FFF | Archive / ΣΤΕΓΗ
menu

FFF | Archive

Arkadi Zaides

Fast Forward Festival 3


25-26 ΜΑΪ 2016
21:00
Μικρή Σκηνή
60 λεπτά
Ένα αριστουργηματικό σόλο πάνω στη δύναμη της βίας.
Κανονικό: 10 €
Μειωμένο-Άνεργοι-ΑΜΕΑ: 5 €
 
Βασισμένος σε οπτικό υλικό από το αρχείο της ανθρωπιστικής οργάνωσης B’Tselem, ο Αρκάντι Ζαΐντες, μια εντελώς ξεχωριστή φωνή στο τοπίο του ισραηλινού χορού, που δεν διστάζει να ρίχνει το ιδιαίτερα κριτικό του βλέμμα στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας του, δημιουργεί μια αριστουργηματική παράσταση πάνω στη βία που δέχεται το ανθρώπινο σώμα και στο κόστος που επιλέγει να πληρώσει ένα κοινωνικό σύνολο προκειμένου να επιβληθεί.

Το 2013, άρχισε να συνεργάζεται με την οργάνωση B’Tselem, η οποία παρέχει κάμερες σε Παλαιστινίους που ζουν στη Δυτική Όχθη, ώστε να μπορούν να κινηματογραφούν τις αυθαιρεσίες των Ισραηλινών στρατιωτών και να έχουν έτσι τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους σε ενδεχόμενες στημένες δίκες. Έχοντας εντρυφήσει σε 4.500 ώρες οπτικού υλικού, ο Ζαΐντες επιλέγει ως βάση της παράστασής του μόνο υλικό στο οποίο απεικονίζονται Ισραηλινοί σε στιγμές καθημερινής βίας.

Διερευνώντας τις συνέπειες της βίας στα σώματα των ανθρώπων που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, αναπαράγει τις κινήσεις των απεικονιζόμενων, άλλοτε ταυτόχρονα, άλλοτε προλαμβάνοντας και άλλοτε επαναλαμβάνοντάς τις, μερικές φορές παράγοντας ο ίδιος ήχους, μέχρις ότου η βία που έχει εγγραφεί στο σώμα του μετατραπεί σε έναν τρελό χορό, παράδοξα κατασκευασμένο από κινήσεις βίας, ωμότητας, απανθρωπιάς. Αλλάζοντας διαρκώς οπτική γωνία, μετασχηματίζοντας το σώμα του σε καθρέφτη, μεγεθυντικό φακό, παρατηρητή ή απλώς σε ένα σώμα που δεν ξέρει πού να σταθεί, αμβλύνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και αναπαράστασης και καταθέτει στο κοινό τα ερωτηματικά του για τη βία ως χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους, αλλά και για την ευθύνη του καθενός μας απέναντι σε όσους την υιοθετούν.

συντελεστές

Υλικό για το Archive: εθελοντές για το Πρότζεκτ Κάμερα της B'Tselem – Ισραηλινού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις Κατεχόμενες Περιοχές: Iman Sufan, Mu'az Sufan, Bilal Tamimi, Udai 'Aqel, Awani D'ana, Bassam J'abri, Abu 'Ayesha, Qassem Saleh, Mustafa Elkam, Raed Abu Ermeileh, Abd al-Karim J'abri, Issa 'Amro, Ahmad Jundiyeh, Nasser Harizat, Abu Sa'ifan, Oren Yakobovich, Nayel Najar

Σύλληψη & Χορογραφία: Arkadi Zaides
Σύμβουλος βίντεο: Effi & Amir (Effi Weiss και Amir Borenstein)
Ήχος & δραματουργία φωνής: Tom Tlalim
Καλλιτεχνική σύμβουλος: Κατερίνα Μπακατσάκη
Βοηθός χορογράφου: Ofir Yudilevitch
Φωτισμοί: Thalie Lurault
Τηλεχειρισμός βίντεο: Pierre-Olivier Boulant
Παραγωγή: Yael Bechor
Ευχαριστίες: Myriam Van Imschoot
Τεχνικός διευθυντής: Etienne Exbrayat
Ήχος: Cyril Communal
Διεθνής Διανομή: Key Performance
Παραγωγή: Arkadi Zaides
Συμπαραγωγή: Festival d’Avignon, CDC Toulouse, Théâtre National De Chaillot, CNDC Angers
Καλλιτεχνικές φιλοξενίες: CDC Toulouse, CNDC Angers, STUK Leuven, Théâtre National De Chaillot, WP Zimmer
Για το πρότζεκτ αυτό ο Arkadi Zaides έχει βραβευθεί από το Emile Zola Chair for Human Rights.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Πέμπτη 26 Μαΐου
Διάλεξη από τη Maayan Amir και τη Ruti Sela (Exterritory project) με τίτλο “Preparations for Extraterritorial Scenarios” (19:00-20:00 | Στέγη)

Πέμπτη 26 Μαΐου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του χορογράφου Arkadi Zaides με την εικαστικό & επιμελήτρια Maayan Amir και τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά.
Συντονίζει η Κάτια Αρφαρά, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Fast Forward Festival.

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

Η B’Tselem είναι μια ισραηλινή οργάνωση, γνωστή για τις δράσεις της που ρίχνουν φως στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το στρατό, τους εποίκους, το δικαστικό σύστημα και την κυβέρνηση του Ισραήλ. Ιδρύθηκε το 1989 και «έχει αναλάβει να καταγράφει όλα τα παραπάνω, να ενημερώνει το κοινό αλλά και τους ιθύνοντες στο Ισραήλ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα, να καταπολεμά το φαινόμενο της άρνησης της πραγματικότητας που επικρατεί στην ισραηλινή κοινή γνώμη και να βοηθήσει στη δημιουργία μιας κουλτούρας ανθρώπινων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα». Το 2007, η B’Tselem εγκαινίασε μια νέα μέθοδο δράσης, δίνοντας κάμερες στους Παλαιστινίους που ζουν στα Κατεχόμενα, έτσι ώστε να μπορούν να καταγράφουν τις παραβιάσεις που υφίστανται. Η παραγωγή αυτών των ντοκουμέντων μεταβλήθηκε σταδιακά σε σημαντική πράξη αντίστασης. Διαβάστε περισσότερα για την οργάνωση εδώ.

«Αυτά τα βίντεο, που είναι ταυτόχρονα η αφορμή της παράστασής μου και το υλικό της, τα ανακάλυψα μέσω των κοινωνικών δικτύων. Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν η δύναμη αυτών των αμέτρητων σεκάνς. Αυτό με οδήγησε στο να αρχίσω να ξεχωρίζω και να αρχειοθετώ αυτές που μου φαίνονταν πιο ενδιαφέρουσες και μου παρείχαν περισσότερο υλικό για σκέψη». Αρκάντι Ζαΐντες, από συνέντευξή του στον Renan Benyamina, στο πλαίσιο του 68ου Φεστιβάλ της Αβινιόν (2014).
 
Ο Αρκάντι Ζαΐντες γεννήθηκε στη Λευκορωσία το 1979 και η οικογένειά του μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1990. Ζει και δημιουργεί στο Τελ Αβίβ. Σπούδασε χορό στο Ισραήλ και, κατόπιν, έκανε μεταπτυχιακό στη χορογραφία, στο De Theaterschool της Σχολής Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ. Μεταξύ άλλων, χόρεψε με την ομάδα Batsheva και ήταν μέλος της ομάδας της Yasmeen Godder, προτού αρχίσει την ανεξάρτητη πορεία του ως χορογράφος το 2004.

Τα τελευταία επτά χρόνια, η έρευνα του Ζαΐντες είναι κυρίως εστιασμένη στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση στο Ισραήλ και στη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με ιδιαίτερα κριτική ματιά ως προς το ρόλο των συμπατριωτών του. Είναι ένας από τους λίγους Ισραηλινούς χορογράφους που κάνουν την πολιτική πραγματικότητα μέρος της δουλειάς τους και επιδιώκει διαρκώς την ανάδειξη κριτικού διαλόγου γι’ αυτά τα ζητήματα.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

26 Μαϊ 2016

19:00 Μικρή Σκηνή
Eλεύθερη είσοδος

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

FFF | Διάλεξη από τη Maayan Amir και τη Ruti Sela (Exterritory project) με τίτλο “Preparations for Extraterritorial Scenarios”

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής