3ο Φεστιβάλ Nέων Xορογράφων: Χάρης Κούσιος / ΣΤΕΓΗ
menu

3ο Φεστιβάλ Nέων Xορογράφων: Χάρης Κούσιος

lacrimal

3ο Φεστιβάλ Nέων Xορογράφων


23-24 ΜΑΡ 2016
20:30
Κεντρική Σκηνή
45 λεπτά
Εννέα μουσικοί και σαράντα χορευτές εξερευνούν τις εκφραστικές δυνατότητες του μοιρολογιού και μυούν το κοινό σε μια αφοπλιστική και αφυπνιστική εμπειρία. Ο συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας και ο χορογράφος Χάρης Κούσιος σε ένα ταξίδι με προορισμό την κάθαρση.
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 6 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 4 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €
 
Ο συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας και ο χορογράφος Χάρης Κούσιος, δύο τολμηροί δημιουργοί της νέας γενιάς, ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους, με σκοπό να καταθέσουν ένα σχόλιο για το «επίκαιρο» της παράδοσης και της σχέσης μας με την ιστορία του τόπου. Στο lacrimal, εξερευνούν τις εκφραστικές δυνατότητες του μοιρολογιού, αλλά και τις εικόνες που ξεπηδούν από ήχους βαθιά ριζωμένους στο συλλογικό μας ασυνείδητο. Στο «ταξίδι» αυτό, συμπράττουν επί σκηνής εννιά μουσικοί και σαράντα χορευτές, αποζητώντας το λησμονημένο ζωντανό διάλογο ανάμεσα στη μουσική και την κίνηση.

Οι σαράντα χορευτές συγκροτούν ένα ανώνυμο πλήθος, μια μάζα αφημένη στην αδιάκοπη ροή της κίνησης, ξυπνώντας μνήμες από σκηνές μαζικών πληθυσμιακών μετακινήσεων. Αυτό το ατελεύτητο οδοιπορικό, που συντελείται γραμμικά και σταθερά, χωρίς να υπερτονίζει το δραματικό στοιχείο της μουσικής, επιτρέπει στον θεατή να στοχαστεί ελεύθερα πάνω στην κίνηση. Καθώς το πλήθος απομακρύνεται, επτά σώματα απομένουν γυμνά στη σκηνή, ανακαλώντας ένα τοπίο αρχετυπικό ή ανησυχητικά φουτουριστικό. Η σκηνική γραφή είναι ελλειπτική και πυκνή· στοχεύει σε έναν «εσωτερικό ρυθμό» που κορυφώνεται, για να οδηγήσει σταδιακά τόσο τους ερμηνευτές όσο και το κοινό στην καθαρτήρια σύμπραξη μουσικής και χορού.

συντελεστές

Χορογραφία: Χάρης Κούσιος
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Σκύλλας
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
Σκηνογραφία & Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Νασιάκος
Βοηθός χορογράφου: Μίνα Λαμπροπούλου
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Αποστόλου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Κατερίνα Σπυροπούλου, Νώντας Δαμόπουλος, Περικλής Σκορδίλης
Μουσικοί: Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτo), Κώστας Σίσκος (κόρνο), Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου (τρομπόνι), Θοδωρής Ιωσηφίδης (πιάνο), Σπύρος Λάμπουρας (κρουστά), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Γιάννης Ρωμανός (βιόλα), Βασίλης Λύκος (τσέλο), Τάκης Καπογιάννης (κοντραμπάσο)

Πλήθος χορού: Κατερίνα Αρχοντάκη, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Αναστασία Βαλσαμάκη, Μαριάννα Βαρβιάννη, Στάθης Δογάνης, Ελίνα Ζέπου, Νίκος Καλίβας, Μυρτώ Κάτσου, Φαιδώρα Κολόζη, Κωνσταντίνα Κουτσαυτάκη, Χαρά Κυριακοπούλου, Αλεξάνδρα Κωστοπούλου, Andrew Labner, Ευριπίδης Μακρής, Φωτεινή Μαρκοπούλου, Αλέξανδρος Μεταξάς, Γιώργος Μιχελάκης, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Ιωάννα Μπισμπή, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Μαρία Πασαλίδου, Παναγιώτης Πολίτης, Ήβη Ρίγα, Στέλλα Σπύρου, Γιάννης Τσιγκρής, Βάσω Φλώρου, Άννα Φωσκόλου, Κατερίνα Φώτη, Κατερίνα Χαϊδά, Μαρίλια Χαρέμη, Μυρτώ Χαριτάκη, Κίμων Χαριτάκης, Μάρη Χριστοπούλου
 
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση
Εκτέλεση παραγωγής: Dance Unitiva
Με την υποστήριξη: Σπίτι της Κύπρου, Dance Cultural Centre
 
Ευχαριστίες: Αλέξανδρος Διακοσάββας, Γιώργος Κουμεντάκης, Ευαγγελία Ράντου, Θανάσης Φωτίου, Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Κατερίνα Αρχοντάκη, Ρένα Ανδρεαδάκη, Φρόσω Τρούσα, Γιώργος Κολλιδάς, Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου

διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
23-24 Mαρτίου

Ευαγγελία Κολύρα
10,000 litres
(Μικρή Σκηνή | 19:00)

Χάρης Κούσιος
lacrimal
(
Κεντρική Σκηνή | 20:30)

Ιωάννα Αγγελοπούλου
Παλάμη με Παλάμη
(Μικρή Σκηνή | 22:00)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Πέμπτη 24 Μαρτίου
Μετά την τελευταία παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές (περίπου στις 23:00).
Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival


Διαβάστε περισσότερα:

Ο Χάρης Κούσιος πειραματίζεται σταθερά στις χορογραφίες του με τη διαδικασία πρόσληψης του σώματος, με τη φόρμα του και τους αυτοματισμούς που αυτή δημιουργεί στις προσλαμβάνουσες του θεατή. Θεωρεί πως ο θεατής δεν είναι ποτέ παθητικός, αφού ακόμα και η παθητικότητά του είναι μια εν δυνάμει ενεργητική θέση, ως αν ήταν συνδημιουργός του έργου. Στην Ελλάδα, δείγματα της δουλειάς του έχουν παρουσιαστεί στο ARC for Dance Festival και στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στο πλαίσιο της πλατφόρμας νέων Κύπριων χορογράφων barefeet days.

Το GriefGestures, του ταλαντούχου συνθέτη και μουσικού Δημήτρη Σκύλλα, αποκαλύπτει την εκλεκτική του συγγένεια με την ελληνική μουσική παράδοση. Είναι ένα έργο για εννιά όργανα, επηρεασμένο από τη γενικότερη αισθητική των μοιρολογιών της Ηπείρου και βασίζεται σε μοτίβα από το «Τι κακό ‘κανα ο καημένος». Πρόκειται για στοιχεία της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής που έφερε ενστικτωδώς μέσα του, τα οποία μπόλιασε με στοιχεία της νεωτερικής Δυτικής μουσικής. Το έργο του παρουσιάστηκε στη Στέγη, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Σύνθεση και Μεσόγειος: Νέα μουσική χωρικότητα, νέες χρονικότητες».

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 - 24 Μαρ 2016

19:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 6 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 4 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €

ΧΟΡΟΣ

3ο Φεστιβάλ Nέων Xορογράφων: Ευαγγελία Κολύρα 10,000 litres

23 - 24 Μαρ 2016

22:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 6 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 4 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €
 

ΧΟΡΟΣ

3ο Φεστιβάλ Nέων Xορογράφων: Ιωάννα Αγγελοπούλου Παλάμη με Παλάμη