Wasl / ΣΤΕΓΗ
menu
7 ΟΚΤ 2016
21:30
Μικρή Σκηνή
90 λεπτά
Με όχημα τη σύγχρονη αραβική ποίηση, το νέο σχήμα της Παλαιστίνιας Kamilya Jubran διασχίζει γέφυρες για να συνδέσει πολιτισμούς, αντιλήψεις και συναισθήματα.
Κανονικό: 12 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €
Με δύο εκλεκτούς μουσικούς συνοδοιπόρους της μας επισκέπτεται η Kamilya Jubran, μια από τις πλέον εμβληματικές και εκφραστικές φωνές της Μέσης Ανατολής και δεξιοτέχνισσα στο ούτι. Η Sarah Murcia στο κοντραμπάσο και ο Werner Hasler στην τρομπέτα και στα electronics συγκροτούν μαζί της ένα σύνολο, στο οποίο ο ασυνήθιστος συνδυασμός των οργάνων και η χημεία ανάμεσα στα μέλη του υπόσχονται μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Έχοντας κατά το παρελθόν συνεργαστεί μεταξύ τους σε κάθε πιθανό συνδυασμό ντουέτων, αλλά για πρώτη φορά όλοι μαζί, οι τρεις μουσικοί ανοίγουν ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στην κλασική αραβική μουσική, τη σύγχρονη Δυτική κλασική, την ευρωπαϊκή τζαζ, την electronica και ακόμη παραπέρα. «Οδηγοί» τους είναι οι στίχοι του Παλαιστίνιου Salman Masalha και του Μαροκινού Hassan Najmi. οι οποίοι είναι βαθιά επηρεασμένοι από την παράδοση της κλασικής αραβικής ποίησης, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στο σύγχρονο αραβικό κόσμο.

Wasl είναι η αραβική λέξη για τη διασταύρωση, την ένωση, το συνδυασμό και το τρίο της Τζουμπράν έχει απόλυτη συνάφεια με αυτές τις έννοιες. Αποστολή του είναι να ενώσει το Μαγκρέμπ της Δύσης με το Μασρέκ της Ανατολής (δηλαδή τον αραβικούς κόσμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής), να αναδείξει τη διαφωτισμένη, σύγχρονη όψη του αραβικού κόσμου και, στη συνέχεια, να τη συνδέσει με το ανοιχτόμυαλο ευρωπαϊκό πνεύμα. Την ίδια στιγμή που η μουσική των Wasl γεφυρώνει με φυσικότητα το μακάμ της Ανατολής με το δωδεκατονικό σύστημα της Δυτικής μουσικής, αναδύεται ένας μελαγχολικός και διεγερτικός για το πνεύμα ήχος που δημιουργεί χώρο για αναστοχασμό και πρωτόγνωρα συναισθήματα.

συντελεστές

Kamilya Jubran: ούτι, φωνητικά
Sarah Murcia: κοντραμπάσο
Werner Hasler: τρομπέτα, electronics

διαβάστε περισσότερα

Προερχόμενη από μουσική οικογένεια Παλαιστινίων, η Καμίλια Τζουμπράν έγινε γνωστή μέσα από την εικοσάχρονη θητεία της ως τραγουδίστρια των Sabreen, ενός συγκροτήματος που σχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στα Κατεχόμενα Εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με όραμα να δώσει νέα πνοή στο σύγχρονο τραγούδι της Παλαιστίνης. Οι Sabreen υπήρξαν σημαντικοί, όχι μόνο για την τοπική μουσική της Παλαιστίνης, αλλά και για την κοινωνία της εποχής, χάρη στο συνεχή τους αγώνα για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Από το 2002, η Τζουμπράν ζει αυτοεξόριστη στην Ευρώπη. Μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο συνεργασιών με επιλεγμένους μουσικούς, κυρίως από το χώρο της σύγχρονης κλασικής μουσικής, επιδιώκει να διευρύνει τα όρια της τέχνης και της εκφραστικότητάς της, μπολιάζοντας τις πολιτιστικές της καταβολές με ολοένα πιο ετερόκλητα στοιχεία.
 
Αν και η μουσική παιδεία της Σαρά Μουρσιά είναι κατεξοχήν κλασική, η Γαλλίδα μουσικός αντιμετωπίζει κάθε δημιουργική πρόκληση με ενδιαφέρον, καθώς λειτουργεί εξίσου άνετα τόσο στο πεδίο του αυτοσχεδιασμού (Sylvain Cathala, Steve Coleman κ.ά.) όσο και σε εκείνο της τραγουδοποιίας (Charlélie Couture, Piers Faccini, Elysian Fields). Είναι μέλος των συνόλων Magic Malik Orchestra, Las Ondas Marteles, Beau Catcheur, Pearls of Swines και Caroline, ενώ ως συνθέτρια επιμελείται τη μουσική για παραστάσεις χορού και κινηματογραφικές ταινίες. Η πρώτη της συνεργασία με την Τζουμπράν υλοποιήθηκε το 2011, στο άλμπουμ Nhaoul, συνοδεία ενός τρίο εγχόρδων.
 
Ο Ελβετός μουσικός Βέρνερ Χάσλερ πήρε του μουσικό του βάπτισμα μέσα από το δικό του γκρουπ, τους manufactur, με τους οποίους εξερεύνησε επί μια δεκαετία την οργανική πλευρά της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής. Ταυτόχρονα, αλλά και μετά τη διάλυση των manufactur, το 2008, ο Χάσλερ συμμετείχε σε πολλά ακόμη σχήματα πειραματικής μουσικής, ενώ ανάμεσα στο πλήθος των συνεργασιών του ξεχωρίζουν εκείνες με τον Ιάπωνα sound designer Sunao Inami (2005), καθώς και με τον Αμερικανό τρομπετίστα και συνθέτη Jon Hassell (2011). H σύμπραξή του με την Τζουμπράν ανάγεται στο 2002, μέσα από το κοινό τους πρότζεκτ, Mahattaat, το οποίο παρουσίασαν σε περισσότερες από 150 συναυλίες και αποτύπωσαν στον ομώνυμο δίσκο. Το 2010 ακολούθησε η δεύτερη κοινή δισκογραφική τους κατάθεση, με τίτλο Wanabni.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

7 Οκτ 2016

20:00 Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Medea Electronique Koumaria Residency

8 - 9 Οκτ 2016

Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Διασπορές σε Διάλογο: Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία Συνέδριο

9 Οκτ 2016

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 12 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα: (5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

The Dwarfs of East Agouza