FFF | Web of Trust (Ιστός εμπιστοσύνης) / ΣΤΕΓΗ
menu

FFF | Web of Trust (Ιστός εμπιστοσύνης)

Edit Kaldor

Fast Forward Festival 3


29-30 ΜΑΪ 2016
21:00
Μικρή Σκηνή
Η παράσταση είναι στα αγγλικά (χωρίς ελληνική μετάφραση).
Πόσα κλικ, tweets και likes χρειάζεται μια εξέγερση; Το Ίντερνετ, τα κοινωνικά δίκτυα και τα ψηφιακά μέσα επιστρατεύονται στην καλωδιωμένη περφόρμανς μιας από τις πιο αντισυμβατικές φωνές της σύγχρονης σκηνής.
Κανονικό: 10 €
Μειωμένο-Άνεργοι-ΑΜΕΑ: 5 €
 
«Δεν μοιάζει με θέατρο, αλλά είναι. Και μάλιστα, το καλύτερο είδος θεάτρου που υπάρχει.» Αυτό έγραψε κάποιος για τη δουλειά της Edit Kaldor (γενν. 1969). Παραφράζοντας τον Σαίξπηρ και το Όλος ο κόσμος μια σκηνή, η Κάλντορ μοιάζει να αντιτείνει: «Όλος ο κυβερνοχώρος μια σκηνή». Κι αυτό γιατί η διεθνούς κύρους, πρωτοπόρος σκηνοθέτρια, η οποία γεννήθηκε στη Βουδαπέστη, μεγάλωσε στην Αμερική και έχει έδρα της το Άμστερνταμ, αξιοποιεί στα υβριδικά θεατρικά της πρότζεκτ το διαδικτυακό κοσμοπολιτισμό, τη διατοπική αλληλεπίδραση σε μηδενικό χρόνο των κοινωνικών δικτύων και τη μαζική δημοκρατία του κυβερνοχώρου.

Το Web of Trust (Ιστός εμπιστοσύνης) είναι μια δικτυωμένη θεατρική περφόρμανς, που φέρνει στο θέατρο το διαδίκτυο και ειδικότερα μια νέα πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας την ως πεδίο σκηνικής δράσης. Μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων, παρακινημένοι από την αυξανόμενη δυσαρέσκειά τους, ενώνονται διαδικτυακά για να αρθρώσουν ιδέες για μια διαφορετική κοινωνία. Το έργο ασχολείται με την ενέργεια της διατύπωσης και διαπραγμάτευσης των ιδανικών, με τη σχέση λόγων και πράξεων, ατομικού και συλλογικού.

Ο Ιστός εμπιστοσύνης χτίζει επάνω στις εμπειρίες του μακροπρόθεσμου θεατρικού κι ερευνητικού σχεδίου Inventory of Powerlessness (Απογραφή της Ανισχυρότητας), με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα η Έντιτ Κάλντορ, ύστερα από πρόσκληση της Στέγης και του Transitions Festival: 3 / Central Europe, το Νοέμβριο του 2015. Το πρότζεκτ αυτό το πρωτοξεκίνησε η Kaldor το 2012 κι από τότε το ανέπτυξε σε στενή συνεργασία με μερικές εκατοντάδες συμμετέχοντες από διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης. Σε ένα συλλογικό περιβάλλον χαρτογραφούν τις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών μορφών ατομικής αδυναμίας, που παρέχουν το περιεχόμενο μια ψηφιακής βάσης δεδομένων, αποκαλύπτοντας ένα σύνθετο πορτρέτο της δυσφορίας, του άγχους και της δύναμης. Η τυπική γλώσσα του Ιστού εμπιστοσύνης, ωστόσο, απηχεί περισσότερο την περφόρμανς της Kaldor από το 2003, Or Press Escape. Ακριβώς όπως και το προγενέστερο κομμάτι, εστιάζει στο μεταφορικό δυναμικό της καθημερινής χρήσης του υπολογιστή, υπογραμμίζοντας τη θεατρική του ποιότητα και χρησιμοποιώντας την οθόνη του υπολογιστή για να εστιάσει και να εμπλακεί στη συλλογιστική διαδικασία που καραδοκεί πίσω από ιδέες και πράξεις.  

Τo Web of Trust (Ιστός εμπιστοσύνης) καταφτάνει στη Στέγη λίγες μόνο μέρες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες).


Η παράσταση είναι στα αγγλικά (χωρίς ελληνική μετάφραση).

συντελεστές

Δημιουργία: Edit Kaldor
Σε συνεργασία με: Γκίγκη Αργυροπούλου, Bojan Djordjev, Lisa Skwirblies, Jurrien van Rheenen, Rufino Henricus, Martin Kaffarnik, Joris Fauvie, Nicola Unger, Nele Beinborn, Velvet Leigh, Tirza Gevers, Giorgi M., Oleg Myrzak, Aleksandra Jarocka, Silja Korn, Abdi Toufali, Jana Mendelski, Richard Djif, Rodrigue Peguy, Michel Bezem, Ivo de Kler, Leo Westra, Meike Jansen, Corine Marseille, Gerard Smets, Katharina Rösch, Emma Berentsen, Kobbe Koopman, Alexander Nagel, Arved Schultze, Dries Douibi, Isobel Drybourg, Hannah Woods, Sylvain Vriens κ.ά.

Παραγωγή: Edit Kaldor/Stichting Kata (Άμστερνταμ)
Συμπαραγωγοί: Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες), Dublin Theatre Festival, Hebbel am Ufer (Βερολίνο), SPRING Festival (Ουτρέχτη), Vooruit (Γκεντ), Contemporary Arts Center (Σινσινάτι), Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα)
Με την υποστήριξη: NXTSTP network, Δήμος του Άμστερνταμ, Performing Arts Fund Netherlands, Open Latitudes network

Πρεμιέρα: Μάιος 2016, Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες)


ΠΑΡΑΛΛΗΛH ΔΡΑΣH
Κυριακή 29 Μαΐου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές
Συντονισμός: Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

Σύμφωνα με την Έντιτ Κάλντορ, το Web of Trust είναι μια μετεξέλιξη της πρώτης δικτυωμένης παράστασής της, με τίτλο Or Press Escape (2002-3), χάρη στην οποία απέσπασε τη διεθνή αναγνώριση. Αυτό το συγκινητικό, αλλά συγχρόνως χιουμοριστικό σόλο, το οποίο χαρακτηρίστηκε "desktop theatre", απαιτούσε μια μοναχική περφόρμερ επί σκηνής (που ήταν η ίδια η Κάλντορ), παρέα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της και την επιφάνεια εργασίας του μεγεθυμένη, να ακολουθεί μια δραματουργία παραγόμενη εξ ολοκλήρου από το υλικό του υπολογιστή της. Ο πόθος για επικοινωνία και το υπαρξιακό της κενό αντικατοπτρίζονται σε έγγραφα Word, σε προσωπικές φωτογραφίες και στους φακέλους που οργανώνει, στα e-mails που ανοίγει, στην αδιάκοπη αναζήτησή της στο Google και στις συνομιλίες της στα διάφορα chatrooms.

Το Inventory of Powerlessness (2015), το διεθνές πρότζεκτ της Κάλντορ, το οποίο αποτέλεσε και σημείο εκκίνησης για το Web of Trust, είναι ένα εγχείρημα στα όρια του θεάτρου ντοκουμέντου και της ακτιβιστικής δράσης. Δεκάδες συμμετέχοντες, κατά βάση μη επαγγελματίες ηθοποιοί, διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων, θρησκειών, μορφωτικού επιπέδου και οικονομικού υπόβαθρου, εξομολογούνται προσωπικές εμπειρίες ανεπιτυχούς κοινωνικής ένταξης. Με τη χρήση ενός υπολογιστή και του κατάλληλου λογισμικού, οι μαρτυρίες τους καταγράφονται, διασυνδέονται και κωδικοποιούνται σε μια άνευ προηγουμένου χαρτογράφηση του παγκόσμιου κοινωνικού αδιέξοδου των καιρών μας. 

Το Web of Trust είναι μια πανευρωπαϊκή συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και των διεθνούς κύρους φορέων Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες), Dublin Theatre Festival (Δουβλίνο), Vooruit (Γάνδη), Spring Festival (Ουτρέχτη), Hebbel am Ufer (Βερολίνο) και Contemporary Arts Center (Σινσινάτι).

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής