Ακούστε την εποχή σας! / ΣΤΕΓΗ
menu

Ακούστε την εποχή σας!

Σεμινάριο μουσικής ακρόασης και σύνθεσης για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη σύγχρονη μουσική

Α’ κύκλος: ΝΟΕ 2015 - ΙΑΝ 2016
Β’ κύκλος: ΙΑΝ-ΜΑΡ 2016
19:00-21:00
Ακούω και δημιουργώ τη μουσική της εποχής μου
Κόστος:
63 € (και για τις επτά συναντήσεις του κάθε κύκλου)
Είναι πράγματι «δύσκολη» η σύγχρονη μουσική;

Μπορούμε να αποτυπώσουμε ηχητικά τις εμπειρίες της εποχής μας;

Σε αυτό το σεμινάριο, που δεν είναι ούτε ιστορία της μουσικής ούτε μάθημα ανάλυσης, η Στέγη μάς δίνει τα εργαλεία να προσεγγίσουμε τη σύγχρονη μουσική ως ακροατές, αλλά και ως δημιουργοί. Στόχος; Να κατανοήσουμε όλοι τα σύγχρονα μουσικά έργα, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις μουσικολογίας ή μουσικής πρακτικής.

Το σεμινάριο αποτελείται από δύο κύκλους.

Ο Α’ κύκλος περιλαμβάνει ακροάσεις και σχολιασμούς έργων, κάποια από τα οποία θα παρουσιαστούν σε συναυλίες στη Στέγη. Αρχικά, ακολουθούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές διαδρομές του Δυτικού ήχου στον 20ό και 21ο αιώνα. Σε συνδυασμό με τις μουσικές του παρελθόντος και αποφεύγοντας τους τεχνικούς όρους, προσεγγίζουμε τους χρόνους, τη γλώσσα και τα «υλικά» της μουσικής του σύγχρονου κόσμου:

Γιατί ο εκάστοτε συνθέτης επιλέγει συγκεκριμένους συνδυασμούς ήχων, από τους δυνητικά άπειρους που μπορούν να ακουστούν;

Πώς αντιλαμβανόμαστε το χρόνο που δημιουργεί κάθε μουσική;

Ο Β’ κύκλος αξιοποιεί με βιωματικό τρόπο την εμπειρία των ακροάσεων του Α’ κύκλου. Χωριζόμαστε σε ομάδες και, με τη βοήθεια τεχνικών γραφικής σημειογραφίας, συνθέτουμε σε κάθε συνάντηση ένα νέο μουσικό έργο, ακολουθώντας διαφορετικό κάθε φορά μουσικό ύφος. Οι συνθέσεις των John Cage και György Ligeti, αλλά και οι τεχνικές του μινιμαλισμού και του μουσικού θεάτρου, είναι ο οδηγός μας…
Στη συνέχεια, ακούμε τα έργα μας να εκτελούνται από επαγγελματίες μουσικούς, τα ηχογραφούμε και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ερμηνευτών στην εντύπωση που τελικά αποκομίζουμε ως ακροατές.

συντελεστές

Συντελεστές:
Λορέντα Ράμου: πιανίστρια, ερευνήτρια και μουσική παιδαγωγός

διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνίες:
Α’ κύκλος:
Τις Τρίτες 24 Νοεμβρίου, 1, 8, 15 και 22 Δεκεμβρίου 2015, 12 και 19 Ιανουαρίου 2016

Β’ κύκλος:
Τις Τρίτες 26 Ιανουαρίου, 2, 9, 16 και 23 Φεβρουαρίου, 1 Μαρτίου 2016

Ώρες:
19:00-21:00

Απευθύνεται σε:
Για τον Α’ κύκλο δεν απαιτούνται ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις. Ο Β’ κύκλος απευθύνεται πρωτίστως σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον Α’ κύκλο, αλλά και σε μουσικόφιλους με εμπειρία ακροάσεων σύγχρονης μουσικής, καθώς και σε σπουδαστές μουσικής.

Προϋποθέσεις:
Οι δύο κύκλοι είναι αλληλένδετοι, αλλά είναι δυνατό να τους παρακολουθήσει κανείς ξεχωριστά.
Η τελευταία συνάντηση του Α’ κύκλου είναι ένα πρακτικό εργαστήριο ομαδικής σύνθεσης, που λειτουργεί ως εισαγωγή στον τρόπο διδασκαλίας του Β’ κύκλου.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής