Όνειρα / ΣΤΕΓΗ
menu

Όνειρα

Μία διάλεξη με τον Dany Nobus, ψυχαναλυτή και Πρόεδρο του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο

Ύπνος Project


16 ΜΑΪ 2016
19:00
Μικρή Σκηνή
Τι είναι τα όνειρα; Η «βασιλική οδός προς το ασυνείδητο», τυχαίες πυροδοτήσεις των νευρώνων κατά τη διάρκεια της φάσης REM του ύπνου ή ο λόγος για να κοιμηθούμε;
Είσοδος ελεύθερη
Σε όλο το ρου της ανθρώπινης ιστορίας και σε όλους τους πολιτισμούς, τα όνειρα έχουν υπάρξει ένα απείρως σαγηνευτικό ανθρώπινο ψυχικό φαινόμενο, άλλοτε εκλαμβανόμενα ως πρόδρομες αποκαλύψεις, άλλοτε πάλι λειτουργώντας ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργική φαντασία, ενώ (με τον Φρόυντ) χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως η «βασιλική οδός προς το ασυνείδητο». Επιπλέον, αν και είναι γενικά αποδεκτό ότι τα όνειρα απαιτούν (κάποιας μορφής) ύπνο, η φαντασμαγορία του ονείρου και, ειδικότερα, η ανάμειξη σε αυτό φαντασιώσεων και λογικής έχει οδηγήσει καλλιτέχνες και φιλοσόφους να εξετάσουν το ενδεχόμενο ότι το σύνολο της ανθρώπινης ύπαρξης δεν είναι παρά ένα εκτενές όνειρο και ότι, όταν πέφτουμε να κοιμηθούμε, το κάνουμε απλώς και μόνο για να ονειρευτούμε. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη τρέχουσα επιστημονική εξήγηση των ονείρων, η οποία τα υποβιβάζει σε μια λειτουργία του οργανισμού που χαρακτηρίζεται από τυχαίες πυροδοτήσεις των νευρώνων κατά τη διάρκεια της φάσης REM του ύπνου. Σε αυτή τη διάλεξη, θα διερευνηθούν το θαύμα και ο πλούτος των ονείρων ως ένα κατεξοχήν ανθρώπινο, εξαιρετικά ατομικό και ενίοτε ενοχλητικό παράγωγο του ανθρώπινου νου και θα παρουσιαστεί η σχέση μεταξύ ονείρων, φαντασιώσεων, ψευδαισθήσεων και παραισθήσεων ως ένα μεταβαλλόμενο όριο μεταξύ διαφόρων σχηματισμών της ανθρώπινης δημιουργικής φαντασίας.

Ο Ντάνυ Νόμπους είναι Καθηγητής Ψυχαναλυτικής Ψυχολογίας και Αναπληρωτής Αντιπρύτανης Εξωτερικών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, όπου διευθύνει επίσης το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Κοινωνία». Επιπλέον, είναι Πρόεδρος του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων πάνω στην ιστορία, τη θεωρία και την πράξη της ψυχανάλυσης.

συντελεστές

Concept: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Επιμέλεια, οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στo tab VIDEOS.

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός Ύπνου

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής