5ο Οpen Day / ΣΤΕΓΗ
menu

5ο Οpen Day

Μουσική Σχολή της Νέας Υόρκης

Interfaces


5 ΜΑΡ 2017
Σε διάφορους χώρους της Στέγης
Η Στέγη ανοίγει σε όλους. Το φετινό, 5ο Open Day, είναι αφιερωμένο στην αβανγκάρντ μουσική Σχολή της Νέας Υόρκης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
16:00-20:30 | Δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους της Στέγης
21:00 | Συναυλία στην Κεντρική Σκηνή

Εισιτήρια για τη συναυλία:
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 6 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 5 €
Άνεργοι, ΑΜΕΑ και Συνοδός ΑΜΕΑ: 5 €
 
Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr
Το 5ο Open Day είναι αφιερωμένο στο ύφος και το πνεύμα της καλειδοσκοπικής σκηνής της τέχνης της Νέας Υόρκης που άνθισε από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα. Σημείο αφετηρίας της φετινής διοργάνωσης είναι η θρυλική συνάντηση των πρωτοπόρων συνθετών John Cage και Μorton Feldman, στην έξοδο του Carnegie Hall, όπου είχαν πάει για να παρακολουθήσουν τη Συμφωνία του Anton Webern υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου. Μια ιστορία που έχει ειπωθεί πολλές φορές, αλλά πάντα με παραλλαγμένες λεπτομέρειες. Η φιλία τους επρόκειτο σύντομα να επεκταθεί σε έναν κλειστό κύκλο μουσικών που θα ονομαζόταν Σχολή της Νέας Υόρκης και θα περιλάμβανε επίσης τον Christian Wolff, τον Earle Brown και τον πιανίστα David Tudor.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ήταν η αστείρευτη ανανεωτική τους διάθεση και η άμεση σχέση τους με τον κόσμο της Σύγχρονης Τέχνης: ζωγράφους, ποιητές, χορευτές και περφόρμερ. Γύρω τους σχηματίστηκαν ομάδες, παρέες και καλλιτεχνικές κοινότητες σε άμεσο διάλογο με αυτούς, όπως οι Tone Roads, η ομάδα των μουσικών που συνεργάστηκε με το Merce Cunningham Dance Theatre ή το Judson Dance Theater, καλλιτέχνες που εγκαταστάθηκαν στο downtown και δημιούργησαν τα περίφημα lofts. Indeterminancy (Απροσδιοριστία), Events, Happenings, Kinetik Art, Fluxus, Pop Art, Minimalism, Rock, Totalism, Νo Wave, Art Punk – αυτά είναι μόνο μερικά από τα κινήματα που γεννήθηκαν εκεί, σε σύντομη χρονική διαδοχή το ένα από το άλλο. Ήταν μια πυρετώδης έκρηξη δημιουργικότητας που συντάραξε την παγκόσμια μουσική και καλλιτεχνική σκηνή.

Όπως συμβαίνει σε κάθε Open Day, έτσι και φέτος σε κάθε γωνιά της Στέγης –στα φουαγιέ, τη Μικρή και την Κεντρική Σκηνή– τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, περφόρμερ, σπουδαστές και φιλότεχνοι θα συμμετάσχουν σε ένα μαραθώνιο εκτέλεσης εμβληματικών μουσικών έργων και συμβάντων, τα οποία στην πλειονότητά τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιεργαστούν παρτιτούρες και βιβλία και να παρακολουθήσουν ταινίες και βίντεο των καλλιτεχνών, ενώ το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με συναυλία στην Κεντρική Σκηνή από σολίστες και σύνολο.


Πατήστε εδώ για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δωρεάν δράσεων, της συναυλίας στην Κεντρική Σκηνή και των παράλληλων δράσεων.

συντελεστές

Σύλληψη, Σύνθεση, Μουσικολογική & Σκηνοθετική Επιμέλεια, Realisations, Ενορχηστρώσεις, Οργάνωση: Ανάργυρος Δενιόζος
Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Λεβισιανός
Βίντεο & Φωτισμοί: Μάνος Αρβανιτάκης
Προγραμματισμός & Electronics: Νίκος Παλαμάρης
Επιμέλεια: Πυθαγόρας Κωτσούλας
Οργανωτική επιμέλεια: Κατερίνα Τσεσμετζή

Ερμηνεύουν (κατ’ αλφαβητική σειρά):
Ana Chifu (φλάουτο), Guido De Flaviis (σαξόφωνα), Patrick Evans (βιόλα), Dorian Idrizi (βιολί), Beata Pincetic (πιάνο), Ilia Samsonov (σαξόφωνο), Franc Shestani (βιολί), Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Δημήτρης Βεντουράκης (πιάνο), Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Φάνης Βερνίκος (τρομπέτα), Κώστας Γεραντώνης (performer), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Γιάννης Γούναρης (κόρνο), Αλέξανδρος Δρυμωνίτης (ηλεκτρική κιθάρα), Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου (τρομπόνι), Αγγελική Καθαρίου (mezzo soprano), Αλέξιος Καραϊσκάκης-Νάστος (τσέλο), Χαράλαμπος Καρασαββίδης (βιολί), Μαρίνα Κολοβού (τσέλο), Αναστασία Κότσαλη (mezzo soprano) Γιώργος Κρίμπερης (τρομπόνι), Γιώργος Κωνσταντίνου (πιάνο), Πυθαγόρας Κωτσούλας (ηλεκτρικό μπάσο), Βασίλης Λιαρμακόπουλος (κοντραμπάσο), Κώστας Μαυρογιάννης (βαρύτονος), Στάθης Μαυρομάτης (σαξόφωνο), Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (κλαρινέτο), Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο), Κώστας Μποτίνης (κρουστά), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Στέφανος Νάσος (πιάνο), Πάνος Ντάλλας (ντραμς), Άννα Παγκάλου (mezzo soprano), Νίκος Παλαμάρης (ηλεκτρονικά), Δέσποινα Παπαχριστοπούλου (performer), Λορέντα Ράμου (πιάνο), Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Ηρώ Σειρά (βιολί), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο, σαξόφωνο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), Δήμητρα Τριανταφύλλου (βιολί), Νίκος Τσαλίκης (πιάνο), Ναυσικά Τσάρα (φλάουτο), Γιάννης Τσελίκας (όμποε) κ.ά.

Συμμετέχουν:
Miquel Bernat, Michael Weilacher και Τom De Cock – Ictus Ensemble
Gareth Davis
Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων
Athens Percussion Group
S.T.A.B. κουαρτέτο σαξοφώνων
Ensemble Continuum (@Athens)
 

χορηγίες / συνεργασίες

Μέρος του προγράμματος

Με τη συγχρηματοδότηση

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής