Transitions Central Europe: Απογραφή της ανισχυρότητας (Inventory of Powerlessness) / ΣΤΕΓΗ
menu

Transitions Central Europe: Απογραφή της ανισχυρότητας (Inventory of Powerlessness)

Edit Kaldor

Transitions 3. Central Europe


28-29 NOE 2015
Ποιοι είναι οι ανίσχυροι; Πώς ορίζεται η κατάστασή τους; Σχεδιάζουμε έναν χάρτη της ανισχυρότητας στην πόλη των Αθηνών με στόχο να αναδυθούν ερωτήματα που αφορούν την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη και την ταυτότητα.
Κόστος συμμετοχής: 20 €

OYΓΓΑΡΙΑ / ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Απογραφή της Ανισχυρότητας (Inventory of Powerlessness) δεν είναι, απλώς, ένα workshop. Είναι ένα εγχείρημα στα όρια του θεάτρου ντοκουμέντου και της ακτιβιστικής δράσης. Αποτελεί μέρος του ομότιτλου, πολυετούς και διεθνούς διερευνητικού project της σκηνοθέτριας Έντιτ Κάλντορ από την Ουγγαρία, το οποίο ξεκίνησε το 2012 και έχει ήδη υλοποιηθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο πλαίσιο αυτό, δεκάδες συμμετέχοντες, κατά βάση μη επαγγελματίες ηθοποιοί, διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων, θρησκειών, μορφωτικού επιπέδου και οικονομικού υπόβαθρου, εξομολογούνται προσωπικές εμπειρίες ανεπιτυχούς κοινωνικής ένταξης και έλλειψης ισχύος. Με τη χρήση ενός υπολογιστή και του κατάλληλου λογισμικού, οι μαρτυρίες τους καταγράφονται, διασυνδέονται και κωδικοποιούνται σε μια άνευ προηγουμένου χαρτογράφηση του παγκόσμιου κοινωνικού αδιέξοδου των καιρών μας.

Η Απογραφή της Ανισχυρότητας προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της αδυναμίας. Η έννοια της ισχύος έχει αφαιρεθεί από την εξίσωση και η έλλειψή της εξετάζεται στις διάφορες εκφάνσεις της, με εμβρίθεια και αμείωτη περιέργεια, προκειμένου να οικοδομηθεί μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στις ισχύουσες εξουσιαστικές δομές.

Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και κοινωνικού υπόβαθρου συναντιούνται και συνδιαλέγονται με βάση την προσωπική τους εμπειρία όσον αφορά την έλλειψη ισχύος και εξουσίας. Οι ατομικές εμπειρίες κοινοποιούνται και αντιπαραβάλλονται, με αποτέλεσμα να αναδύονται νέες προοπτικές και διεισδυτικές παρεμβάσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.  Στη διάρκεια του εργαστηρίου στη Στέγη, οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν κατά μόνας, αλλά και σε ομάδες, δημοσιοποιώντας τις προσωπικές τους εμπειρίες έλλειψης ισχύος.

Η Έντιτ Κάλντορ, οι συνεργάτες της και οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο καταλήγουν από κοινού στο σχεδιασμό ενός χάρτη της ανισχυρότητας στην πόλη των Αθηνών. Ο χάρτης αυτός αποκαλύπτει τις ιδιαίτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές, οι οποίες διαρθρώνουν τη ζωή των κατοίκων, ενώ συγχρόνως τίθενται υπό κρίση τόσο αυτές οι υπάρχουσες δομές όσο και τα βαθύτερα αίτια της ανισχυρότητας. Μέσω αυτής της διαδικασίας, στόχος είναι να αναδυθούν τα ερωτήματα που αφορούν την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη και την ταυτότητα, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Σε διάφορες πόλεις, όπως στο Άμστερνταμ, το Πότσναν, το Βερολίνο και την Πράγα, το εργαστήριο οδήγησε σε μια παράσταση, στην οποία έλαβαν αυθόρμητα μέρος και μέλη του κοινού.  Οι συμμετέχοντες από κάθε πόλη, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, προσκαλούνται να συμμετάσχουν στο επόμενο θεατρικό project της Έντιτ Κάλντορ, τη δικτυακή περφόρμανς Web of Trust (Ιστός εμπιστοσύνης), το οποίο εστιάζει στο επόμενο βήμα: την ανάληψη δράσης με στόχο την εξάλειψη της αδικίας. Η περφόρμανς αυτή θα παρουσιαστεί το Μάιο του 2016 στη Στέγη, στο πλαίσιο του 3ου Fast Forward Festival.

συντελεστές

Δημιουργία: Edit Kaldor, Andreas Bachmair, Jurrien van Rheenen
Παραγωγή: Edit Kaldor / Stichting Kata
Συμπαραγωγοί: Frascati Producties (Ολλανδία), Archa Theater (Τσεχία), Hebbel am Ufer (Γερμανία), Malta Festival (Πολωνία)
Με την υποστήριξη: Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, House on Fire (μέρος του προγράμματος για τον Πολιτισμό 2013-17 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Ευρύ κοινό, από παιδιά ηλικίας 6 ετών μέχρι και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών αλλά και ερασιτέχνες.

Ώρες:
Σάββατο 28  Νοεμβρίου 2015 | 10:00-13:00 & 14:00-18:00
& Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015 | 10:00-13:00 & 14:00-17:00

Παρουσίαση αποτελεσμάτων εργαστηρίου:
Κυριακή 29 Νοεμβρίου | 18:00-20:00 

Γλώσσα:
Αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά

Προϋποθέσεις:
Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω email στο education@sgt.gr αναφέροντας την ηλικία, την ιδιότητά σας και επιγραμματικά τους λόγους για τους οποίους θα θέλατε να συμμετάσχετε.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής