Mithkal Alzghair / ΣΤΕΓΗ
menu

Mithkal Alzghair

Displacement / FOCUS: SYRIA

26-27 ΟΚΤ 2016
19:00
Μικρή Σκηνή
1 ώρα (χωρίς διάλειμμα)
«Χορεύοντας εδώ για το θάνατο εκεί» -Mithkal Alzghair
Κανονικό: 7 - 18 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 14 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 13 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Combo 1+1 (μειωμένες τιμές): 1 εισιτήριο της παραγωγής "While I was Waiting" & 1 εισιτήριο της παραγωγής "Displacement"
«Δεν ψάχνω ένα παρελθόν που δεν υπάρχει πια, ούτε θέλω να δημιουργήσω ένα μέλλον χωρίς αναμνήσεις» δηλώνει ο ανερχόμενος Σύριος χορογράφος που ζει από το 2010 στη Γαλλία. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το πώς γίνεται ορατή η κληρονομιά και η ταυτότητα του συριακού σώματος και πώς αυτή επηρεάζεται μέσα στο πολύπλοκο πλαίσιο των επαναστάσεων, των πολέμων, των συγκρουόμενων ιδεολογιών, του πόθου για ελευθερία, της καταστροφής και της μετανάστευσης.» Στο τελευταίο του έργο, ο Αλζγκάιρ ξεκινά από μουσικά και κινητικά μοτίβα παραδοσιακών χορών. Μέσα από τη δυναμική της συριακής κουλτούρας και παράδοσης, εξερευνά το πώς αυτή δημιουργήθηκε, αλλά και πόσο θα αλλάξει υπό την πίεση των ραγδαίων αλλαγών που υφίσταται η χώρα του.

Το σώμα, κατεξοχήν τόπος της εμπειρίας, εκφράζει την τραυματική πραγματικότητα που βιώνει ο συριακός λαός: Σώμα σε σταθερό σημείο επί αιώνες, τώρα πλέον περιορισμένο, εγκλωβισμένο, σώμα πάσχον, σώμα σε αναμονή –αναποφάσιστο ανάμεσα σε κίνηση και ακινησία–, σώμα σε δράση, σε διαφυγή, εκτόπιση, εξορία. Με το Displacement, ο ταλαντούχος αυτός νέος χορογράφος απαντά καταρχήν στο δικό του προβληματισμό. Ανάμεσα σε δύο χώρες, αλλά και ανάμεσα στην τέχνη και την πραγματικότητα, κατορθώνει να αναδείξει «εδώ» αυτό που συμβαίνει «εκεί».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το επιμελητικό σημείωμα της Κάτιας Αρφαρά, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης.

συντελεστές

Χορογραφία: Mithkal Alzghair
Ερμηνεύουν: Rami Farah, Shamil Taskin, Mithkal Alzghair
Σύμβουλος Δραματουργίας: Thibaut Kaiser
 
Συμπαραγωγή: Godsbanen – Aarhus (Δανία) / Musée de la Danse-CCN de Rennes et de Bretagne / the foundation AFAC / Les Treize Arches-Scène conventionnée de Brive
 
Με την υποστήριξη: Centre National de la Danse – Pantin, Studio Le Regard du Cygne, Théâtre Louis Aragon, scène conventionnée danse de Tremblay-en-France

διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές
Συντονισμός: Νίνα Αλκαλάη, θεωρητικός του χορού


Το Displacement, εκπροσωπώντας τη Συρία και την Τουρκία, πήρε το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό χορού Danse Élargie, το 2016. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και την Κορέα. Στη Σεούλ οργανώθηκε από το LG Arts Center και στη Γαλλία από το Théâtre de la Ville στο Παρίσι και το Musée de la Danse στη Ρεν, σε συνεργασία με τη Fondation d’entreprise Hermès.
 
Ο Μιθκάλ Αλζγκάιρ σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό στη Δαμασκό και χορογραφία στο Εθνικό Κέντρο Χορογραφίας του Μονπελιέ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στη Συρία, το Λίβανο, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Ιταλία.
 
Το Displacement δεν είναι το πρώτο του έργο που αναφέρεται στον πόλεμο στη Συρία. Ο πόλεμος και οι συνέπειές του αποτελούν το επίκεντρο της δημιουργίας του τα τελευταία χρόνια. Το 2014 δημιούργησε το φιλμ Out of there, που περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από την καθημερινή πραγματικότητα στη χώρα του.
 
Στο Displacement, εκτός από τον ίδιο τον Αλζγκάιρ, χορεύουν ο Σύριος χορευτής, ηθοποιός και σκηνοθέτης Rami Farah και ο Τούρκος χορευτής και χορογράφος Samil Taskin.

χορηγίες / συνεργασίες

Συμπαραγωγή

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

26 - 27 Οκτ 2016

21:00 Κεντρική Σκηνή
Κανονικό: 7 - 10 - 15 - 18 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 - 12 - 14 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 - 11 - 13 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Combo 1+1 (με μειωμένη τιμή): 1 εισιτήριο της παραγωγής "While I was Waiting" & 1 εισιτήριο της παραγωγής "Displacement"
Combo 2x1 (με μειωμένη τιμή): 2 εισιτήρια για την ίδια ημέρα

ΘΕΑΤΡΟ

Omar Abusaada & Mohammad Al Attar While I was waiting / FOCUS: SYRIA