Transitions Central Europe: Small Narration (Μικρή αφήγηση) / ΣΤΕΓΗ
menu

Transitions Central Europe: Small Narration (Μικρή αφήγηση)

Wojtek Ziemilski

Transitions 3. Central Europe


ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
28-29 NOE 2015
19:00
Μικρή Σκηνή
Πώς θα αντιδρούσατε αν μαθαίνατε ότι ο παππούς σας ήταν συνεργάτης της μυστικής αστυνομίας; Μια παράσταση-διάλεξη για τη σύγκρουση ανάμεσα στις προσωπικές και τις ιστορικές αφηγήσεις.
Κανονικό: 10 €
Μειωμένο: 5 €
Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 9 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 8 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 5 €
ΠΟΛΩΝΙΑ

Το φθινόπωρο του 2006, ο Βόιτεκ Ζιεμίλσκι έμαθε ξαφνικά ότι ο παππούς του, ένας αξιοσέβαστος πολίτης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτης της κομουνιστικής μυστικής αστυνομίας. Η οικογένεια δεν μπόρεσε να συνέλθει από το σοκ αυτής της απρόσμενης αποκάλυψης και προσπάθησε να μάθει όλη την ιστορία. Ο Ζιεμίλσκι δημιούργησε μια παράσταση με τη μορφή διάλεξης, για τις μικρές και τις μεγάλες αφηγήσεις, σε μια προσπάθεια να καταλάβει τη δύναμη που έχουν καλλιτεχνικές αποφάσεις σε σχέση με μια ιστορία που δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει. 

Στο έργο του, ο Ζιεμίλσκι συνδυάζει τα νέα μέσα με τον ακτιβισμό, καθώς και διάφορες μορφές δημόσιας απεύθυνσης – στα όρια του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών κα του χορού. Στην παράσταση αυτή, συνδυάζει προσωπικές εξομολογήσεις, ιστορικά ντοκουμέντα, video art και σύγχρονη χορογραφία.

Η μνήμη είναι ο χώρος όπου η απώλεια γίνεται αισθητή, λέει ο ίδιος, και επιχειρεί μέσα από το έργο του να αποκαλύψει τη σχέση ανάμεσα στις προσωπικές αναμνήσεις και την κατασκευή μιας ιστορίας. Μια παράσταση-διάλεξη για τη μνήμη, την ταυτότητα και την απουσία, μέσα από μια φόρμα που ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, το προσωπικό και το συλλογικό, την τέχνη και την ακαδημαϊκή διάλεξη.

συντελεστές

Κείμενο, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Wojtek Ziemilski
Μετάφραση: Βασίλης Δουβίτσας


Πρεμιέρα: 20 Μαρτίου 2010, Teatr Studio, Βαρσοβία

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
Workshop θεάτρου με τον Wojtek Ziemilski

Σάββατο 28 Νοεμβρίου (στο πλαίσιο του Συμποσίου)
Συζήτηση «Μεγάλες καταστροφές, μικρές αφηγήσεις» (20:00-21:00)
O Wojtek Ziemilski σε μια συζήτηση με τον κριτικό θεάτρου και δραματουργό Piotr Gruszczynski.

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

Ο Ζιεμίλσκι, ο οποίος σπούδασε στη Λισσαβόνα και επέστρεψε στην Πολωνία το 2008, τράβηξε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ από τις πρώτες δουλειές του, χάρη στις οποίες τον αποκάλεσαν «το νέο αίμα του θεάτρου της Βαρσοβίας» και «ανερχόμενο αστέρα της πολωνικής κουλτούρας».

Η παράσταση Μικρή αφήγηση (πολων. Mała narracja) έκανε την πρεμιέρα της στο Teatr Studio της Βαρσοβίας, στις 20 Μαρτίου του 2010. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε σε διάφορες άλλες πόλεις της Πολωνίας, καθώς και στο Παρίσι, στη Μόσχα, στη Μαδρίτη και στο Μόναχο. 

Το έργο επελέγη ως μια από τις καλύτερες πολωνικές παραστάσεις για το έτος 2010 από το Adam Mickiewicz Institute και συμμετείχε στο Polska Arts Programme του Εδιμβούργου το 2012. 

Η Μικρή αφήγηση μεταφράστηκε στα γαλλικά και παρουσιάστηκε στο θέατρο La Bellone των Βρυξελλών. Η αγγλική μετάφραση συμπεριλήφθηκε από το University of Chicago Press σε μια ανθολογία του σύγχρονου πολωνικού θεάτρου που εξέδωσε, με τίτλο (A)pollonia.

Ο Ζιεμίλσκι συμμετέχει ενεργά σε ακτιβιστικές δράσεις και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Πρόσφατα, μετά την απαγόρευση παρουσίασης στην Πολωνία του έργου του Rodrigo Garcia, Golgota Picnic, κάλεσε τους καλλιτέχνες της χώρας σε κινητοποίηση, ζητώντας τους να παρουσιάσουν αναπαραστάσεις του «απαγορευμένου» έργου σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το 2015, ο Ζιεμίλσκι δημιούργησε τον καλλιτεχνικό χώρο XS, που συνδυάζει εκθέσεις εικαστικών και θεατρικές παραστάσεις με καλλιτεχνικό ακτιβισμό. Επίσης, διδάσκει σύγχρονες προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία, εστιάζοντας στο θέατρο της επινόησης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Νοε 2015

11:00
Κόστος συμμετοχής: 10 €

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Transitions Central Europe: Workshop θεάτρου με τον Wojtek Ziemilski

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής