Επισκέψεις σχολείων στην Κεντρική έκθεση του Hypnos Project / ΣΤΕΓΗ
menu

Επισκέψεις σχολείων στην Κεντρική έκθεση του Hypnos Project

Μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες συστήνονται στους μαθητές

Ύπνος Project


19 ΑΠΡ – 15 IOYN 2016
Για μαθητές Δημοτικού (Δ', Ε' & ΣΤ'), Γυμνασίου και Λυκείου
Ανακαλύψτε ιστορικά αριστουργήματα Ελλήνων καλλιτεχνών και πάρτε μέρος στα βιωματικά εργαστήρια του Hypnos Project.
Οργανώστε μια σχολική επίσκεψη μαζί με τους μαθητές σας στην έκθεση του Hypnos Project, η οποία συγκεντρώνει ιστορικά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης των Γεώργιου Ιακωβίδη, Θεόδωρου Ράλλη, Γιαννούλη Χαλεπά, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Νικηφόρου Λύτρα, Γιάννη Μόραλη μεταξύ άλλων, με θέμα τον ρομαντικό ύπνο του 19ου αιώνα, καθώς και νέα έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και αρχειακό υλικό που προέρχεται από εγγραφές και μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, σε μια δοκιμασία αλληλεπίδρασης και μεταλλαγής.

Ο ύπνος φέρνει σε κύματα τα όνειρα. Εικόνες και ήχοι προβάλλονται στη συνείδησή μας καθώς κοιμόμαστε. Ήχοι που δεν τους ακούμε, εικόνες που δεν τις βλέπουμε, μοιάζουν να είναι αναμνήσεις, μιλούν ωστόσο μια δική τους γλώσσα. Μια γλώσσα που δεν γνωρίζουμε, αλλά είναι τόσο σύμφυτη με μας, τον καθένα από εμάς. Δεν μπορούμε να την αναπαραγάγουμε παρά μόνο να την αφήσουμε να παρεισφρήσει στη λογική μας, όταν πλέον είμαστε ξύπνιοι.
 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία του Hypnos Project ξεκινά στην Κεντρική έκθεση, στο κτίριο της Στέγης. Αφού οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί περιηγηθούν στην έκθεση, αντλούν έμπνευση από επιλεγμένα έργα και στη συνέχεια σχεδιάζουν το δικό τους πορτραίτο ή συνθέτουν μια μουσική αφήγηση, ερμηνεύοντας τα όνειρά τους. Ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες των μαθητών, οι σχολικές ομάδες  συμμετέχουν σε διαφορετικές, σχετικές δραστηριότητες. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα για το Hypnos Project.


Επισκέψεις στην Κεντρική έκθεση του Hypnos Project (για μεγαλύτερες ομάδες μαθητών: Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου)
Δευτέρα-Παρασκευή από 19 Απριλίου έως 15 Ιουνίου (σε ώρες επιλογής του σχολείου) | 2 € ανά μαθητή

Κινηθείτε ελεύθερα στην έκθεση του Hypnos Project, η οποία συγκεντρώνει ιστορικά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης, νέα έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και αρχειακό υλικό που προέρχεται από εγγραφές και μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, σε μια δοκιμασία αλληλεπίδρασης και μεταλλαγής.


Εκπαιδευτικά προγρράμματα με ψηφιακά μέσα - εικόνα - ήχο - παιχνίδι λέξεων! (για μικρότερες ομάδες μαθητών: έως 25 μαθητές)
Δευτέρα-Παρασκευή από 19 Απριλίου έως 15 Ιουνίου | 10:00-12:00 | 3 € ανά μαθητή
  • Ηχητικό Κολάζ | Διαδραστική περιήγηση στην έκθεση με βιωματικό εργαστήριο για μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού

    Μπορούμε να μεταφράσουμε τα όνειρα σε μουσική;
    Μετά την περιήγηση και τη συζήτηση στην έκθεση, οι μαθητές καλούνται να διηγηθούν ένα όνειρό τους όπως το θυμούνται. Κάνουν συνεντεύξεις σε ζευγάρια και τις ηχογραφούν. Έπειτα αναπαράγουν τους ήχους των ονείρων τους και συνθέτουν ομαδικά ένα μουσικό κομμάτι. Επεξεργάζονται στον υπολογιστή τις αφηγήσεις, τις επαναλήψεις των ήχων (loops) και προσθέτουν μελωδίες και ρυθμούς. Είναι τα έργα τέχνης μια γλώσσα που μεταφράζεται σε ήχους;
  • Αναπάντεχοι Συνδυασμοί | Διαδραστική περιήγηση στην έκθεση με βιωματικό εργαστήριο για μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου

    Μπορούμε να μεταφράσουμε τα όνειρα σε εικόνες;
    Εμπνευσμένοι από τα έργα που είδαν, οι μαθητές παίζουν ένα παιχνίδι. Συνδυάζουν  λέξεις με εικόνες αντικειμένων και τοπίων, με βάση το χρώμα, τη φόρμα και τις διαστάσεις. Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία, οι μαθητές φωτογραφίζουν τον εαυτό τους, ακολουθούν τους ελεύθερους συνειρμούς τους και συνθέτουν τα πορτραίτα τους, δημιουργώντας μέσα από αυτήν τη διαδικασία ένα υπερρεαλιστικό κολάζ από ετερόκλητα στοιχεία. Τι μας διαφεύγει όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια αφήγηση ακολουθώντας τη ροή της συνείδησης; Μπορούμε να συνδέσουμε τους ελεύθερους συνειρμούς μας με τα όνειρα που βλέπουμε στον ύπνο μας; Πώς ετερόκλητα στοιχεία συνδυάζονται μεταξύ τους; Ακριβώς όπως συμβαίνει στα όνειρά μας ή στην ίδια την τέχνη.

διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες και κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός ύπνου

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής