Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney / ΣΤΕΓΗ
menu

Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney

One One One

Dancing Athens


2 OKT 2016
11:00
Μουσείο Ακρόπολης
Ετοιμαστείτε να ζήσετε μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία: Ένα χορό μόνο για σας!
Είσοδος ελεύθερη
Ετοιμαστείτε να ζήσετε μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία: Ένα χορό μόνο για σας! Τι μπορεί να υποδηλώνουν δύο καρέκλες και δύο γραμμές στο έδαφος; Στο One One One, οι δύο καρέκλες προορίζονται για ισάριθμους θεατές, προσκαλώντας τους να ζήσουν αυτή τη μοναδική στιγμή. Στην άλλη άκρη της κάθε γραμμής βρίσκεται ένας ερμηνευτής που θα χορέψει γι’ αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι θεατές συμμετέχουν διαλέγοντας το τραγούδι που τους αρέσει. Οι δύο ερμηνευτές αντανακλούν σαν καθρέφτης τις αντιδράσεις που προκαλεί ο χορός τους και προτείνουν στους θεατές μια νέα εμπειρία χορού, που αμφισβητεί ρόλους και όρια και, μολονότι δημόσια, παραμένει εντελώς προσωπική.

Έχοντας θητεύσει κοντά στους μεγαλύτερους χορογράφους της εποχής μας, όπως στον William Forsythe, ο Γιάννης Μανταφούνης δεν σταμάτησε ποτέ να μας εκπλήσσει, όχι μόνο με τις σπάνιες ερμηνευτικές δυνατότητές του, αλλά και με την αστείρευτη διάθεσή του για πειραματισμό όταν χορογραφεί. Αυτή τη φορά, κάνει το πείραμα μαζί με την επίσης εξαιρετική Aoife McAtamney. Με ανατρεπτικό χιούμορ και διαρκή μετασχηματισμό της κίνησης, οι δύο ερμηνευτές ξετυλίγουν μια απίστευτη βεντάλια συναισθημάτων και εικόνων και δημιουργούν μαγικές στιγμές ανταλλαγής με το κοινό.

συντελεστές

Σύλληψη: Γιάννης Μανταφούνης
Χορογραφία: Γιάννης Μανταφούνης, Aoife McAtamney
Διεύθυνση Παραγωγής: Mélanie Fréguin
Παραγωγή: Cie Ioannis Mandafounis
Συμπαραγωγή: Prairie - Migros Cultural Percentage, Tanzfest 2015
Με την υποστήριξη: City of Geneva, State of Geneva, Swiss Arts Council Pro Helvetia, Culture Ireland, Culture Ministry of Luxembourg

Ευχαριστούμε το Μουσείο Ακρόπολης για τη φιλοξενία στον προαύλιο χώρο του.

διαβάστε περισσότερα

Ο Γιάννης Μανταφούνης είναι παλιός γνώριμος της Στέγης, αφού ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που εγκαινίασαν με τα έργα τους το χώρο. Επίσης, το 2011 παρουσίασε το Cover Up μαζί με τον Fabrice Mazliah και τη May Zarhy.

Ο Γιάννης Μανταφούνης γεννήθηκε το 1981 και σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Προτού αρχίζει να εργάζεται ως ανεξάρτητος χορογράφος, υπήρξε μέλος του Μπαλέτου της Όπερας του Γκέτεμποργκ, του Nederlands Dans Theater II και, από το 2005, της Forsythe Company, με την οποία ακόμα συνεργάζεται ως προσκεκλημένος χορευτής.

Το 2015, ο Μανταφούνης έλαβε το Βραβείο Εξαιρετικού Άνδρα Χορευτή στα Swiss Dance Awards.

Το 2009 δημιούργησε την ομάδα Μamaza, μαζί με τους Φαμπρίς Μαζλιά και Μέυ Ζάρυ, καθώς και την ομάδα Cie Projet 11 με τον Μαζλιά. To 2012 τα μέλη της ομάδας Μamaza αποφάσισαν ότι δεν θα κάνουν άλλα έργα μαζί, ενώ η Cie Projet 11 έγινε η ομάδα Cie Ioannis Mandafounis.

Ο Μανταφούνης έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες στη συνδημιουργία έργων: ως προέκταση της συνεργασίας του με τα παλιά μέλη της ομάδας Mamaza, δημιούργησε το Pausing με τη Ζάρυ το 2012 και το Eifo Efi με τον Μαζλιά το 2013. Μαζί με τους Νίκο Δραγώνα, Ολίβια Οριέγκα και Κατερίνα Σκιαδά δημιούργησαν το Twisted pair το 2013· με τις Elena Gionnatti και Nina Vallon το ApersonA το 2014· με την Aoife McAtamney το One One One το 2015· με τους Bruce Myers, Elena Giannotti και Roberta Mosca το Ossip Mandelstam: A performance το 2016.

Το 2011-12, τα μέλη της ομάδας Cie Projet 11 υπήρξαν associated artists στο θέατρο deSingel της Αμβέρσας. Το 2012, ο Μανταφούνης υποστηρίχθηκε από το δίκτυο RESO Swiss, καθώς και από το ευρωπαϊκό δίκτυο για το χορό Module Dance.

Οι χορογραφίες Twisted Pair (2013) και ApersonA (2014) ήταν συμπαραγωγές του προγράμματος Prairie – Pour-cent culture Migros. Το ίδιο πρόγραμμα έχει αναλάβει τη συμπαραγωγή των έργων της ομάδας Cie Ioannis Mandafounis για τις σαιζόν 2015-16 και 2016-17.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 - 2 Οκτ 2016

21:00 Πλατεία Κοτζιά
Είσοδος ελεύθερη
Η παρακολούθηση της παράστασης από ανηλίκους πραγματοποιείται μόνο με τη συναίνεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

ΧΟΡΟΣ

Boris Charmatz danse de nuit

1 Οκτ 2016

18:00 Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
Δωρεάν

Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα

ΧΟΡΟΣ

Cie. Willi Dorner bodies in urban spaces

1 - 2 Οκτ 2016

12:00 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - ΕΜΣΤ | Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Είσοδος του κοινού από τη Λεωφ. Συγγρού.

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς υπάρχει δυνατότητα για περιορισμένο αριθμό θεατών.
Η διάθεση των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει στις 11:00, μία ώρα πριν την παράσταση.

ΧΟΡΟΣ

Trisha Brown In Plain Site