3ο Φεστιβάλ Nέων Xορογράφων: Ιωάννα Αγγελοπούλου / ΣΤΕΓΗ
menu

3ο Φεστιβάλ Nέων Xορογράφων: Ιωάννα Αγγελοπούλου

Παλάμη με Παλάμη

3ο Φεστιβάλ Nέων Xορογράφων


23-24 ΜΑΡ 2016
22:00
Μικρή Σκηνή
30 λεπτά
Χορεύοντας τη γέννηση του κόσμου με αφετηρία τη «Θεογονία» του Ησίοδου. Το Χάος και η Νύχτα, η Γαία και ο Ουρανός, η ελευθερία και η καταπίεση, αλληλένδετα όλα, σε μια παράσταση χορού που επανεξετάζει τη σοφία των μύθων και τις ερωτικές συνδηλώσεις τους.
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 6 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 4 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €
 
Όπως αναφέρει ο Ησίοδος στη Θεογονία, στην αρχή των πάντων υπήρχε το Χάος, αλλά με την έννοια του «χάσματος», του σκοτεινού κενού, και όχι της «αταξίας». Στη συνέχεια, το Χάος γεννά το Έρεβος και τη Νύχτα, η Γαία γεννά χωρίς ερωτική επαφή τον Ουρανό, και οι δύο στο εξής αποτελούν ένα αχώριστο ταίρι, ένα αξεδιάλυτο σύνολο. Ποια γέφυρα μπορεί να συνδέσει αυτές τις κοσμολογικές αντιλήψεις με τη σύγχρονη χορευτική δημιουργία; Μήπως τελικά η ίδια η δημιουργική πράξη έχει κοσμογονικό χαρακτήρα;

Η Ιωάννα Αγγελοπούλου, έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη χορογραφία, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρουσιάσει μια δεύτερη, επεξεργασμένη εκδοχή του έργου Παλάμη με Παλάμη. Στη δουλειά της αυτή, επανεξετάζει τον κοσμογονικό μύθο και τις ερωτικές συνδηλώσεις του, αναζητώντας συσχετισμούς ανάμεσα σε σωματικές καταστάσεις και έννοιες όπως η ελευθερία και η καταπίεση. Η κωνική σκηνική κατασκευή και το ηχοτοπίο, το οποίο συνθέτουν οι φωνές του πολυφωνικού σχήματος «Πλειάδες», σμιλεύουν ένα χώρο προσωπικό και αρχετυπικό. Οι χορευτές επιδίδονται σε δράσεις όπου ο εναγκαλισμός εναλλάσσεται με τη βίαιη απώθηση, η γειτνίαση με την απόσταση. Πρόκειται, εν ολίγοις, για μια κινησιολογική έρευνα που επιχειρεί να μας τοποθετήσει στην «καταγωγή των πραγμάτων», να αγγίξει τα άδυτά μας, προτού φέρει στο φως μια ιδανική συνύπαρξη σωμάτων και ήχων, κατ’ αναλογία της σχέσης Γαίας και Ουρανού.

συντελεστές

Σύλληψη & Χορογραφία: Ιωάννα Αγγελοπούλου
Ερμηνεύουν: Μαρία Παΐζη, Αλίν Μπατανιάν και Γιάννης Σταυρόπουλος
Σκηνικό: Κώστας Πασχαλίδης
Μουσική επιμέλεια & Εκτέλεση: «Πλειάδες» - Βασούλα Δελλή, Ασημίνα Πάτκου, Ιουλία Ρούτζιου, Ρούλα Τσέρνου
Δημιουργία κοστουμιών: Άννα Καρατζά, Λένα Παπαμιχαήλ
Σχεδιασμός φωτισμού:  Νίκος Βλασσόπουλος
Σύμβουλοι δραματουργίας: Μέντη Μέγα, Σοφία Αναστασοπούλου
Σύμβουλος φωνητικής: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου

Με την υποστήριξη κατά την ερευνητική διαδικασία δημιουργίας του Palucca University και του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, στο οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η παράσταση.

Ευχαριστίες στον Ζαφείρη Νικήτα, τον Vago Tedosio και τον Ιωάννη Μήτρου για τα εύστοχα σχόλια και την πρακτική συνδρομή τους, στον Αντώνη Στρούζα για την εμβάθυνση στην κίνηση των ερμηνευτών με βάση τις πολεμικές τέχνες και τον Στέφανο Κουμαρά και τον Γιώργο Καπλανίδη για τη φωτογραφική υποστήριξη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
23-24 Mαρτίου

Ευαγγελία Κολύρα
10,000 litres
(Μικρή Σκηνή | 19:00)

Χάρης Κούσιος
lacrimal
(
Κεντρική Σκηνή | 20:30)

Ιωάννα Αγγελοπούλου
Παλάμη με Παλάμη
(Μικρή Σκηνή | 22:00)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
21-22 Μαρτίου 2016
Σεμινάριο χορού με την Colleen Thomas

Πέμπτη 24 Μαρτίου
Μετά την τελευταία παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές (περίπου στις 23:00).
Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival


Διαβάστε περισσότερα:

Η Ιωάννα Αγγελοπούλου είναι μια πολυσχιδής καλλιτέχνης· πέρα από χορεύτρια και χορογράφος, είναι επίσης απόφοιτος του τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ., καθώς και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασίας, Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού» του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.

Πηγή έμπνευσης για το έργο Παλάμη με Παλάμη αποτέλεσε το βιβλίο του Γάλλου φιλοσόφου Luc Ferry, Μαθαίνοντας να ζούμε: Η σοφία των μύθων. Ο Φερύ, διευρύνοντας την πρόσβαση σε ορισμένους από τους θεμελιώδεις μύθους που διατρέχουν την ιστορία, επιχειρεί να αναδείξει το βαθύ διαχρονικό τους νόημα και τη σχέση τους με τη σημερινή εποχή. Για τον συγγραφέα, οι μύθοι δεν αποτελούν απλώς ιστορίες που αφηγούνται «φανταστικά» γεγονότα, αλλά εμπεριέχουν φιλοσοφικούς στοχασμούς και παραδίδουν ουσιαστικά μαθήματα για τη ζωή.

Εκδοχές για την προέλευση και την εξέλιξη του σύμπαντος υπάρχουν σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, ενώ ο σημερινός «επιστημονικός» κόσμος έχει το δικό του τρόπο να «αφηγείται» ιστορίες μέσω των κοσμολογικών θεωριών. Πέρα από τη θέση του έργου στο corpus της ελληνικής μυθολογίας, η Θεογονία του Ησίοδου είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα γραφής, ένα από τα πιο πρώιμα –κατά πολλούς– λογοτεχνικά έργα της αρχαίας Ελλάδας.

Σε αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς, ο χορός αποτελούσε ένα ακόμη δείγμα σοφίας. Για τους αρχαίους Έλληνες, ήταν ένας ολοκληρωμένος τρόπος να ζουν τον κόσμο· ήταν ταυτόχρονα γνώση, τέχνη και θρησκεία. Ήταν, επίσης, η πλήρης σοφία συνυφασμένη με τη δημιουργική δύναμη του κάθε ανθρώπου. Μέσα από το χορό ενεργοποιείται ο μύθος, η πράξη του να ξαναζείς την αρχή, συντελείται η συνάντηση του ανθρώπου με το θείο.

Μια πρώτη εκδοχή του Παλάμη με Παλάμη (με τον ίδιο τίτλο, αλλά στα γερμανικά, Fläche an Handfläche) παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2015 στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

21 - 22 Μαρ 2016

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Σεμινάριο χορού με την Colleen Thomas

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 - 24 Μαρ 2016

19:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 6 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 4 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €

ΧΟΡΟΣ

3ο Φεστιβάλ Nέων Xορογράφων: Ευαγγελία Κολύρα 10,000 litres

23 - 24 Μαρ 2016

20:30 Κεντρική Σκηνή
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 6 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 4 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €
 

ΧΟΡΟΣ

3ο Φεστιβάλ Nέων Xορογράφων: Χάρης Κούσιος lacrimal