Cie. Willi Dorner / ΣΤΕΓΗ
menu

Cie. Willi Dorner

bodies in urban spaces

Dancing Athens


1 ΟΚΤ 2016
18:00
Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
Απίθανα σώματα, απρόσμενες εικόνες: Οι περαστικοί αντιδρούν, οι χορευτές παίζουν μαζί τους, η ατμόσφαιρα της πόλης αλλάζει!
Δωρεάν

Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
Περπατάς στην πόλη σου, στους δρόμους που ξέρεις τόσο καλά, και ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι κάτι έχει αλλάξει: στην εσοχή μιας πόρτας συνωστίζονται σώματα που εφαρμόζουν τέλεια, όπως οι σαρδέλες στο κουτί τους. Είναι οι χορευτές της ομάδας του Βίλλι Ντόρνερ, που σε καλούν σε μια βόλτα διαφορετική από τις άλλες.

Καθώς προχωράτε, προλαβαίνουν να χωθούν κάτω από μια σκάλα, να φτιάξουν ένα τόξο ή να στοιβαχτούν σε μια χαραμάδα. Σκαρφαλώνουν στους στύλους, κρεμιούνται από τους σωλήνες, ανεβαίνουν κάθετα τους τοίχους, ακροβατούν, χορεύουν, περπατούν και κάθε τόσο δημιουργούν με τα σώματά τους μια εικόνα. Χάρη στα χρωματιστά ρούχα που φορούν οι χορευτές, δημιουργείται και μια καινούργια χρωματική σύνθεση κάθε φορά που αυτοί στοιβάζονται σε μια εσοχή.

Η απρόσμενη χορογραφία τους αντανακλά το ρυθμό της πόλης, κλέβει τις συνήθειές της, την αναδεικνύει και την αποκαλύπτει με έναν τρόπο μοναδικό. Οι περαστικοί αντιδρούν, οι χορευτές παίζουν μαζί τους, η ατμόσφαιρα της πόλης αλλάζει. Άλλωστε, τα σημεία που επιλέγουν για την παρέμβασή τους δεν είναι τυχαία: ρωγμές του αστικού ιστού της πόλης, σημεία ξεχασμένα από τους κατοίκους της παίρνουν ξανά ζωή μέσα από αυτό το παιχνίδι. Τα σώματα δεν αφήνουν σημάδια, όμως η εμπειρία όσων ακολουθούν τη βόλτα καταγράφει τις παράξενες εικόνες που παρεμβαίνουν στο γνωστό τοπίο και δημιουργεί αναμνήσεις που μένουν ανεξίτηλες.

συντελεστές

Σύλληψη: Willi Dorner
Φωτογραφίες: Lisa Rastl
Βοηθός Χορογράφου: Ian Dolan
Χορευτές: Δήμητρα Αντωνάκη, Ελένη Αραπάκη, Κατερίνα Γεβετζή, Νεφέλη Γιώτη, Λαμπρινή Γκόλια, Μυρτώ Δελημιχάλη, Όλγα Δημητράκη, Ανθή Θεοφιλίδη, Κάντυ Καρρά, Ευαγγελία Κιμπιζή, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Γεωργία Μήκου, Μαρία Μόσχου, Ναταλία Μπάκα, Γιάννης Νικολαΐδης, Δανάη Πάνου, Άρης Παπαδόπουλος, Ειρήνη Παπανικολάου, Μάρθα Πασακοπούλου, Ευγενία Σιγαλού, Περικλής Σκορδίλης, Βίκη Σπάχου, Ελένη Σταυροπούλου, Ζαφειρία Τσιρακάκη, Κατερίνα Φώτη

διαβάστε περισσότερα

Η περφόρμανς bodies in urban spaces έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 80 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Βίλλι Ντόρνερ είναι χορογράφος που ζει και δημιουργεί στη Βιέννη. Στο έργο του, που περιοδεύει διεθνώς, περιλαμβάνονται έργα για τη σκηνή, αλλά και site specific περφόρμανς. Ίδρυσε την ομάδα του, Cie. Willi Dorner, το 1999.

Ο Ντόρνερ τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία, τα οπτικοακουστικά μέσα και τις εικαστικές τέχνες. Μαζί με τη φωτογράφο Lisa Rastl επιμελήθηκαν το βιβλίο bodies in urban spaces, με φωτογραφίες από την ομώνυμη περφόρμανς σε διάφορες πόλεις.

Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από άλλους χώρους και με επιστήμονες για την παραγωγή διακαλλιτεχνικών και διεπιστημονικών έργων. Επίσης, έχει παρουσιάσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους, σε συνεργασία με Αυστριακούς κινηματογραφιστές, ανάμεσα στις οποίες είναι οι body trail (2009), set in motion (2012) και every-one (2015).

Έχει τιμηθεί με το Αυστριακό Βραβείο για Παραγωγή Χορού το 2000 και έχει κερδίσει σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς χορογραφίας. Για τη συγκεκριμένη περφόρμανς, το bodies in urban spaces, του απονεμήθηκε το βραβείο BLAULAU for interdisciplinary art, το 2011. Για τις ταινίες του, έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τα βραβεία Pearls 07 – International Dance Film Festival Berlin και Choreographic Captures – Munich film festival 2009.

Οι παραγωγές της ομάδας του έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο σημαντικών φεστιβάλ και διοργανώσεων: Wiener Festwochen, Wien Modern (Αυστρία), Musica Strasbourg, Biennale de Danse du Val-de-Marne, Festival de Marseille (Γαλλία), FTA – Festival TransAmériques Montreal (Καναδάς), Dance Umbrella London (Αγγλία), Springdance Utrecht (Ολλανδία), Tanz im August Berlin, Theater der Welt Essen (Γερμανία), Crossing the Lines New York (ΗΠΑ) και b:om Festival (Νότια Κορέα).

χορηγίες / συνεργασίες

Υπό την αιγίδα

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 - 2 Οκτ 2016

21:00 Πλατεία Κοτζιά
Είσοδος ελεύθερη
Η παρακολούθηση της παράστασης από ανηλίκους πραγματοποιείται μόνο με τη συναίνεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

ΧΟΡΟΣ

Boris Charmatz danse de nuit

1 - 2 Οκτ 2016

12:00 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - ΕΜΣΤ | Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Είσοδος του κοινού από τη Λεωφ. Συγγρού.

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς υπάρχει δυνατότητα για περιορισμένο αριθμό θεατών.
Η διάθεση των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει στις 11:00, μία ώρα πριν την παράσταση.

ΧΟΡΟΣ

Trisha Brown In Plain Site

2 Οκτ 2016

11:00 Μουσείο Ακρόπολης
Είσοδος ελεύθερη

ΧΟΡΟΣ

Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney One One One

3 - 6 Νοε 2016

20:30 Κεντρική Σκηνή
Τα Early Bird εξαντλήθηκαν.
Κανονικό: 25-35-40-45-48-50 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 20-28-32-36-38-40 €  
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 25-28-32-34-35 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΧΟΡΟΣ

Pina Bausch Sweet Mambo