Big Bang... για σχολεία / ΣΤΕΓΗ
menu

Big Bang... για σχολεία

Φεστιβάλ μουσικής για νεαρούς και περιπετειώδεις θεατές

Big Bang Festival 3


18-19 ΜΑΪ 2017
Μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού
Ανοίξτε τα αυτιά σας! Το ευρωπαϊκό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά έρχεται ξανά στη Στέγη και τη μεταμορφώνει σε μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες. Αναζητήστε ήχους και μουσικές από όλες τις γωνιές του κόσμου.
Δράσεις με 4-5 € ανά μαθητή, ανάλογα με την εκδήλωση
Δείτε τις τιμές και κλείστε τα εισιτήριά σας παρακάτω.
Το Big Bang είναι ένα συναρπαστικό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά 0-12 ετών, για τις ανάγκες του οποίου μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης θα μεταμορφώσουν το χώρο τους σε έναν μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες, όπως θα συμβεί και στη Στέγη για τρίτη χρονιά. Οι νεαροί φίλοι μας, σε αυτό τους το ταξίδι, θα παρακολουθήσουν και θα βιώσουν ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Στο Big Bang, μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ θα προσπαθήσουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά.

Το Big Bang δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή σε αυτό. Σε κάθε εκδήλωση, επαγγελματίες μουσικοί ανοίγουν διάλογο με τους νεαρούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες και κάποιες φορές μοιράζονται τη σκηνή μαζί τους.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Big Bang είναι μια πρωτοβουλία της Zonzo Compagnie από το Βέλγιο. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε πραγματικότητα η συνεργασία ανάμεσα σε πολιτιστικά κέντρα διαφόρων περιοχών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όλοι αυτοί οι φορείς αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν μια κοινή αποστολή: να παρουσιάσουν τον πλούτο της μουσικής με έναν ευφάνταστο και περιπετειώδη τρόπο που να είναι προσιτός στα παιδιά. 

Το φεστιβάλ στοχεύει στη ριζική ποιοτική βελτίωση της παιδικής μουσικής στην Ευρώπη μέσα από την εξερεύνηση και την περιπέτεια. Οι μαθητές γνωρίζουν πορτραίτα επιφανών συνθετών και μουσικών, μαθαίνουν καλύτερα για την ποίηση – παλιότερη ή σύγχρονη αλλά και την ηχητική τέχνη, με παραγωγές που έχουν ως βάση όλες τις μορφές ηχητικής τέχνης και τη δημιουργική μουσική χρήση αντικειμένων τα οποία δεν σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν ως μουσικά όργανα, παρακολουθούν και συμμετέχουν σε συναυλίες με τη χρήση πολυμέσων (multimedia).


Πατήστε εδώ για να δείτε το πρόγραμμα του Σαββάτου και εδώ για να δείτε το πρόγραμμα της Κυριακής.

συντελεστές

Επιμέλεια φεστιβάλ: Μυρτώ Λάβδα, Χρήστος Καρράς, Wouter van Looy


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Μαΐου 2017


Δείτε πιο κάτω στη σελίδα περισσότερες πληροφορίες για κάθε δράση
Πατήστε εδώ για να δείτε το πρόγραμμα του Big Bang Festival 3 για οικογένειες και το ευρύ κοινό.

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Sound-Body | Ictus Ensemble
Πέμπτη & Παρασκευή 12:00 | Για παιδιά από 7 ετών | Διάρκεια: 50 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 5 € ανά μαθητή

3ACH | Zonzo Compagnie
Πέμπτη & Παρασκευή 11:30 | Για παιδιά από 6 ετών | Διάρκεια: 40 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 5 € ανά μαθητή

Κούρδισε τον τενεκέ σου | Νεφέλη Λιούτα
Πέμπτη & Παρασκευή 11:00 | Για παιδιά από 5 ετών | Διάρκεια: 30 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 4 € ανά μαθητή

FLY | Λευτέρης Βενιάδης
Πέμπτη & Παρασκευή 10:00 | Για παιδιά από 5 ετών | Διάρκεια: 35 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 4 € ανά μαθητή

Πικάπ Project | Gnous
Πέμπτη & Παρασκευή 10:30 | Για παιδιά από 6 ετών | Διάρκεια: 35 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 4 € ανά μαθητή


Κρατήσεις - Πληροφορίες:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr


Διαβάστε περισσότερα για κάθε δράση:

Sound-Body | Ictus Ensemble | Πέμπτη & Παρασκευή 12:00
Για παιδιά από 7 ετών | Διάρκεια: 50 λεπτά |

Έξι μέλη του Ictus Ensemble αποφάσισαν να αναλάβουν την πρόκληση μιας συναυλίας χωρίς μουσικά όργανα. Δεν φοβούνται να λερώσουν τα χέρια τους και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους.
Τέσσερα συναρπαστικά μουσικά θέματα επιστρατεύτηκαν για την περίσταση. Με το Homework II, In the Garage (Εργασία για το Σπίτι ΙΙ, στο Γκαράζ) ερευνούμε εξονυχιστικά την εργαλειοθήκη του François Sahran με την ελπίδα να φέρουμε εις πέρας μια αδύνατη επισκευή. Με το I Funerali dellAnarchico Serantini (Οι κηδείες του Αναρχικού Σεραντίνι) του Francesco Filidei, βρισκόμαστε σε μια αίθουσα δικαστηρίου όπου το κοινό έχει επίσης λόγο. Κατόπιν, καθόμαστε γύρω από το τραπέζι του σπιτιού, όπου συζητιούνται και ξεκαθαρίζονται όλα τα προβλήματά μας, εν μέσω της Musique de tables (Μουσική των Τραπεζιών) του Thierry de Mey. Και καταλήγουμε στην αποθήκη ξυλείας με το Music for Pieces of Wood (Μουσική για Κομμάτια Ξύλου) του Steve Reich, όπου επιτέλους όλα βγάζουν νόημα σε αυτήν την ιστορία όπου «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Σύλληψη και ερμηνεία: Ictus, Bozar Studios, J&M Brussel, ReMuA
Ερμηνεύουν τα μέλη του Ictus
Ήχος: Hugues Rogie
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Tom De Cock
 
3ACH | Zonzo Compagnie | Πέμπτη & Παρασκευή 11:30 | Για παιδιά από 6 ετών | Διάρκεια: 40 λεπτά
Η Zonzo Compagnie κατακτά τον κόσμο με τις πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις της πάνω στη δουλειά σημαντικών μουσικών και συνθετών. Παλαιότερα ασχολήθηκε με τη μουσική των Τζων Κέιτζ, Μάιλς Ντέιβις και Λουτσιάνο Μπέριο, κάνοντάς την προσιτή στο νεαρό ακροατήριο. Τώρα είναι η σειρά του Μπαχ. Ο Μπαχ είναι ένα μνημείο. Είναι ένας μάγος του ήχου και της μελωδίας, μια ιδιοφυΐα που καταστρώνει εκπληκτικές φούγκες, πρελούδια, χορωδιακή μουσική και παρτίτες και ο οποίος, 250 χρόνια μετά το θάνατό του, εξακολουθεί να σαρώνει στους καταλόγους επιτυχιών. Στο 3ACH, δύο βιολιστές μάς ξεναγούν στον κόσμο του Μπαχ. Μαζί υφαίνουν τις μελωδίες του Μπαχ πέρα από τις απαράμιλλες αρμονίες. Σε μια πολυμεσική μουσική παράσταση, το κοινό μυείται στη θεωρούμενη από πολλούς πιο όμορφη μουσική που γράφτηκε ποτέ.
Η μουσική του Μπαχ μπλέκεται με αυτήν του Piet-Jan van Rossum, ενός από τους πιο εμπνευσμένους συνθέτες της Ολλανδίας, ο οποίος ερμήνευσε με το δικό του τρόπο το έργο του Μπαχ.

Μουσική: Johann Sebastian Bach και Piet-Jan van Rossum
Βιολιά: Cynthia Freivogel & Ruyko Reid
Στις παραστάσεις της Αθήνας θα εμφανιστούν οι βιολονίστες Lidewij van der Voort & Ryuko Reid.
Σκηνοθεσία & Σκηνογραφία: Wouter Van Looy
Βίντεο: Ine Van Baelen & Stijn Grupping
Μουσική δραματουργία: Caecilia Thunissen
Τεχνικός σχεδιασμός: Pieter Nys
Κοστούμια: Johanna Trudzinski
Στην ταινία εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Brent Simons, Joshua Tassin, Victor Van Looy, Julian Cuevas, Lou Van De Noortgate, Morris Van De Noortgate, Luisa Noviello, Astor Noviello, Tiana Yalina Oliveira & Cassie Alcendor
Μια παραγωγή της Zonzo Compagnie, σε συμπαραγωγή με τα BIG BANG festival, Concertgebouw Brugge, Bozar και Oorkaan.
Με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Fonds Podiumkunsten.
 
Κούρδισε τον τενεκέ σου | Νεφέλη Λιούτα | Πέμπτη & Παρασκευή 11:00 | Για παιδιά από 5 ετών | Διάρκεια: 30 λεπτά
Τι νότα είναι η κατσαρόλα; Πόσες συχνότητες βγάζει το ντουλάπι; Σε πόσα beats χτυπούν τα τσαγιερά;
Συμβατικά αντικείμενα του σπιτιού και του δρόμου συνδυάζονται αρμονικά με φωνές, κλασικά και ηλεκτρικά όργανα, για να διηγηθούν ιστορίες για τα δέντρα, το χώμα, τα βουνά, τα τρένα, τους δρόμους, τους ανθρώπους και τα συναισθήματα.
Επτά όργανα και 77 αντικείμενα σας περιμένουν για να σας ταξιδέψουν σε έναν κόσμο όπου κάθε στοιχείο της καθημερινότητας επαναχρησιμοποιείται με τον πιο απροσδόκητο τρόπο, η φαντασία είναι το μέσο για τις πιο εκπληκτικές δημιουργίες και όλα γύρω μας είναι ήχος!

Νεφέλη Λιούτα: στίχοι, μουσική, ενορχήστρωση | βιολί, πιάνο, φωνή
Νίκος Τσέλιος: ακουστική κιθάρα, φωνή
Ρωμανός Λιούτας: ηλεκτρική κιθάρα, κρουστά, φωνή
Ερατώ Αλτόκα: φωνή
Ζαχαρίας Φώτης: κλαρινέτο
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος: κοντραμπάσο
Κωνσταντίνος Ζάμπος: ντραμς
Όλοι μαζί: αντικείμενα
Ήχος: Σταύρος Γεωργιόπουλος
 
FLY | Λευτέρης Βενιάδης | Πέμπτη & Παρασκευή 10:00 | Για παιδιά από 5 ετών | Διάρκεια: 35 λεπτά
Ίπταμαι – πετάω – πτήση – ταξίδι προς τα ψηλά, προς τον ουρανό, προς τα πάνω! Στην Ειρήνη του Αριστοφάνη, ο Τρυγαίος ανεβαίνει πάνω σε ένα σκαθάρι για να πετάξει προς τους ουρανούς και να συνομιλήσει με τους θεούς.
Πειραματικά μουσικά όργανα, κατασκευές εμπνευσμένες από απλά καθημερινά αντικείμενα έρχονται να δώσουν μια διαφορετική διάσταση σε αυτή την Πτήση και να χρωματίσουν ηχητικά τα συναισθήματα που προέρχονται από αυτήν. Νέοι ήχοι παράγονται για να χτίσουν ένα νέο μουσικό κόσμο και να ανοίξουν τη φαντασία των μικρών μας ακροατών, δείχνοντάς τους ότι η μουσική είναι παντού, μπορεί να δημιουργηθεί σε κάθε στιγμή και οπουδήποτε.

Σύνθεση και ηθοποιία: Λευτέρης Βενιάδης
Φωνή/mezzo soprano: Άννα Παγκάλου
Πειραματικές μουσικές κατασκευές: Stefan Roszak
Κρουστά: Αλέξανδρος Γιοβάνος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
 
Πικάπ Project | Gnous | Πέμπτη & Παρασκευή 10:30 | Για παιδιά από 6 ετών | Διάρκεια: 35 λεπτά
Πικάπ Project: μια διαδραστική, οπτικοακουστική περφόρμανς για παιδιά 6 ετών και άνω, με βασικά μέσα τα πικάπ και τα βινύλια, για την παραγωγή μουσικής και εικόνας.
Στο Πικάπ Project, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το βινύλιο ως αντικείμενο και με το πικάπ ως μέσο παραγωγής/αναπαραγωγής ήχου και, στη συνέχεια, δημιουργούν με πολύ απλούς τρόπους τους δικούς τους ήχους. Δύο μουσικοί παίζουν με παλιά βινύλια, παρεμβαίνουν στην επιφάνεια των βινυλίων, πειραματίζονται με την ταχύτητα περιστροφής του πικάπ και, με τη βοήθεια εφέ πεταλιών και ζωντανού looping, δημιουργούν ένα πολυεπίπεδο μουσικό/ηχητικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η video artist χρησιμοποιεί το περιστρεφόμενο βινύλιο ως βασικό οπτικό θέμα για να προβάλει ζωντανά κινούμενες εικόνες, με τη χρήση ζωντανού video feed και animation.
Στη συνέχεια, μέσα από ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμού, τα παιδιά «παίζουν» με τους ήχους και τις εικόνες που φτιάχνουν ζωντανά επί σκηνής. Παράλληλα, γνωρίζουν βιωματικά τις βασικές πρακτικές/τεχνικές turntablism, όπου σύμφωνα με τον συνθέτη John Oswald «το πικάπ γίνεται ένα μουσικό όργανο».

Ομάδα Gnous
Μιχάλης Μοσχούτης: μουσικός
Βασίλης Τζαβάρας: μουσικός
Ερατώ Τζαβάρα: video artist

διαβάστε περισσότερα

Εκτός από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο δίκτυο Big Bang συμμετέχουν επίσης η Zonzo Compagnie (Βέλγιο), το Centro cultural de Belém (Πορτογαλία), το Nytt Konserthus I Stavanger IKS (Νορβηγία), η Opéra de Lille (Γαλλία), το Centre for Fine Arts – Bozar (Βέλγιο), το Kinder Kinder(Γερμανία), το Instituto de la cultura y las artes del ayuntamiento de Sevilla (Ισπανία) και το MotorMusic bvba (Βέλγιο).

Το φεστιβάλ μουσικής για παιδιά Big Bang είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Zonzo Compagnie, ενώ αποτελεί δράση του ευρωπαϊκού δικτύου Big Bang.

Συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση / πρόγραμμα Creative Europe Culture.


Ξεφυλλίστε το εκπαιδευτικό έντυπο Zoom στο Παρασκήνιο: Οι μικροί ρεπόρτερ της Στέγης με θέμα το BIG BANG 2 που έστησαν παιδιά και έφηβοι που συμμετείχαν στο ομώνυμο εργαστήριο δημοσιογραφίας, φωτογραφίας και γραφιστικής της Στέγης.

χορηγίες / συνεργασίες

Συμπαραγωγή

Με τη συγχρηματοδότηση

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής