Ουτοπία 500 / ΣΤΕΓΗ
menu

Ουτοπία 500

17 ΜΑΪ 2016
Συζήτηση | 18:00
Συναυλία | 21:00
Μικρή Σκηνή
Όταν κάθε όραμα για το μέλλον μοιάζει απατηλό, τι μπορεί να σημαίνει η λέξη ουτοπία;
Είσοδος ελεύθερη
Πεντακόσια χρόνια μετά την πρώτη έκδοση της Ουτοπίας του Thomas More (1516), η θεματική της ουτοπίας παραμένει στο προσκήνιο κάθε σκέψης και δράσης που στοχεύει στην κριτική και οραματική πραγμάτευση του ανθρώπινου βίου και των αντινομιών που τον διασχίζουν: απελπισία και ελπίδα, αδικία και δικαιοσύνη, έλλειψη και περίσσεια, ανελευθερία και ελευθερία, παρόν και μέλλον, αταξία και τάξη, περατότητα και άπειρο, κ.λπ. Ωστόσο, το σήμερα διχάζεται από την παράλληλη συνειδητοποίηση τόσο των δυστοπικών χαρακτηριστικών του κυρίαρχου οικονομικού και κοινωνικού status quo –ιδίως σε συνθήκες πολλαπλής και πολυεπίπεδης κρίσης– όσο και από τα όρια του παραδοσιακού ουτοπικού φαντασιακού να αρθρώσει αξιόπιστες, βιώσιμες και θελκτικές εναλλακτικές.
 
Είναι δυνατόν, σε αυτό το μάλλον δυσοίωνο πλαίσιο, να μορφοποιηθεί μια εναλλακτική, αναστοχαστική δόμηση της επιθυμίας; Να οικοδομηθούν κοινωνικές πρακτικές και πολιτικοί θεσμοί που θα ενσαρκώνουν μια κριτική στάση πέρα από κάθε άκριτη αποδοχή αλλά και κάθε άκριτη απόρριψη της ουτοπίας;
 
Θέτοντας στο επίκεντρο τέτοιου είδους ερωτήματα, η δράση «Ουτοπία 500» θα ξεκινήσει ως ένα διήμερο εργαστήριο που θα προσκαλέσει συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία της πολιτικής θεωρίας, της πολιτικής οικονομίας, της ψυχανάλυσης, των καλλιτεχνικών πρακτικών κ.λπ. Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στους Δελφούς το Μάιο του 2016. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως ένα εντατικό πεδίο συζήτησης που θα προσεγγίσει τη θεματική της ουτοπίας από διαφορετικές πλευρές, για να διερευνήσει και να αναδείξει τη σημασία της σήμερα.
 
Ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο ανοιχτό στη συμμετοχή του καθενός, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, την Τρίτη 17 Μαΐου 2016.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση σχετική με το εργαστήριο στη Διπλάρειο Σχολή από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα.

συντελεστές

Επιμέλεια: Γιάννης Σταυρακάκης, Χρήστος Καρράς
Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά
Συμμετέχουν οι: Αριστείδης Αντoνάς, Άγγελος Βαρβαρούσης, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Καλλής, Γιάννης Κονταράτος, Βαγγέλης Λιότζης, Χρίστος Μιχαηλίδης, Βάλια Παπαστάμου, Πάνος Πετρίδης, Δημήτρης Φούφουλας, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, Lieven De Cauter, Dominiek Hoens, Rosie Hudson, Zora Kovacic, Dany Nobus, Phillip Wegner


Η εκδήλωση, στο δεύτερο μέρος της, θα περιλαμβάνει την πρώτη ελληνική εκτέλεση του έργου La lontananza nostalgica utopica futura του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη Luigi Nono, με τους Τάνια Σικελιανού (βιολί) και Θωμά Πουλιάση (ηλεκτρονικά).
Διαβάστε εδώ τα βιογραφικά των μουσικών.

Luigi Nono - La lontananza nostalgica utopica futura, για βιολί και ηλεκτρονικά
"Caminante no hay caminos, hay que caminar"
O Ιταλός Λουίτζι Νόνο (1924-1990) υπήρξε ένας από τους σημαντικούς πρωτοπόρους συνθέτες του 20ού αιώνα. Το La lontananza nostalgica utopica futura (1988-89) συγκαταλέγεται στα τελευταία έργα του και υποδηλώνει την αναζήτηση πολιτικής ανανέωσης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ζητήματα που πάντα απασχολούσαν έντονα τον συνθέτη. Έμπνευσή του υπήρξε μια επιγραφή που συνάντησε στο Τολέδο, η οποία έγραφε: «Ταξιδιώτη, δεν υπάρχουν δρόμοι, αλλά εσύ θα πρέπει να συνεχίσεις το δρόμο σου.». Η δραματουργία του έργου βασίζεται ουσιαστικά στην έννοια της ελεύθερης περιήγησης και εξελίσσεται διαφορετικά σε κάθε εκτέλεση, ανάλογα με τις επιλογές των ερμηνευτών. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθιστώντας επίκαιρη τη θεματική του, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής αστάθειας και κοινωνικών συγκρούσεων.

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

7 Ιουν 2016

Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)
Είσοδος ελεύθερη
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Δομές των Αισθήσεων – Η Δομή της Εκδίκησης