Στηβ Βρανάκης: Κώδικας και δημιουργικότητα / ΣΤΕΓΗ
menu

Στηβ Βρανάκης: Κώδικας και δημιουργικότητα

2 NOE 2015
19:00
Κεντρική Σκηνή
Πώς ο κώδικας και η δημιουργικότητα μπορούν να εμπνεύσουν ιδέες και να αλλάξουν τον κόσμο; Ο Στηβ Βρανάκης, διευθυντής του Creative Lab της Google, μιλάει στη Στέγη για την αληθινή «ψηφιακή επανάσταση».
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Πατήστε εδώ για κράτηση.
Στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίασης του Digital Revolution, η Google σε συνεργασία με το Βarbican Centre του Λονδίνου χρηματοδότησε με το φιλόδοξο πρότζεκτ DevArt, τη δημιουργία νέων ψηφιακών έργων που προτείνουν τον κώδικα προγραμματισμού ως ένα νέο πεδίο δημιουργικής γραφής. Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες διαστάσεις της «ψηφιακής επανάστασης» σήμερα, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων τόσο για τη δημιουργική διαδικασία, όσο και για την έννοια της τέχνης και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην τεχνητή και την ανθρώπινη νοημοσύνη.

O Στηβ Βρανάκης, διευθυντής του Creative Lab της Google έρχεται να φωτίσει πτυχές αυτής της ψηφιακής καινοτομίας στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης Digital Revolution στη Στέγη.
 
Γεννημένος στον Καναδά, με καταγωγή από τα Σφακιά Κρήτης, ο Στηβ Βρανάκης έχει εργαστεί σε ψηφιακά, σχεδιαστικά και διαφημιστικά γραφεία σε πόλεις όλου του κόσμου, όπως στο Βανκούβερ, στο Χονγκ Κονγκ, στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο και, τώρα, στο Λονδίνο.

Ορισμένα από τα πρόσφατα πρότζεκτ που έχει ασχοληθεί στο διάστημα της συνεργασίας του με την Google είναι τα: Inside Abbey Road, Project Jacquard (ένα διαδραστικό ύφασμα κατασκευασμένο από αγώγιμες ίνες), Chrome Web Lab (μια σειρά από διαδραστικά πειράματα ζωντανά συνδεδεμένα στο ίντερνετ από το Science Museum του Λονδίνου), Jam with Chrome (μια πλατφόρμα, με βάση το Web, που σου επιτρέπει να παίξεις ζωντανά μουσική με φίλους σου από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου), DevArt (το πρότζεκτ για την ανάδειξη δημιουργικών προγραμματιστών που παρουσιάζεται στη Στέγη, στο πλαίσιο της έκθεσης Digital Revolution) και Google Science Fair (μια παγκόσμια πλατφόρμα που καλεί τους νέους να προτείνουν ιδέες για αλλαγές στον κόσμο).

Άλλα σημαντικά πρότζεκτ στα οποία έχει δουλέψει, είναι το The World Wonders Project, που παρέχει πρόσβαση στα μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου μέσα από το Street View, και το YouTube Space Lab Channel and launch video, που καλούσε τους έφηβους από όλο τον κόσμο να στείλουν τα επιστημονικά τους πειράματα στο διάστημα, σε συνεργασία με τη NASA και με κριτή τον Stephen Hawking. Μέχρι σήμερα, το πρότζεκτ αυτό έχει 50 εκατομμύρια views.

Το έργο του Στηβ Βρανάκης έχει αναγνωριστεί από το Cannes Lions (Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικότητας), την D&AD (Παγκόσμια Ένωση για τη Δημιουργική Διαφήμιση και το Design), την ADC, το One Show, τα Campaign Big Awards, τα BTA, τα FWA (Βραβεία Αγαπημένου Website), τα βραβεία Clio, τα περιοδικά Revolution και New Media Age, τα βραβεία της London International Advertising και τα Andy Awards. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε κορυφαία έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα (Wired, The New York Times, Telegraph, Wall Street Journal, Creative Review, Huffington Post, FT, Design Week, Adage), ενώ ο ίδιος έχει αρθρογραφήσει για τα Adweek, Marketing, Campaign, Revolution, New Media Age, Cre@te Magazine, και έχει δώσει συνεντεύξεις στο BBC και στο CNBC Europe.

Το Δεκέμβριο του 2012 ο Στηβ μίλησε στο TEDxAthens, με θέμα “Making technology matter”.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η τεχνολογία σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα μπορούν να αποτελέσουν μια δύναμη προς όφελος της κοινωνίας και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να εμπνευστούν ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

συντελεστές

Με τον Στηβ Βρανάκης συνομιλούν οι:
Χρήστος Καρράς: Γενικός Διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Πρόδρομος Τσιαβός: Υπεύθυνος Ψηφιακής Ανάπτυξης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας της Στέγης.

Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής