Χορός χωρίς διακρίσεις / ΣΤΕΓΗ
menu

Χορός χωρίς διακρίσεις

Πρόσβαση άνευ ορίων στις τέχνες και τον πολιτισμό. 3 εργαστήρια για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία

ΟΚΤ 2015 - ΜΑΪ 2016
18:00-20:00
Ενήλικες με και χωρίς αναπηρία
Τα δύο τελευταία χρόνια στη Στέγη, χορέψαμε με το σώμα, με το μυαλό, αλλά κυρίως με την ψυχή μας… Καταφέραμε να συνδεθούμε. Χαρήκαμε τη διαφορετικότητά μας. Μα πάνω απ’ όλα επικοινωνήσαμε μέσα από μια κοινή, πανανθρώπινη γλώσσα. Αυτή του χορού.
Δράσεις και εργαστήρια για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία

Με το διετές πρόγραμμα Unlimited Access, η Στέγη μαζί με τρεις ακόμη ευρωπαϊκούς φορείς, το British Council, το Vo’ Arte (Πορτογαλία) και το Croatian Institute for Movement and Dance, έδωσε σε δεκάδες άτομα, με αναπηρία και μη, τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το χορό. Το πρόγραμμα, που είχε στόχο την αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία στο χώρο του πολιτισμού, κορυφώθηκε πέρυσι το Φεβρουάριο με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access στη Στέγη!

Φέτος το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, όμως η Στέγη συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, με την πεποίθηση ότι σε μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις έχουν όλοι το δικαίωμα για πρόσβαση στις τέχνες και τον πολιτισμό! Έχοντας θέσει γερά τις βάσεις με τα εργαστήρια των δύο προηγούμενων ετών, συνεχίζει και φέτος τα τρία εργαστήρια κίνησης για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία, διανθισμένα με νέες δράσεις και προκλήσεις.

Γιατί ο χορός όρια δεν γνωρίζει…

Εργαστήριο 1
Εργαστήριο κίνησης και ήχου για βλέποντες και μη βλέποντες
Το φετινό εργαστήριο επικεντρώνεται στη σχέση ήχου και κίνησης. Mε εργαλεία το σώμα και τον ήχο, πειραματιζόμαστε ατομικά και συλλογικά: Πώς ενεργοποιούμε, μέσω του ήχου, την κίνηση της ομάδας στο χώρο και το χρόνο; Πώς επαναπροσδιορίζουν οι συμμετέχοντες την παρουσία τους στο σκοτάδι χρησιμοποιώντας τον ήχο ως εργαλείο χωροαντίληψης;

Στην πορεία των συναντήσεων, το εργαστήριο εξελίσσεται μέσα από τη συζήτηση και την ανατροφοδότηση της ομάδας: με την ανταλλαγή εμπειριών, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις υπόλοιπες αισθήσεις μας και να καθορίσουμε την καλλιτεχνική μας έκφραση με άξονα τους άλλους.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα με δυνατούς δεσμούς σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας.
 
Απευθύνεται:
Σε παλιά και νέα μέλη

Προϋποθέσεις:
Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν επαγγελματική εμπειρία, αλλά διάθεση για πειραματισμό με την κίνηση και τον ήχο, με ή χωρίς μουσικά όργανα.
 
Ημερομηνίες:
Τις Παρασκευές 5 και 12 Φεβρουαρίου, 4, 11 και 18 Μαρτίου, 1, 8, 15 και 22 Απριλίου & 6, 13 και 20 Μαΐου 2016

Ώρες
18:00-20:00

Κόστος συμμετοχής:
72 € (και για τις δώδεκα συναντήσεις του κύκλου)

Συντελεστές:
Ίρις Καραγιάν: χορογράφος
Ilan Manouach: μουσικός
 
Εργαστήριο 2
Εργαστήριο χορού για άτομα με και χωρίς κινητική αναπηρία
Στο φετινό εργαστήριο, θα εστιάσουμε τόσο στις αρχές της σύνθεσης, όσο και στον τρόπο ερμηνείας των συμμετεχόντων. Θα παρατηρήσουμε πώς λαμβάνουμε αποφάσεις σχετικά με την κίνησή μας –σε σχέση με το χώρο, το χρόνο και τους άλλους–, με στόχο να διαμορφώσουμε μια κοινή γλώσσα έκφρασης μέσα από το χορό. Παράλληλα, θα εξελίξουμε τις κινητικές και εκφραστικές μας δεξιότητες μέσα από την ατομική και την ομαδική χορογραφική διαδικασία.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να προσεγγίσουμε την κίνηση μέσα από τη μοναδικότητα κάθε συμμετέχοντος και παράλληλα να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης στην ομάδα.
 
Απευθύνεται:
Σε παλιά και νέα μέλη

Ημερομηνίες:
Τις Παρασκευές 30 Οκτωβρίου, 6, 13, 20 και 27 Νοεμβρίου & 4, 11 και 18 Δεκεμβρίου 2015 & 8, 15, 22 και 29 Ιανουαρίου 2016
 
Ώρες:
18:00-20:00
 
Κόστος συμμετοχής:
72 € (και για τις δώδεκα συναντήσεις του κύκλου)
 
Συντελεστές:
Μαρία Κολιοπούλου: χορογράφος
Ανδρέας Κολίσογλου: χορευτής
 
Εργαστήριο 3
Εργαστήριο κίνησης για άτομα με και χωρίς νοητική υστέρηση & με και χωρίς κινητικές αναπηρίες
Η ομάδα συνεχίζει με περισσότερο χιούμορ να απολαμβάνει τη… διαφορετικότητα εντός της. Τα δύο τελευταία χρόνια κινητοποιήσαμε κάθε σημείο του σώματός μας, εξερευνήσαμε το χώρο και εξοικειωθήκαμε με το σώμα του άλλου. Παίξαμε με το ρυθμό και τη δυναμική της κίνησής μας, αντιδρώντας σε ηχητικά ή γλωσσικά ερεθίσματα και φυσικά αντικείμενα.

Γράψαμε στίχους, βγάλαμε άναρθρες κραυγές και αστείους ήχους, εμπιστευτήκαμε ο ένας τον άλλον και γνωριστήκαμε μέσα από την παρατήρηση. Κυρίως, όμως, μάθαμε να ενεργούμε αυτόνομα, να παίρνουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας, χωρίς να περιμένουμε από κάποιον να μας πει αν κάνουμε το σωστό ή το λάθος.

Φέτος, θα συνεχίσουμε πάνω στο ίδιο μοτίβο, αλλά μέσα από ένα νέο πρίσμα, αυτό του χιούμορ. Το στοιχείο αυτό αναδείχθηκε τόσο έντονα που ήταν αδύνατο να το αγνοήσουμε.
Τι είναι λοιπόν χιούμορ; Τι βρίσκουμε αστείο;

Πώς αντιδρά το σώμα του θεατή ή του ακροατή στο χιούμορ;
Μια χρονιά σοβαρής δουλειάς, αλλά… με πολύ χιούμορ είναι μπροστά μας!
 
Απευθύνεται:
Σε παλιά και νέα μέλη
 
Ημερομηνίες:
Τις Πέμπτες 19 και 26 Νοεμβρίου, 3, 10 και 17 Δεκεμβρίου 2015
& 7, 14, 21 και 28 Ιανουαρίου & 4, 11 και 18 Φεβρουαρίου 2016
 
Ώρες:
18:00-20:00

Κόστος συμμετοχής:
72 € (και για τις δώδεκα συναντήσεις του κύκλου)
 
Συντελεστές:
Μέντη Μέγα: χορογράφος
Ειρήνη Κουρούβανη: χορεύτρια

διαβάστε περισσότερα

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής