Rimini Protokoll, έχει δημιουργήσει τις παραστάσεις Chácara Paraíso (2007), SOKO São Paulo (2007) και Airport Kids (2008), ενώ έχουν από κοινού επιμεληθεί και το φεστιβάλ Ciudades Paralelas (2010), μια σειρά από αστικές παρεμβάσεις στο Βερολίνο, στο Μπουένος Άιρες, στη Βαρσοβία, στη Ζυρίχη και σε άλλες πόλεις.

Η Αρίας, σε συνεργασία με τον Ulises Conti, συνθέτει μουσική και έχει κυκλοφορήσει τα άλμπουμ El amor es un francotirador (2007) και Los que no duermen (2011).

Η δουλειά της Αρίας έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ. όπως το Φεστιβάλ της Αβινιόν (Γαλλία), το Spielart Festival (Γερμανία), το Theater Spektakel (Ελβετία), το Alkantara Festival (Λισσαβόνα) και το Under the Radar (Νέα Υόρκη). Επίσης, συνεργάζεται με θέατρα, όπως το Τhéâtre de la Ville στο Παρίσι, το REDCAT στο Λος Άντζελες και το Walker Art Center του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μιννεάπολις των ΗΠΑ.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής