Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού, Vol. 2 / ΣΤΕΓΗ
menu

Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού, Vol. 2

25 ΙΑΝ, 8 ΦΕΒ, 15 ΦΕΒ 2017
20:30
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δύο γείτονες, η Στέγη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συνεργάζονται –για δεύτερη φορά– σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής. Στόχος τους, η παρουσίαση της εκλεκτικής συγγένειας ανάμεσα στον ήχο του «τώρα» και το παρελθόν.
Είσοδος ελεύθερη
Τα δύο Ιδρύματα μηδενίζουν τη μεταξύ τους χωροταξική απόσταση και μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική, η οποία γίνεται για δεύτερη συνεχή καλλιτεχνική περίοδο η γέφυρα που ενώνει τη Στέγη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο με μια σειρά τριών συναυλιών.

Οι φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, υποστηριζόμενοι από την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της Στέγης, αναλαμβάνουν την προώθηση των συναυλιών σε στενή συνεργασία με τους μουσικούς, ενώ το πρόγραμμα τελεί υπό την εποπτεία και των δύο Ιδρυμάτων.

Νέοι και ανερχόμενοι –ως επί το πλείστον– ερμηνευτές παρουσιάζουν έργα που συνδέονται μέσα από ένα κοινό μουσικό περιβάλλον ή έργα που δημιουργούν μία (ακόμη) γέφυρα πάνω από τους αιώνες που τα χωρίζουν.

Ένας ιδιαίτερος φόρος τιμής αποδίδεται στον György Kurtág με αφορμή τα ενενηκοστά του γενέθλια (γενν. 1926). Το έργο του Ούγγρου συνθέτη χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το διάλογο που ανοίγει με όλες τις εποχές της μουσικής φιλολογίας. Μερικοί από τους σημαντικότερους «συνομιλητές» του είναι οι György Ligeti, Anton Webern, και J. S. Bach, έργα των οποίων θα ακουστούν μαζί με τα δικά του. Άλλες εκλεκτικές συγγένειες του φετινού προγράμματος είναι αυτές του Νίκου Σκαλκώτα με τον σύγχρονό του Erwin Schulhoff, των Hans Werner Henze και Rodney Sharman με τον Richard Wagner, καθώς και η πολύ ιδιαίτερη σύζευξη λογοτεχνίας και μουσικής, μεσαιωνικής και σύγχρονης, στη συναυλία με τίτλο Laborinthus.

συντελεστές

Υπεύθυνη πρότζεκτ: Λορέντα Ράμου
Υπεύθυνη καθηγήτρια Παντείου: Ανδρομάχη Γκαζή
Τεχνική υποστήριξη Παντείου: Σταύρος Καπερώνης

Στην οργάνωση, την προβολή και την παραγωγή συμμετείχαν φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση»):
Πετρινούλα Διονυσίου, Όλγα Καλλέργη, Βασιλική Κουστένη, Ειρήνη Κουτρουμπά, Δανάη-Νάντια Λοΐζου Μάνσκε, Μαρία Μαζνώκη, Δέσποινα Μελισσινού, Ιωάννα-Βασιλική Παντέ, Αλεξάνδρα Παπαδάκη, Βαρβάρα-Ευαγγελία Πίσχου, Άννα Σκούταρη, Θεόδωρος Χίου
 
Στη συγγραφή των μουσικών κειμένων των συναυλιών συμμετείχαν:
Διονυσία Μούγια: φοιτήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμός» (κατεύθυνση «Πολιτιστική Διαχείριση»), Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Θάλεια Παπαδοπούλου: απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Φωτεινή Σαλμούκα: συνθέτρια, φοιτήτρια στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμός» (κατεύθυνση «Πολιτιστική Διαχείριση»), Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Η είσοδος στο χώρο του Παντείου γίνεται από την οδό Φραγκούδη (είσοδος και για ΑΜΕΑ). Πατήστε εδώ για να δείτε σχεδιάγραμμα.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου, στο ισόγειο του Παλαιού Κτιρίου (κόκκινο κτίριο).
Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου θα γίνεται στο Πάντειο (Αίθουσα Τελετών) και θα ξεκινήσει 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.

διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα συναυλιών
 
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου
Κουαρτέτο εγχόρδων Selini
Νadja και Ljuba Kalmykova: βιολιά
Chia-Chun Hsiao: βιόλα
Λουκία Λουλάκη: τσέλο
Έργα: Erwin Schulhoff, Νίκου Σκαλκώτα, Anton Webern, György Kurtág και Dmitri Shostakovich

Διαβάστε περισσότερα για την πρώτη συναυλία.
Δείτε τo βιογραφικό των ερμηνευτών.

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Αιμίλιου Χουρμούζιου - Αιμιλίας Παπαϊωάννου (ΙΧΠΑ) για την ευγενική παραχώρηση του μουσικού υλικού του έργου του Νίκου Σκαλκώτα.


 
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου
Μιχάλης Χόιπελ: τσέλο
Έργα: Έφη Μαρκουλάκη, Miklós Rózsa, Krzysztof Penderecki, György Kurtág και György Ligeti
Κριστίν Σωφρονίου: πιάνο
Έργα: György Kurtág, George Rochberg, J. S. Bach, Ηans Werner Henze, Rodney Sharman και Richard Wagner

Διαβάστε περισσότερα για τη δεύτερη συναυλία.
Δείτε τo βιογραφικό των ερμηνευτών.
 
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου
Laborinthus
Irene Coticchio: απαγγελία & φωνητικός αυτοσχεδιασμός
Περικλής Λιακάκης: σύνθεση & live electronics
Δημήτρης Κούντουρας: φλάουτα με ράμφος, τραβέρσο & σύλληψη
Έργα: Guillaume de Machaut, Riyohei Hirose, Περικλής Λιακάκης
Κείμενα: Jorge Luis Borges, Edoardo Sanguineti

Διαβάστε περισσότερα για την τρίτη συναυλία.
Δείτε τo βιογραφικό των ερμηνευτών.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής