Θεία Κωμωδία / ΣΤΕΓΗ
menu

Θεία Κωμωδία

Το κορυφαίο έργο του Δάντη από την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα Vasistas

25 ΑΠΡ 2017
10:00 - 13:00
 
Μαθητές Λυκείου
Ένα πνευματικό road trip με οδηγό τον μεσαιωνικό Δάντη. Μια δυνατή σκηνική εμπειρία, που παρασύρει τους εφήβους σε ένα σπάνιο ταξίδι αυτογνωσίας.
Κόστος συμμετοχής: 5 € ανά μαθητή
Τρεις οριακοί σταθμοί: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος. Για πρώτη φορά, Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η σκηνοθέτρια Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα των Vasistas, με την πορεία εντός και εκτός συνόρων, επιστρέφουν στη Στέγη δύο χρόνια μετά τα AIMATA και παρουσιάζουν τη Θεία Κωμωδία, το μνημειώδες φανταστικό ταξίδι του Δάντη στο βασίλειο των νεκρών.

Από τον ανεξάντλητο όγκο της τριλογίας, επιλέγονται όμως μόνο τα αποσπάσματα που περιγράφουν αυθεντικά περιστατικά της ζωής του Δάντη, του νεαρού και δυναμικού αυτού αγωνιστή των καιρών του και υπέρμαχου των δημοκρατικών αξιών, ο οποίος, στα τέλη της δεκαετίας του 1310, βρέθηκε προδομένος από τους συντρόφους του, εξαθλιωμένος οικονομικά, μόνος και εξόριστος. Στην οριακή αυτή στιγμή, στα 35 χρόνια του, στα μισά περίπου της ζωής του, ξεκίνησε να γράφει την Κωμωδία του.

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και ο Jan Van de Engel συνδυάζουν κλασική μουσική και ηλεκτρονικές συνθέσεις δημιουργώντας ζωντανά στη σκηνή το ηχοτοπίο της παράστασης. Ο ποιητής και μεταφραστής Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, βαθύς γνώστης της Μεσαιωνικής παράδοσης και λογοτεχνίας, συνυπογράφει τη δραματουργία της παράστασης.

Στο τέλος, μαθητές και συντελεστές επιχειρούν να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες στο αλληγορικό κείμενο, θίγοντας υπαρξιακά θέματα που απασχολούν διαχρονικά τον άνθρωπο: η ανθρώπινη φύση και οι αδυναμίες της, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αέναη πορεία προς την ολοκλήρωση, ο θάνατος. Μια δυνατή σκηνική εμπειρία, που παρασύρει τους εφήβους σε ένα σπάνιο ταξίδι αυτογνωσίας.

συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Δραματουργία: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Μουσική: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος & Jan Van de Engel
Βοηθός δραματουργίας: Άρτεμις Χρυσοστομίδου

Ερμηνεύουν οι
Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης  Αντωνόπουλος, Ελένη Βεργέτη, Γιώργος Γάλλος, Ευθύμης Θέου, Ματίνα Περγιουδάκη, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη κ.ά.

και ένα μουσικό σύνολο επί σκηνής

διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία
Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ώρες
10:00-13:00

Κόστος συμμετοχής
5 € ανά μαθητή

Κρατήσεις - Πληροφορίες:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής