Τρεις συνθέτες σε μια έκθεση / ΣΤΕΓΗ
menu

Τρεις συνθέτες σε μια έκθεση

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ / Κύκλος «Δημιουργία Ρεπερτορίου» - Μουσική και Εικαστικά

18-19 ΜΑΡ 2017
20:30
Κεντρική Σκηνή
Tρεις συνθέτες, μετά την περιήγησή τους σε μια υποθετική έκθεση ζωγραφικής με πληθώρα έργων από διάφορες εποχές, δημιουργούν συμφωνικά έργα σε μια συναυλία που πρέπει να δεις.
Κανονικό: 7 - 15 - 18 - 25 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 6 - 12 - 14 - 20 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 5 - 11 - 13 - 18 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
 
Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr
Τρεις συνθέτες, μετά την περιήγησή τους σε μια υποθετική έκθεση ζωγραφικής με πληθώρα έργων από διάφορες εποχές, δημιουργούν συμφωνικά έργα. Στεκόμαστε μαζί τους «απέναντι» στους πίνακες που επέλεξαν και «ακούμε» την ενατένισή τους.

Η ιδέα για τη διάδραση Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών –ενταγμένη στον Κύκλο «Δημιουργία Ρεπερτορίου»– προέκυψε από μια συζήτηση του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Σημείο εκκίνησης της συζήτησης αποτέλεσε ο ζωγραφικός πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη, Παιδική συναυλία. Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η σκέψη για την ανάθεση δημιουργίας έργων συμφωνικής μουσικής σε τρεις συνθέτες. Η ανάθεση δεν έγινε με πρόταγμα την ακαδημαϊκή προσέγγιση, αλλά κυρίως την προσμονή αποκάλυψης μουσικών κόσμων και αισθητικών από τη συνάντηση των τριών συνθετών με έργα εικαστικών τεχνών, και ειδικότερα ζωγραφικής. Πίνακες της επιλογής των συνθετών θα αποτελέσουν το υλικό έμπνευσης –την αφορμή– για τη δημιουργία νέων μουσικών συνθέσεων. Οι συνθέτες είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν και να προσεγγίσουν με το δικό τους τρόπο τα έργα ζωγραφικής, τη φόρμα, το χρώμα, ή ακόμα τις τεχνικές ή το περιεχόμενο.

Ο διακεκριμένος διευθυντής ορχήστρας Μιχάλης Οικονόμου συνθέτει το ένα από τα τρία έργα που θα ακουστούν σε πρώτη εκτέλεση στη συναυλία. Ο τίτλος του έργου είναι Ελεγείες στα Οράματα Επτά Αγγέλων ΙΙΙ, Δραματική καντάτα για μέτζο σοπράνο και συμφωνική ορχήστρα. Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του έργου υπήρξε ο πίνακας του Βρετανού ζωγράφου της εποχής του Ρομαντισμού, John Martin, με τίτλο The Great Day of His Wrath (Η μεγάλη μέρα της οργής Του).

Ο Τάσος Ρωσόπουλος, συνθέτης και συνεργάτης του Ελληνικού Σχεδίου, με έμπνευση από το έργο του Γιώργου Ρόρρη, Η επίσκεψη, θα παρουσιάσει το έργο Η Επίσκεψη, Μουσική σε Τέσσερις Λεπτομέρειες και Τέσσερις Λέξεις, για ορχήστρα και μέτζο σοπράνο.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, συνθέτης και ιδρυτής του Ελληνικού Σχεδίου, θα παρουσιάσει συμφωνικό έργο, κάθε μέρος του οποίου αντιστοιχεί σε διαφορετικό ζωγραφικό πίνακα.
 

συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια Κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή
Συνθέτες: Μιχάλης Οικονόμου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τάσος Ρωσόπουλος
Διεύθυνση Ορχήστρας: Λουκάς Καρυτινός
Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Συμμετέχουν οι μέτζο σοπράνο: Θεοδώρα Μπάκα, Μαργαρίτα Συγγενιώτη

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής