Θεωρητικά σεμινάρια ενηλίκων για το χορό / ΣΤΕΓΗ
menu

Θεωρητικά σεμινάρια ενηλίκων για το χορό

Α’ Κύκλος: ΝΟΕ-ΔΕΚ 2015
Β’ Κύκλος: ΜΑΡ-ΑΠΡ 2016
19:00-21:00
Ενήλικες που ενδιαφέρονται για το χορό, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις.
Τι θεωρείται σήμερα χορός; Γιατί οι θεατές καλούνται να παρακολουθήσουν χορό σε… ταράτσες κτιρίων, πλατείες, στο βυθό της θάλασσας ή, ακόμα, σε άδειες σκηνές;
54 € (και για τις 6 συναντήσεις του κάθε κύκλου)
 
Κύκλος Α’
Ακολουθώντας τα βήματα του μεταμοντέρνου χορού
 
«Μόνος κανόνας: κανένας κανόνας!» Με το μότο αυτό, ο μεταμοντέρνος χορός κερδίζει σταδιακά τους θεατές, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ολοένα περισσότερα ερωτηματικά και... αμηχανία.

Η Στέγη προτείνει ένα ιδιαίτερο θεωρητικό σεμινάριο, που θα εξοικειώσει τους παλιούς αλλά και τους νέους φίλους του χορού με τη νέα αυτή γλώσσα έκφρασης που καθρεφτίζει τις ευρύτερες αλλαγές στην τέχνη και την κοινωνία, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 και μετά.

Ο μεταμοντέρνος χορός εγκαταλείπει τις ρομαντικές αφηγήσεις και την αρμονία του μπαλέτου, ενώ ταυτόχρονα αμφισβητεί το στυλιζαρισμένο λεξιλόγιο και τη θεατρικότητα του μοντέρνου χορού. Με τόλμη και πειραματισμούς, σπάει τους υπάρχοντες κώδικες και απελευθερώνει το σώμα που πλέον, ως απόλυτο εκφραστικό εργαλείο, μιλά για βαθύτερους φόβους και επιθυμίες.

Μέσα από αποσπάσματα έργων καινοτόμων Ελλήνων και ξένων χορογράφων, από τον Στηβ Πάξτον και τη Λουσίντα Τσάιλντς μέχρι τον Ξαβιέ Λε Ρουά, τον Λόιντ Νιούσον και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, το σεμινάριο παρακολουθεί τις ανατροπές και την εξέλιξη της τέχνης του χορού από το 1960 και μετά. Παράλληλα, παρουσιάζει τους χορογράφους που θα φιλοξενηθούν στη Στέγη κατά τη διάρκεια της σαιζόν.
 
Κύκλος Β’
Χορός: το παζλ της ζωής μας
 
Χορός και ανθρώπινες σχέσεις. Χορός και κοινωνία. Χορός και πολιτική. Χορός και… χιούμορ. Είναι τελικά ο χορός ένα παζλ της ανθρώπινης ζωής;

Απερίφραστα ναι, απαντά το νέο θεωρητικό σεμινάριο για το χορό που προτείνει η Στέγη. Σε αυτό, μέσα από διαφορετικές θεματικές ενότητες, εξετάζουμε πώς ο Δυτικός χορός σχολιάζει το σύγχρονο κόσμο.
Από τα βάθη των αιώνων, οι άνθρωποι μιλούσαν πάντα για τα πιο σημαντικά θέματα της ζωής με το σώμα: Χόρευαν το φόβο και το δέος για τη φύση. Χόρευαν τη λύπη για τους πολέμους και την αρρώστια ή τη χαρά για την ειρήνη και την υγεία.. Για ποια θέματα μιλάει σήμερα το σώμα; Πώς ο μεταμοντέρνος χορός ενσωματώνει την πραγματικότητα της εποχής μας;

Παρακολουθώντας αποσπάσματα έργων γνωστών Ελλήνων και ξένων χορογράφων, θα αντιληφθούμε πώς ο χορός, ως παζλ, συμμετέχει σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα «κομμάτια» που συνθέτουν τη ζωή μας: τα υπαρξιακά και κοινωνικά προβλήματα, την πολιτική, ακόμη και τη σχέση με την τεχνολογία. Μέσα από σώματα που θλίβονται, χαίρονται, εξεγείρονται, φοβούνται ή ελπίζουν, ο χορός εκφράζει σήμερα πιο έντονα από ποτέ την παρουσία του.

συντελεστές

Συντελεστές:
Νίνα Αλκαλάη: θεωρητικός χορού

διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνίες:
Α’ Κύκλος: Τις Πέμπτες 12, 19 και 26 Νοεμβρίου & 3, 10 και 17 Δεκεμβρίου 2015
Ώρες: 19:00-21:00
 
Β’ Κύκλος: Τις Πέμπτες 17, 24 και 31 Μαρτίου & 7, 14 και 21 Απριλίου 2016
Ώρες: 19:00-21:00
 
Ο Α’ κύκλος είναι ανεξάρτητος από το Β’ Κύκλο. Κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει και τους δύο κύκλους ή μόνο τον έναν.

Κόστος συμμετοχής:
54 € (και για τις 6 συναντήσεις του κάθε κύκλου)

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής