Η Στέγη παίζει ψηφιακά / ΣΤΕΓΗ
menu

Η Στέγη παίζει ψηφιακά

Δύο ανοιχτές ψηφιακές βιβλιοθήκες για την τέχνη και την τεχνολογία με βάση τις παραγωγές της Στέγης

ΙΑΝ - ΜΑΙ 2017
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου & Εκπαιδευτικούς
Παίζουμε και μαθαίνουμε από τον υπολογιστή μας με τις ψηφιακές εφαρμογές Zoom Net & My Design.
Η Στέγη εισάγει τους μαθητές στο πολιτιστικό ρεπορτάζ και στο design. Μέσα από τις πλατφόρμες Zoom Net και My Design oι μαθητές έρχονται σε επαφή με εργαλεία που τους επιτρέπουν να προσεγγίσουν τις παραγωγές της Στέγης ως μια αφορμή να πραγματοποιήσουν τις δικές τους δημιουργίες. Σχεδιασμός αφίσας, stop-motion animation, ειδικά οπτικά εφέ, σχεδιασμός ηχοτοπίων και σύνθεση μουσικής...

Οι μαθητές έρχονται σε ουσιαστική επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, μοιράζονται υλικό από τις παραστάσεις της Στέγης με τη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα και αφήνουν το δικό τους δημιουργικό αποτύπωμα, κάνοντας έτσι τις παραστάσεις πραγματικά δικές τους. Και όλα αυτά μέσα από τη σχολική τάξη, απ’ όπου κι αν βρίσκονται.

Zoom Net
Μέσα από τις δράσεις του Zoom Net, οι έφηβοι αποκτούν τις γνώσεις για να κάνουν διαδικτυακό καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, συνδυάζοντας το υλικό μιας παράστασης με αυτό που διατίθεται ήδη ελεύθερα στο Διαδίκτυο, προκειμένου να φτιάξουν τελικά τη δική τους αφήγηση. Μέσα από on-line tutorials, πληροφοριακά και ενημερωτικά βίντεο για παραγωγές της Στέγης, αλλά και από μια σειρά ανοιχτούς εκπαιδευτικούς πόρους και πληροφοριακά εργαλεία που παρέχονται μέσα από την πλατφόρμα του Zoom Net, οι μαθητές ενημερώνονται για το θέμα της παραγωγής, τους συντελεστές και το εικαστικό περιεχόμενο, ενώ στη συνέχεια καλούνται να συμμετάσχουν με τη δική τους δουλειά: οι συνεντεύξεις, τα κείμενα, τα φωτογραφικά ρεπορτάζ ή τα infographics πoυ θα ετοιμάσουν είναι η δική τους ερμηνεία στην καλλιτεχνική παραγωγή που καλούνται να προσεγγίσουν, αλλά και να την παρουσιάσουν ξανά στο κοινό μέσα από τα δικά τους μάτια.

My Design
Χρησιμοποιώντας το ανοιχτό εκπαιδευτικό υλικό του My Design, οι έφηβοι έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με τους δικούς τους όρους το design. Όπως και στο Zoom Net, σκοπός είναι οι μαθητές να απελευθερώσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για το εικαστικό κομμάτι μιας παραγωγής, να δημιουργήσουν το προωθητικό υλικό (αφίσα, βίντεο, κ.ά.) ή να σχεδιάσουν εξολοκλήρου μια δική τους δράση. Ο μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν υλικό σε ψηφιακή μορφή από τις δεξαμενές ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων που είναι διαθέσιμες, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και online υπηρεσίες που τους επιτρέπουν την ψηφιακή επεξεργασία του υπάρχοντος υλικού ή τη δημιουργία νέου.

συντελεστές

Θάνος Ελευθεράκος: web developer
Μελίνα Σιδηροπούλου: δημοσιογράφος
Μαριλένα Σταφυλίδου: φωτογράφος
Κωστής Σωτηράκος: γραφίστας
Κλεοπάτρα Κοραή: stop-motion animator
Νίκος Βογιατζής: σχεδιαστής των μέσων/εικαστικός
Ερατώ Τζαβάρα: video artist
Βασίλης Τζαβάρας: μουσικός
Μιχάλης Μοσχούτης: μουσικός
Θανάσης Δεληγιάννης (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
Δέσποινα Μητροπούλου (ΕΕΛ/ΛΑΚ) κ.ά.

διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνίες
Ιανουάριος – Μάιος 2017

Για τις παραπάνω δράσεις, η Στέγη συνεργάζεται με τον Οργανισμό
Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ), ο οποίος συγκεντρώνει ανοιχτούς
εκπαιδευτικούς πόρους, οργανώνει παρουσιάσεις και σεμινάρια για
ανοιχτές τεχνολογίες που μπορούν να υποστηρίξουν την εκπαιδευτική
διαδικασία.

Οι εφαρμογές έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου «Ανοικτές
Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων και Τεχνών» που έχει ενταχθεί στην
Πρόσκληση 31: Πολιτισμός - Άξονας Προτεραιότητας 2: ΤΠΕ και βελτίωση της ποιότητας ζωής - Ειδικός Στόχος 2.1: Βελτίωση της  καθημερινής ζωής μέσω ΤΠΕ – Ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Ελλάδα.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής