FFF | Gardens Speak / ΣΤΕΓΗ
menu

FFF | Gardens Speak

Tania El Khoury

Fast Forward Festival 3


25-29 MAΪ 2016*
*Δειτε πιο κάτω αναλυτικά τις ώρες
Προτείνεται η προκράτηση θέσης λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.
Αίθουσα 5ου ορόφου
περίπου 35 λεπτά
Η περφόρμανς είναι στα αγγλικά (χωρίς ελληνική μετάφραση).
Οι «Ομιλούντες κήποι» σας καλούν να αφουγκραστείτε τις αληθινές ιστορίες δέκα νεκρών Σύριων πολιτών, που σκοτώθηκαν τα πρώτα χρόνια της επανάστασης.
Κανονικό: 10 €
Μειωμένο-Άνεργοι: 5 €
Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.
«Ούτε οι νεκροί δεν θα ‘ναι ασφαλείς από τον εχθρό, εάν αυτός νικήσει.»
Walter Benjamin
 
Υπάρχουν σπίτια στη Συρία που κρύβουν τάφους στους κήπους τους. Εκεί, στις πίσω αυλές, και όχι στα δημόσια νεκροταφεία, συχνά δίχως καμία επιτύμβια στήλη αλλά, αντίθετα, καλά κρυμμένοι κάτω από το χώμα, είναι ασφαλείς οι αγαπημένοι νεκροί, εκείνοι που σκοτώθηκαν στις πρώτες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2011-13. Επειδή, όμως, ακόμη και οι κηδείες στοχοποιούνταν από το καθεστώς, μόνο εάν έθαβαν τους νεκρούς τους κατ’ οίκον παράμεναν ασφαλείς και οι ζωντανοί – οι γονείς, οι σύντροφοι, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συναγωνιστές τους.

Το Gardens Speak (Ομιλούντες κήποι) σας καλεί να αφουγκραστείτε τις αληθινές ιστορίες δέκα νεκρών Σύριων πολιτών, μέσω των αφηγήσεων που κατέθεσαν οι συγγενείς και οι φίλοι τους και μέσω των ηχητικών ντοκουμέντων που καταγράφηκαν λίγο πριν σκοτωθούν.

Οι ιστορίες δέκα ανδρών και γυναικών που σκοτώθηκαν στη Συρία το 2011-13, κατά τη διάρκεια, δηλαδή, των πρώτων ετών της εξέγερσης μας μιλούν για τα όνειρα, τους φόβους και τους αγώνες τους. Την ιστορία τους, εκείνη που μένει άγνωστη και άφατη, φέρνει στο φως η πολυβραβευμένη Λιβανέζα καλλιτέχνης, κάτοχος του Total Theatre Innovation Award και του Arches Brick Award. Όπως επισημαίνει η ίδια, «ο θρήνος μπορεί να κινητοποιήσει τις συνειδήσεις ενάντια στους καταπιεστές. Η εξιστόρηση της ζωής και του θανάτου των δέκα αυτών μαρτύρων μπορεί να γίνει μια πράξη αντίστασης κατά της προσπάθειας του καθεστώτος να εξανδραποδίσει ακόμη και τους νεκρούς.»

Μόλις δέκα θεατές κάθε φορά γίνονται οι μύστες αυτού του τελετουργικού μνήμης και καλούνται να εμπλακούν, ψυχή τε και σώματι, πολιτικά και συναισθηματικά, σκύβοντας πάνω από τους «τάφους» των δέκα θυμάτων ενός καθεστώτος καταπίεσης.

Η περφόρμανς είναι στα αγγλικά (χωρίς ελληνική μετάφραση).

συντελεστές

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Tania El Khoury
Διεύθυνση Παραγωγής: Jessica Harrington
Βοηθός Έρευνας και Συγγραφή Κειμένου (στα αραβικά): Kinana Issa
Καλλιγραφία & Σχεδιασμός Μνημάτων: Dia Batal
Σκηνικά: Abir Saksouk
Ηχογραφήσεις & Μοντάζ Ήχου: Khairy Eibesh

Μια ανάθεση του Fierce Festival, του Next Wave Festival και του Live at LICA. Αναπτύχθηκε μέσω του Artsadmin Artists’ Bursary Scheme.
Με την υποστήριξη του Arts Council of England και του British Council.

Ώρες περφόρμανς (η είσοδος ξεκινά κάθε 60 λεπτά, με 10 συμμετέχοντες κάθε φορά):
Τε 25 – Πα 27 Μαΐου: 19:00 | 20:00 | 21:00
Σα 28 – Κυ 29 Μαΐου: 18:00 | 19:00 | 20:00 | 21:00
Προτείνεται η προκράτηση θέσης λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:
 
Η Τάνια Ελ Χούρυ είναι μια καλλιτέχνης από το Λίβανο, που κινείται μεταξύ Λονδίνου και Βυρηττού. Δημιουργεί διαδραστικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς, στις οποίες το κοινό καλείται να λάβει ενεργό δράση. Για τις σόλο περφόρμανς της, με τις οποίες έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο, έχει λάβει τις διακρίσεις Total Theatre Innovation Award και Arches Brick Award. Είναι η συν-ιδρύτρια του Dictaphone Group, μιας κολεκτίβας έρευνας και παραστατικών γεγονότων που δραστηριοποιείται σε υπαίθριες τοποθεσίες της Βυρηττού, αποσκοπώντας στην επανάκτηση του δημόσιου χώρου στο Λίβανο.
 
Για να δείτε το Gardens Speak, ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο τελετουργικό: βγάζετε τα παπούτσια σας, σκύβετε πάνω από τους τάφους και σκάβετε με τα χέρια το χώμα.
 
Όπως εξηγεί η καλλιτέχνης, η ιδέα για το Gardens Speak ξεκίνησε ως εξής: «Λίγους μόλις μήνες μετά την έκρηξη της εξέγερσης στη Συρία, το 2011, είδα την εικόνα μιας Σύριας μητέρας να σκάβει έναν τάφο για τον γιο της στο πατρικό τους σπίτι. Η σκηνή αυτή με έκανε να συνειδητοποιήσω τα δεινά και το κόστος της εξέγερσης, τη μετατροπή των οικιακών και ασφαλών χώρων σε τόπους πένθους και θρήνου, καθώς και τη βαρβαρότητα με την οποία το συριακό καθεστώς κατέστειλε την αντίδραση του λαού του. Αυτή η εικόνα με στοίχειωνε για καιρό. Εκείνη με κινητοποίησε να ξεκινήσω την έρευνα για το Gardens Speak».
 
«Υποτίθεται ότι η Τέχνη είναι πανανθρώπινη – και δεν υπάρχει τίποτα πιο οικουμενικό από το φόβο του θανάτου. Ή από το πένθος. Στο Gardens Speak, μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο γεγονός, η Τάνια Ελ Χούρυ δημιουργεί κάτι οικουμενικό» (σχόλιο του δημοσιογράφου Paul Mason από το Channel 4).

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16 Μαϊ - 5 Ιουν 2016

Πειραιώς 40, Ομόνοια
Προαγορά:
Κανονικό: 5 €
Μειωμένο-Άνεργοι: 3 €
Αγορά στο χώρο της εκδήλωσης:
Μόνο με μετρητά (διατίθενται 30' πριν την παράσταση)

Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

ΘΕΑΤΡΟ

FFF | Domo de Eŭropa Historio en ekzilo (Το σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στην εξορία) Thomas Bellinck

24 - 29 Μαϊ 2016

Ακαδημίας 23, Αθήνα
Προαγορά:
Κανονικό: 10 €
Μειωμένο-Άνεργοι: 5 €
Αγορά στο χώρο της εκδήλωσης:
Με μετρητά, μόνο εισιτήρια των 10€ (διατίθενται 30' πριν την παράσταση)

Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

ΘΕΑΤΡΟ

FFF | Exhibit B Brett Bailey

29 - 30 Μαϊ 2016

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 10 €
Μειωμένο-Άνεργοι-ΑΜΕΑ: 5 €
 

ΘΕΑΤΡΟ

FFF | Web of Trust (Ιστός εμπιστοσύνης) Edit Kaldor