Καλοκαιρινά εργαστήρια για εφήβους 12-17 ετών / ΣΤΕΓΗ
menu

Καλοκαιρινά εργαστήρια για εφήβους 12-17 ετών

27 ΙΟΥΝ - 1 ΑΥΓ 2016
Βοτανικός Κήπος  |  27 Ιουνίου - 1 Ιουλίου
Σύρος  |  26 Ιουλίου - 1 Αυγούστου


 
Εκτός Στέγης
Αυτό το καλοκαίρι οι έφηβοι αφήνουν τη Στέγη τους για να κάνουν γλυπτική στη φύση του Βοτανικού Κήπου και να γυρίσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους στη Σύρο.
Νέοι καλλιτέχνες με καμβά το Βοτανικό Κήπο
27 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2016 | 10:00-14:00
 
Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι οι έφηβοι να εργαστούν μέσα στη φύση και με τη φύση, μέσω της Land art, μιας τέχνης που υπενθυμίζει το εφήμερο και το παροδικό στη ζωή. Η Land art και η σύγχρονη περιβαλλοντική τέχνη έχουν τις καταβολές τους στη δεκαετία του 1960, όταν οι καλλιτέχνες ενός νέου κινήματος σταμάτησαν να αναπαριστούν τη φύση στη δουλειά τους και ξεκίνησαν να επεμβαίνουν απευθείας στο περιβάλλον. Οι καλλιτέχνες αυτοί διερευνούσαν έτσι το πεδίο της γλυπτικής σε σχέση με τα φυσικά οικοσυστήματα.
Οι έφηβοι θα δουν παραδείγματα καλλιτεχνών που έχουν δουλέψει σε αυτή την τέχνη και θα συζητήσουν για το πώς αντιλαμβάνονται το χώρο, τι δυνατότητες κρύβει και πώς θα μπορούσαν να επέμβουν δημιουργικά σε αυτόν.
Έπειτα, θα ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει τους εφήβους να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις μέσα από το παιχνίδι στη φύση, να φτιάξουν τα δικά τους γλυπτά έργα, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ξύλα, σχοινιά, πέτρες, χώμα, άμμο, υφάσματα κ.ά. Οι έφηβοι θα χωριστούν σε ομάδες των 3-4 ατόμων, θα εξερευνήσουν το φυσικό τοπίο γύρω τους και θα αναγνωρίσουν τα στοιχεία που το αποτελούν. Και μέσα από ασκήσεις-παιχνίδια που διεγείρουν τη φαντασία τους και αναπτύσσουν τις χειρωνακτικές τους δεξιότητες, θα φτιάξουν συνεργατικά τα δικά τους γλυπτά έργα μέσα στο τοπίο που αποτελεί τον καμβά της δημιουργίας. 
Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν από ειδικούς επιστήμονες του Βοτανικού Κήπου. Καθημερινά, οι έφηβοι θα μπορούν να φέρνουν μαζί τους κολατσιό για διάλειμμα-πικνίκ στον κήπο.
 
Υπεύθυνοι εργαστηρίου:
Βασίλης Γεροδήμος: Εικαστικός
Ελίνα Νιάρχου: Εικαστικός

Θερμές ευχαριστίες στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους» για την ευγενική φιλοξενία.
 
Απευθύνεται σε: Εφήβους 12-16 ετών
Κόστος συμμετοχής: 55 € (και για τις πέντε συναντήσεις)
Τόπος διεξαγωγής: Κοινωφελές Ίδρυμα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους» Ιερά οδός 403, Χαϊδάρι

Κρατήσεις:
Τηλ.: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
 

CINEMASCOPE² - Μικροί κινηματογραφιστές στη Σύρο
26 Ιουλίου - 1 Αυγούστου 2016 | 11:00-14:00
 
Πώς μπορεί η πραγματικότητα να μεταμορφωθεί σε σινεμά; Στο δεύτερο χρόνο διεξαγωγής του, το κινηματογραφικό εργαστήριο για εφήβους Cinemascope της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα εξερευνήσει το χώρο όπου ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία τέμνονται, αλληλεπιδρούν και σχηματίζουν νέες φιλμικές πραγματικότητες.
Οι έφηβοι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν αληθινές ιστορίες του τόπου τους, θα τις ερευνήσουν με συνεντεύξεις και θα τις αναπαραστήσουν κινηματογραφικά, χρησιμοποιώντας κάμερα και μοντάζ. Η ταινία μικρού μήκους που θα προκύψει θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF).

Υπεύθυνοι εργαστηρίου:
Oliwia Twardowska: Σκηνοθέτης
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Σκηνοθέτης
 
Το εργαστήριο κινηματογράφου αποτελεί συνδιοργάνωση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF).


 
Απευθύνεται σε: Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στη Σύρο και απευθύνεται σε εφήβους 13-17 ετών που ζουν ή παραθερίζουν στο νησί, παλιούς και νέους συμμετέχοντες.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν - Ο εξοπλισμός παρέχεται από τη Στέγη
Ημερομηνίες & ώρες: Τρίτη 26 Ιουλίου έως Δευτέρα 1 Αυγούστου | 11:00-14:00
Χώρος διεξαγωγής του εργαστηρίου: Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη Σύρου
 
Ημερομηνία παρουσίασης της ταινίας: Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016, απογευματινή ώρα

Πώς μπορώ να κάνω αίτηση;
Θυμάσαι κάποια αληθινή ιστορία των γονιών, των παππούδων, των θείων ή των φίλων σου που να σε γοήτευσε; Μια αληθινή ιστορία που σε κάνει να γελάς ή να τρομάζεις; Μια ιστορία για μια απρόσμενη φιλία, ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο, ένα νέο έρωτα, μια παράδοξη περιπέτεια; Τώρα, μέσω της Στέγης και του SIFF, μπορείς να μετατρέψεις αυτή την ιστορία σε ταινία μικρού μήκους! Προϋπόθεση είναι η ιστορία να αφορά κάποιον που ζει στη Σύρο, ο οποίος να μπορεί να συμμετάσχει στο γύρισμα και να αφηγηθεί την ιστορία στην κάμερά σου. Γράψε μας την ιστορία σε τρεις γραμμές και σημείωσε τον άνθρωπο που σου τη διηγήθηκε και τη σχέση σου μαζί του/της.
 
Αιτήσεις συμμετοχής: 
Στείλτε email στο cinemascope@syrosfilmfestival.org και στο education@sgt.gr
Οι αιτήσεις θα μελετηθούν βάσει της χρονικής σειράς υποβολής. Αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν μέχρι την Τετάρτη 20 Ιουλίου. Απαντήσεις θα δοθούν λίγες ημέρες μετά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 213 017 8002 (Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση).

συντελεστές

Πατήστε εδώ για να δείτε τα καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά 8-12 ετών.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής