Trisha Brown / ΣΤΕΓΗ
menu

Trisha Brown

In Plain Site

Dancing Athens


1-2 ΟΚΤ 2016
12:00
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - ΕΜΣΤ | Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Στα έργα της, οι χορευτές επικοινωνούν μεταξύ τους από ταράτσες διαφορετικών κτιρίων, περπατούν σε τοίχους μουσείων και εκτελούν χορογραφίες μέσα σε λίμνες. Ένας φόρος τιμής στη ριζοσπαστική δουλειά της χορογράφου, που έβαλε το χορό στην καθημερινότητα της πόλης.
Είσοδος του κοινού από τη Λεωφ. Συγγρού.

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς υπάρχει δυνατότητα για περιορισμένο αριθμό θεατών.
Η διάθεση των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει στις 11:00, μία ώρα πριν την παράσταση.
Μια εμβληματική μορφή του αμερικάνικου μεταμοντέρνου χορού, η Trisha Brown, έρχεται στην Αθήνα. Πρωταγωνίστρια του κινήματος που στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 μεταμόρφωσε ανεπιστρεπτί το τοπίο του χορού, δεν δίστασε να ανατρέψει όλους τους κανόνες: Στα έργα της, οι χορευτές επικοινωνούν μεταξύ τους από ταράτσες διαφορετικών κτιρίων, περπατούν σε τοίχους μουσείων από πάνω προς τα κάτω και εκτελούν χορογραφίες γεωμετρικής συμμετρίας πάνω σε σχεδίες στο μέσον μιας λίμνης. Στις δημιουργίες της, ο χώρος είναι πάντα ο φυσικός σύμμαχος, το καταλυτικό στοιχείο, το πολύτιμο πλαίσιο, ο αγαπημένος παρτενέρ.

Οι πειραματισμοί που άρχισαν στη Νέα Υόρκη, όταν χορευτές, συνθέτες, ποιητές και εικαστικοί αναζήτησαν από κοινού νέους παραστατικούς κώδικες, δεν σταμάτησαν ποτέ. Πενήντα χρόνια μετά, η Τρίσα Μπράουν εξακολουθεί να γοητεύεται και να πειραματίζεται με τη σχέση χώρου, κίνησης και θεατή. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες site-specific δημιουργίες της, έργα δηλαδή που δημιουργούνται για συγκεκριμένο χώρο, στο In Plain Site συνθέτει υλικό από το ανεξάντλητο ρεπερτόριό της για να αναδείξει την ιδιαιτερότητα του επιλεγμένου χώρου. Αξιοποιώντας το φυσικό φωτισμό, αποσπάσματα από πρώιμα και πιο αφαιρετικά έργα, όπως το Accumulation του 1971, συνδυάζονται με πιο θεατρικά όπως το Foray Foret του 1990 σε μια απροσδόκητη συνάντηση με το αθηναϊκό κοινό στους  απέριττους χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης .

συντελεστές

Trisha Brown Dance Company:
Ιδρυτική Καλλιτεχνική Διευθύντρια & Χορογράφος: Trisha Brown
Καλλιτεχνική Συνδιεύθυνση: Carolyn Lucas, Diane Madden
Χορευτές: Marc Crousillat, Olsi Gjeci, Leah Ives, Amanda Kmett’Pendry, Tara Lorenzen, Leah Morrison, Jamie Scott, Sam Wentz
Εκτελεστική Διευθύντρια: Barbara Dufty
Διευθύντρια Ομάδας: Anne Dechene
Διεύθυνση Σκηνής & Διεύθυνση Παραγωγής IPS: Betsy Ayer
Διεθνής εκπροσώπηση: Therese Barbanel, Les Artscéniques

Σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Τετάρτη 28 & Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου
Εργαστήριο με τους χορευτές της Trisha Brown


H Tρίσα Μπράουν ανήκει στον κύκλο των καλλιτεχνών που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε το χορό και το σώμα. Τα μέλη του Judson Dance Theatre, μεταξύ αυτών οι χορευτές και χορογράφοι Yvonne Rainer, Steve Paxton, Simone Forti, ο μουσικός Robert Dunn και ο εικαστικός Robert Rauschenberg, αρνήθηκαν τις συμβάσεις του μοντέρνου χορού και γεφύρωσαν το χάσμα μεταξύ τέχνης και καθημερινής ζωής. 

Η Αμερικανίδα χορογράφος, που ίδρυσε τη δική της ομάδα το 1970, έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις και βραβεία εντός και εκτός της χώρας της. Το 1988, της απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη της Τάξεως των Γραμμάτων και των Τεχνών από τη Γαλλική Κυβέρνηση και το 2004 προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχη. Είναι επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών και το 2012 τιμήθηκε για το συνολικό έργο της με το United States Artists Fellow Award.
 
Λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό είναι το ότι η Τρίσα Μπράουν ασχολείται και με τη ζωγραφική. Το 2008, το μουσείο Walker Art Center στη Μινεάπολη παρουσίασε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση των εικαστικών έργων της, ενώ το 2009 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση στη Νέα Υόρκη.

χορηγίες / συνεργασίες

Με τη συνεργασία

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 - 2 Οκτ 2016

21:00 Πλατεία Κοτζιά
Είσοδος ελεύθερη
Η παρακολούθηση της παράστασης από ανηλίκους πραγματοποιείται μόνο με τη συναίνεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

ΧΟΡΟΣ

Boris Charmatz danse de nuit

1 Οκτ 2016

18:00 Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
Δωρεάν

Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα

ΧΟΡΟΣ

Cie. Willi Dorner bodies in urban spaces

2 Οκτ 2016

11:00 Μουσείο Ακρόπολης
Είσοδος ελεύθερη

ΧΟΡΟΣ

Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney One One One

3 - 6 Νοε 2016

20:30 Κεντρική Σκηνή
Τα Early Bird εξαντλήθηκαν.
Κανονικό: 25-35-40-45-48-50 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 20-28-32-36-38-40 €  
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 25-28-32-34-35 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΧΟΡΟΣ

Pina Bausch Sweet Mambo