Η πόλη των κεκοιμημένων / ΣΤΕΓΗ
menu

Η πόλη των κεκοιμημένων

Ηχητικός περίπατος & ηχητική εγκατάσταση στο Α' Κοιμητήριο

Ύπνος Project


28 ΜΑΪ – 19 ΙΟΥΝ 2016
Α' Κοιμητήριο Αθήνας (Τριβωνιανού 29 & Αναπαύσεως, Μετς)
Η κεντρική έκθεση του Ύπνος Project μάς καλεί σε μια ηχητική και κιναισθητική γνωριμία με το Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας. Περπατήστε σε αυτή την πόλη μέσα στην πόλη και ακούστε τη σιωπή και τη φωνή της.
Είσοδος ελεύθερη
Στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης του Ύπνος Project, οι δράσεις της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζονται από τις 28 Μαΐου έως τις 19 Ιουνίου με έναν ηχητικό περίπατο και μια ηχητική εγκατάσταση στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.

Το Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας, τόπος προσωπικής μνήμης και διαχείρισης των νεκρών σωμάτων, περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα γλυπτά της νεότερης ελληνικής τέχνης. Ταυτόχρονα, είναι μια πόλη μέσα στην πόλη που έχει τη δική της σιωπή και τη δική της φωνή. Το Α΄ Κοιμητήριο είναι ιστορικό μνημείο στο σύνολό του αλλά και το σπουδαιότερο υπαίθριο μουσείο της Πόλης της Αθήνας, μια σημαντική διαδρομή και μια διαδρομή από σήματα που αφηγούνται προσωπικές και πολιτικές περιπέτειες του νεότερου ελληνικού κράτους. Η κεντρική έκθεση του Ύπνος Project, συνεχίζοντας τη διερεύνηση του ύπνου ως ενός πλέγματος σχέσεων μεταξύ του σύγχρονου και του ιστορικού, του υπερβατικού και του πολιτικού, του μνημειακού και του αρχειακού, μας καλεί σε μια ηχητική και κιναισθητική γνωριμία της εσωτερικής αυτής πολιτείας.

Ο εικαστικός Νίκος Αρβανίτης, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, επέλεξε για την ηχητική του εγκατάσταση το χώρο των ζωντανών, το κυλικείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αφουγκραστεί λέξεις, φράσεις, παύσεις και σιωπές των επιφανών «ενοίκων» του κοιμητηρίου.

Ο μουσικός Δημήτρης Καμαρωτός επέλεξε μια διαδρομή πλάι στους κοιμώμενους, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί ανάμεσα σε πολύ σημαντικά έργα τέχνης αλληλεπιδρώντας με το φυσικό ηχοτοπίο.
 
Επιμέλεια: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης
Σχεδιασμός διαδρομής: FLUX – office (Εύα Μανιδάκη – Θανάσης Δεμίρης)
Συντονισμός: Ελισάβετ Πανταζή

συντελεστές

Νίκος Αρβανίτης - Τι έγινε όταν πήγα και πού πήγα
Στο κυλικείο του A’ Kοιμητηρίου
28 & 29 Μαΐου, 4 & 5, 11 & 12, 18 & 19 Ιουνίου | 18:00-20:00
Είσοδος ελεύθερη
 
Ερευνητική υποστήριξη: Παυλίνα Κύρκου
 
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το σημείωμα του καλλιτέχνη.

Δημήτρης Καμαρωτός - Αναπνοή
Μια διαδρομή μέσα σε ένα ενεργό ηχητικό τοπίο
28 Μαΐου, 11 Ιουνίου, 18 & 19 Ιουνίου | 19:00-20:00 | Έναρξη διαδρομής: Κεντρική είσοδος κοιμητηρίου
Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων στο boxoffice@sgt.gr
 
Μουσικοί (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Μαρίνα Αργυρίδου, Λεονώρα Γαϊτάνου, Πάνος Καμμένος, Μάνος Καρατζογιάννης, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Ιωάννα Πιατά, Βασιλική Σουρρή, Αλέξανδρος Τούντας
 
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το σημείωμα του καλλιτέχνη.


Υπό την αιγίδα

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

χορηγίες / συνεργασίες

Υπό την αιγίδα

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής