Μουσική για το Νέο Κόσμο / ΣΤΕΓΗ
menu

Μουσική για το Νέο Κόσμο

Ένα μουσικό πείραμα για τη γειτονιά της Στέγης από τους ARTéfacts ensemble και την ομάδα παραστατικών τεχνών «Όχι παίζουμε»

ARTéfacts ensemble & UrbanDig Project


26 ΜΑΪ 2017
Μαθητές από Ε' Δημοτικού έως Γ' Γυμνασίου
Μουσικές συνθέσεις εμπνευσμένες από αληθινά βιώματα και ιστορίες της γειτονιάς του Νέου Κόσμου. Ξεκινήστε την απρόβλεπτη μουσική διαδρομή που δημιούργησε η ομάδα Όχι Παίζουμε και το μουσικό σύνολο ARTéfacts.
5 € ανά μαθητή
Ένα νέο μουσικό πείραμα γεννιέται στο Νέο Κόσμο, τη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης, από το σύνολο σύγχρονης μουσικής ARTéfacts ensemble και την ομάδα παραστατικών τεχνών «Όχι Παίζουμε». Πρόκειται για τη δημιουργία νέας μουσικής βασισμένης σε λιμπρέτα που έχουν προκύψει από αληθινά βιώματα, εμπειρίες και ιστορίες της περιοχής, όπως συλλέχθηκαν από τους «Όχι Παίζουμε», στο πλαίσιο του προγράμματος UrbanDig.

Το πρόγραμμα UrbanDig ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014, με αφορμή το πρότζεκτ Dourgouti Island Hotel. Πρόκειται για μια σειρά συλλογικών δράσεων ανίχνευσης και καταγραφής του χτες και του σήμερα της γειτονιάς του Νέου Κόσμου. Αυτή η περιοχή της Αθήνας έχει μια πλούσια ιστορία στον 20ό αιώνα και γνώρισε διάφορες ονομασίες, η επικρατέστερη από τις οποίες ήταν  Δουργούτι.

Αρχικά ήταν μια παραγκούπολη που στέγασε τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922), ακολούθησε η ανέγερση των προσφυγικών πολυκατοικιών, πολλές από τις οποίες σώζονται έως σήμερα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια γειτονιά με έντονο το πολυπολιτισμικό στοιχείο. Στο τέλος του πρότζεκτ αυτού, δημιουργήθηκε ένα ζωντανό πολιτισμικό αρχείο που χαρτογραφεί την αισθητική, ιστορική και αισθητηριακή ιστορία της περιοχής.

Από το υλικό που συγκεντρώθηκε, η ομάδα «Όχι Παίζουμε» θα δημιουργήσει έξι
λιμπρέτα, τα οποία θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για έξι νέες μουσικές συνθέσεις που ανατέθηκαν από τη Στέγη σε ισάριθμους συνθέτες και θα ερμηνευτούν από το ARTéfacts ensemble. Η ομάδα προσκάλεσε συνεργάτες της, αλλά και κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν στο αρχικό πρόγραμμα, προκειμένου να συνεργαστούν στη δημιουργία των λιμπρέτων.

Οι μουσικές συνθέσεις θα παρουσιαστούν σε συναυλία στη Στέγη, η οποία θα περιλαμβάνει και έκθεση με υλικό από τα λιμπρέτα.

συντελεστές

Συνθέτες: Δημήτρης Ανδρικόπουλος, Παναγιώτης Κόκορας, Γιάννης Κυριακίδης, Εσθήρ Λέμη, Γεωργία Σπυροπούλου, Νικόλας Τζώρτζης

ARTéfacts ensemble
Λουίζος Ασλανίδης: σκηνοθέτης
Ai Motohashi: πιάνο
Guido De Flaviis: σαξόφωνο
Σπύρος Τζέκος: κλαρινέτο
Λαέρτης Κοκολάνης: βιολί
Μάριος Δαπέργολας: βιόλα
Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά
Κώστας Σερεμέτης: κρουστά

Συντελεστές του UrbanDig Project:
Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ματίνα Μάγκου, Άννα Μαγουλιώτη, Γιώργος Θάνος, Ρέα Ζέκκου, Κατερίνα Συνοδινού, Βαγγέλης Παπαδιάς, Νικολίνα Μυωφά, Μελέτης Ζαχαράκης, Αντριάνα  Καραστεφανή-Δελακούρα, Μαρία Χατζηγιάννη,  Μιχάλης Ευθυμίου, Κατερίνα Θανάσουλα

διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία
26 Μαΐου 2017

Ώρες
11:00 - 13:00

Κόστος συμμετοχής
5 € ανά μαθητή

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής