FFF | And For The Rest (Athens) / ΣΤΕΓΗ
menu

FFF | And For The Rest (Athens)

Tim Etchells

Fast Forward Festival 3


16-29 ΜΑΪ 2016
Εκτός Στέγης
Δικαίωμα στην ψήφο «όχι» – Δικαίωμα στην επιθυμία «ναι». Ο ιδρυτής και σκηνοθέτης της θρυλικής πειραματικής ομάδας Forced Entertainment γεμίζει τους δρόμους της Αθήνας με τα μηνύματα όσων δεν μπορούν να ψηφίσουν – ενηλίκων, εφήβων και παιδιών.
«Τι θα άλλαζες στον κόσμο, στη ζωή σου, στον εαυτό σου, στη χώρα, στην πόλη, στη γειτονιά σου ή, έστω, στη θέα από το παράθυρό σου; Και τι απαιτείται για να συντελεστούν αυτές οι αλλαγές;». Οι συμμετέχοντες στο πρότζεκτ, από παιδιά κάθε ηλικίας έως αιτούντες άσυλο, μετανάστες και πρόσφυγες, ρωτήθηκαν για τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις ελπίδες τους για το μέλλον, εστιάζοντας σε όσα θα ήθελαν να αλλάξουν. Αυτό υπαγορεύει το poster-project And for the rest του Τιμ Έτσελς, αυτού του πολυμήχανου και πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και ιδρυτή της μακροβιότερης πειραματικής ομάδας της Αγγλίας, Forced Entertainment – ή, αλλιώς, εκείνου που πριν από λίγα χρόνια όρθωσε μια γιγαντιαία νέον επιγραφή στις όχθες του Τάμεση με το μήνυμα «Θα θέλαμε να είμαστε ο ουρανός».
Παίρνοντας σύντομα κείμενα από τις συνεντεύξεις (για τις οποίες συνεργάστηκε στην Αθήνα με τη σκηνοθέτη και δραματουργό Γεωργία Μαυραγάνη και την παιδαγωγό και μεταφράστρια Φαίδρα Τσαλαμπαμπούνη), ο Έτσελς δημιουργεί παρεμβάσεις στην πόλη ρίχνοντας φως στις επιθυμίες ανθρώπων που συνήθως παραμένουν έξω από το δημόσιο διάλογο.

Σκηνοθετικό σημείωμα
Όταν καταπιάστηκα με τις συνεντεύξεις που έγιναν στην Αθήνα για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, με συνεπήραν η ενέργεια, η αισιοδοξία και η λαχτάρα για αλλαγή που εξέφρασαν με τόση σαφήνεια οι συμμετέχοντες. Συγχρόνως, εντυπωσιάστηκα από την ευθύτητα των επιθυμιών τους, καθώς και από την αμεσότητα και το βάθος των προβλημάτων και των ερωτημάτων με τα οποία βρίσκονταν αντιμέτωποι. Κατά την επιλογή των αποσπασμάτων για τις αφίσες, προσπάθησα να επιλέξω ένα φάσμα ιδεών που αρθρώνουν αυτά τα προβλήματα, τα ερωτήματα και τις λαχτάρες και οι οποίες, γενικότερα, διαχέουν δυναμικές γνώμες, εικόνες και μικρο-ιστορίες μέσα στο δημόσιο χώρο. Με ενδιαφέρει το ερώτημα του πώς είμαστε, και πώς μπορούμε να είμαστε, μαζί σε μια πόλη όπως η Αθήνα, σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, εγκλωβισμένη όπως είναι από τις εμπειρίες της λιτότητας και της διαρκούς εισροής προσφύγων και όπως συνεχίζει στην πολιτική ουδέτερη ζώνη ζωής υπό τη σκιά της τρόικας. Ελπίζω ότι αυτό που απορρέει από τις συγκεκριμένες αφίσες είναι ένα σύνολο προτάσεων και ονείρων, συγκρουσιακών θραυσμάτων και αποήχων, μίνι-ποιημάτων που μιλούν μέσα στο δρόμο με ένα δυναμικό και απορητικό τρόπο. Tim Etchells

συντελεστές

Ιδέα: Tim Etchells
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κάτια Αρφαρά
Συνεντεύξεις στην Αθήνα: Γεωργία Μαυραγάνη, Φαίδρα Τσαλαμπαμπούνη

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις οργανώσεις, τα φόρουμ, τις ομάδες και τα άτομα που συνεργάστηκαν σε αυτό το πρότζεκτ, χωρίς την υποστήριξη των οποίων θα ήταν αδύνατο να βρούμε και να πάρουμε συνεντεύξεις από κατοίκους της Αθήνας που προέρχονται από τις εξής χώρες: Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Καμερούν, Κένυα, Πολωνία, Αλβανία, Μπανγκλαντές, Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν, Συρία, Ρωσία, Ιράκ και Ουκρανία. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς όλων των ανήλικων συνεντευξιαζόμενων. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους: Μοαβία Μ. Αχμέντ, Πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών· Αναστασία Γεωργίου, επιστημονική συνεργάτη του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών· Νικόδημο Μάινα Κίνυουα από τη ΜΚΟ Asante· τη διευθύντρια του 99ου Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Παντελεήμονα, Λίνα Ζημιανίτη, καθώς και τη δασκάλα της ΣΤ΄ Τάξης, Νίκη Καμμενάκη· την εκπαιδευτικό Δώρα Κυριακίδου· και τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ.

Οι συνεντεύξεις για το πρότζεκτ αυτό έγιναν στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Το And For The Rest (Athens) έγινε μετά από ανάθεση και παραγωγή του Fast Forward Festival 3.

Υπό την αιγίδα

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Δευτέρα 16 Μαΐου
21:00 | Είσοδος ελεύθερη | Στέγη | Κεντρική Σκηνή

Ο καλλιτέχνης Tim Etchells μιλάει για τη δουλειά του με τη γλώσσα, την τέχνη και την περφόρμανς εστιάζοντας στο πρότζεκτ με αφίσες, And For The Rest (Athens).

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

H πρώτη εκδοχή του poster-project And for the rest υλοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 2014, μετά από ανάθεση του Kunstenfestivaldesarts στον Τιμ Έτσελς, ενώ ένα χρόνο μετά επαναλήφθηκε στη Βασιλεία (παραγωγή: Kaserne). Κοινός παρανομαστής για τους συνεντευξιαζόμενους ήταν πάντα ο εξής: να μην έχουν τη δυνατότητα άσκησης πολιτικών δικαιωμάτων. Παιδιά, πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, οικονομικοί μετανάστες, καθώς και άστεγοι, ερωτήθηκαν για τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τα αιτήματα και τις ελπίδες τους. «Τι θα θέλατε να αλλάξετε;» ήταν η κεντρική ερώτηση που τέθηκε και, αφού ο Έτσελς άντλησε από τις απαντήσεις τα αποσπάσματα εκείνα που μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ποιητικές μεταφορές, οι πόλεις γέμισαν με μηνύματα όπως τα εξής: «Μακάρι ο χρόνος να κυλούσε πιο αργά» ή «Κάντε τους ανθρώπους να γνωρίσουν την Ιστορία» ή, πάλι, «Ήξερες πως μπορείς να ξεχάσεις τη μητρική σου γλώσσα; Μπορεί να συμβεί πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζεις» και «Πρέπει να ρίξουμε τους φράχτες που σηκώσαμε». Περισσότερα γι’ αυτό και τα υπόλοιπα πρότζεκτ του Τιμ Έτσελς στο timetchells.com  

Ο Τιμ Έτσελς (γενν. 1962) είναι Βρετανός σκηνοθέτης, εικαστικός καλλιτέχνης και συγγραφέας, που κινείται μεταξύ Σέφιλντ και Λονδίνου. Από το 1984 είναι ο ιδρυτής, καλλιτεχνικός διευθυντής και βασικός σκηνοθέτης της διεθνώς διακεκριμένης ομάδας Forced Entertainment, έχοντας σκηνοθετήσει ο ίδιος περίπου 40 πρωτότυπες θεατρικές παραγωγές της. Έχει επίσης πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και πολυάριθμες δημοσιεύσεις και έχει εκδώσει βιβλία γύρω από τη σύγχρονη περφόρμανς. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.
 
Το 2016 είναι μια λαμπρή χρονιά τόσο για τον Έτσελς όσο και για τους Forced Entertainment. Ο ίδιος τιμήθηκε με το βραβείο Spalding Gray, που είχε χρηματικό έπαθλο 20.000 λιρών, για τη δημιουργία μιας νέας παραγωγής, από κοινού με τους Forced Entertainment, με τίτλο Real Magic και θέμα τις παγίδες εντός των οποίων ζούμε και τις δυνατότητες διαφυγής από αυτές. Η νέα αυτή παραγωγή έχει ήδη προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε διάφορους χώρους στις ΗΠΑ: στο Performance Space 122 της Νέας Υόρκης, στο Walker Art Center στη Μινεάπολις, στο Andy Warhol Museum του Πίτσμπουργκ και στο φεστιβάλ On the Boards του Σηάτλ. Ένα ακόμα διεθνές βραβείο απονεμήθηκε στους Forced Entertainment: το International Ibsen Award, με έπαθλο περίπου 200.000 λίρες. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που μια βρετανική θεατρική ομάδα λαμβάνει αυτή τη διάκριση, καθώς και η πρώτη φορά που το Βραβείο Ίψεν απονέμεται σε μια ομάδα και όχι σε έναν μόνο καλλιτέχνη. Όπως αποφάνθηκε η επιτροπή βράβευσης, «οι Forced Entertainment έχουν αποδείξει ότι διατηρούν μια δική τους θέση στην ιστορία του θεάτρου».
 
Η ομάδα Forced Entertainment, πέραν του Έτσελς, αποτελείται από τους Robin Arthur, Richard Lowdon, Claire Marshall, Cathy Naden και Terry O’Connor. Οι ίδιοι περιγράφουν τη δουλειά τους ως εξής: «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε όλοι μαζί το 1984. Στα διάφορα πρότζεκτ που δημιουργήσαμε έκτοτε, έχουμε κατά καιρούς κάνει τα εξής: φτιάξαμε λίστες, παίξαμε παιχνίδια, μιλήσαμε ακαταλαβίστικα, μείναμε σιωπηλοί, προξενήσαμε ένα χάος, ντυθήκαμε και γδυθήκαμε, εξομολογηθήκαμε, κάναμε ταχυδακτυλουργικά κόλπα, είπαμε ανέκδοτα, κάναμε τους κλόουν και τους νεκρούς, μεθύσαμε, είπαμε ιστορίες και ανεβάσαμε παραστάσεις διάρκειας έξι, δώδεκα, ακόμη και 24 ωρών. Δουλέψαμε με κείμενα, χορέψαμε και αυτοσχεδιάσαμε. Κάναμε σοβαρές δουλειές που αποδείχθηκαν κωμικές και κωμικές δουλειές που αποδείχθηκαν απίστευτα σοβαρές. Σκάψαμε βαθιά μέσα στο θέατρο και την περφόρμανς, πάντα διερωτώμενοι τι μπορεί να είναι αυτά τα πράγματα για εμάς και τι είδους διάλογο μπορούν να ανοίξουν με τους θεατές του σήμερα».

Όπως έχει επισημάνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι Forced Entertainment «μας οδήγησαν, μέσα από το σκοτεινό τούνελ του θατσερισμού των ’80s, στη συνειδητοποίηση των νέων συμβιβασμών που έπρεπε να κάνουμε υπό τη σκέπη του Εργατικού Κόμματος και των φίλων του».
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16 Μαϊ 2016

21:00 Κεντρική Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

FFF | Ομιλία Tim Etchells

χορηγίες / συνεργασίες

Υπό την αιγίδα

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16 Μαϊ - 5 Ιουν 2016

Πειραιώς 40, Ομόνοια
Προαγορά:
Κανονικό: 5 €
Μειωμένο-Άνεργοι: 3 €
Αγορά στο χώρο της εκδήλωσης:
Μόνο με μετρητά (διατίθενται 30' πριν την παράσταση)

Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

ΘΕΑΤΡΟ

FFF | Domo de Eŭropa Historio en ekzilo (Το σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στην εξορία) Thomas Bellinck

20 - 22 Μαϊ 2016

Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου
Προκράτηση δωρεάν δελτίων στο boxoffice@sgt.gr

ΘΕΑΤΡΟ

FFF | small metal objects Back to Back Theatre

24 - 29 Μαϊ 2016

Ακαδημίας 23, Αθήνα
Προαγορά:
Κανονικό: 10 €
Μειωμένο-Άνεργοι: 5 €
Αγορά στο χώρο της εκδήλωσης:
Με μετρητά, μόνο εισιτήρια των 10€ (διατίθενται 30' πριν την παράσταση)

Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

ΘΕΑΤΡΟ

FFF | Exhibit B Brett Bailey