The Dwarfs of East Agouza / ΣΤΕΓΗ
menu
9 ΟΚΤ 2016
21:00
Μικρή Σκηνή
Εναλλακτική μουσική του σύγχρονου αραβικού κόσμου από ένα συγκρότημα που συνηθίζει να αφήνει ελεύθερα τα μουσικά του ένστικτα σε νυχτερινά jam sessions.
Κανονικό: 12 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα: (5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €
Τρεις ακούραστοι ταξιδιώτες του μουσικού underground, Οι Νάνοι της Ανατολικής Αγκούζα,  διασταυρώνουν τις εμπειρίες τους σε ευφορικά ψυχεδελικά μάντρα με φόντο τις πυραμίδες της Γκίζας. Πολύπειροι μουσικοί, ο καθένας με μεγάλη και ξεχωριστή προσωπική διαδρομή στο απέραντο τοπίο του underground, ο Αμερικανός Alan Bishop, ο Καναδός Sam Shalabi και ο Αιγύπτιος Maurice Louca συναντήθηκαν στην ίδια πολυκατοικία της συνοικίας της Ανατολικής Αγκούζα στο Κάιρο, όπου και ζουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια. Τα νυχτερινά τους jam sessions είναι το περιβάλλον στο οποίο τα μουσικά τους ένστικτα αφήνονται ελεύθερα να ξετυλίξουν τον εύπλαστο ήχο των Dwarfs of East Agouza.

Με δεδομένη την κοινή τους αγάπη για τη μουσική του αραβικού κόσμου και με αφετηρία τους τον αυτοσχεδιασμό, οι τρεις μουσικοί επιδίδονται σε ένα υπνωτιστικό και απρόβλεπτο ταξίδι, που ελίσσεται αβίαστα ανάμεσα σε γεωγραφικές και χρονικές ζώνες.

Βορειοαφρικανικά μοτίβα στα κρουστά περιπλέκονται με το επαναληπτικό γκρουβ του μπάσου και τις free form αναζητήσεις της κιθάρας, επιτυγχάνοντας μια σπάνια μουσική ώσμωση, από το κέντρο του αραβικού κόσμου στο γερμανικό kraut rock της δεκαετίας του ‘70, από την Αίγυπτο στο διάστημα και από το σήμερα στα βάθη του αρχέγονου ρυθμού.

Ο μυσταγωγικός τους ήχος καταγράφεται στο ντεμπούτο τους άλμπουμ, Bes (Nawa Recordings), το οποίο κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2016 αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από σημαντικά μέσα του διεθνούς μουσικού Τύπου.

συντελεστές

Maurice Louca: electronics
Alan Bishop: φωνητικά, σαξόφωνο, ακουστική κιθάρα
Sam Shalabi: ηλεκτρική κιθάρα

διαβάστε περισσότερα

Δραστήριος μουσικά από τις αρχές τις δεκαετίας του ’80, ο Άλαν Μπίσοπ έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του πορείας ως μπασίστας και τραγουδιστής του καλτ πειραματικού ροκ σχήματος Sun City Girls, ενώ παράλληλα διατηρεί και τα προσωπικά του πρότζεκτ, Alvarius B και Uncle Jim. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Κάιρο, όπου παράλληλα με τους Dwarfs of East Agouza έχει σχηματίσει τους Invisible Hands, με τέσσερις μουσικούς της πόλης, όπου τα τραγούδια του ερμηνεύονται στα αραβικά. Παράλληλα, συνεπιμελείται τις κυκλοφορίες της δισκογραφικής εταιρείας Sublime Frequencies, ο κατάλογος της οποίας αποτελεί ένα ανεκτίμητο και διαρκώς διευρυνόμενο εθνομουσικολογικό αρχείο του παρελθόντος και του παρόντος. Εξάλλου, ο Μπίσοπ είναι ο κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ The Invisible Hands (σε σκηνοθεσία της Μαρίνας Γιώτη και του Γιώργου Σαλαμέ), το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2017.
 
Στυλοβάτης της αυτοσχεδιαστικής σκηνής του Μόντρεαλ, ο Σαμ Σαλαμπί έχει σχηματίσει μια σειρά από γκρουπ (Shalabi Effect, Molasses, Po, 'Gypt Gore, Balai Mécanique, Orchestra Omar, Nutsak και Land of Kush), έχει συμμετάσχει σε σχήματα όπως οι A Silver Mount Zion και Karkhana και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Evan Parker, Alexandre St-Onge, David Kristian, Tim Berne, Charles Papasof, Frank Gratkowski και πολλοί ακόμα. Η μουσική της Ανατολής βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων μουσικών αναζητήσεών του.
 
Από τους πιο κομβικούς και πλέον συναρπαστικούς καλλιτέχνες της εναλλακτικής μουσικής του σύγχρονου αραβικού κόσμου, ο Μωρίς Λούκα συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς και για εικαστικές εγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα διερευνά και διευρύνει τα όρια της μουσικής της Ανατολής μέσα από τις διαφορετικές δημιουργικές προσεγγίσεις των σχημάτων Bikya, Alif, Orchestra Omar, Karkhana και The Dwarfs of East Agouza. Έχει κυκλοφορήσει και δύο σόλο άλμπουμ: Garraya και Salute the Parrot.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

7 Οκτ 2016

20:00 Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Medea Electronique Koumaria Residency

7 Οκτ 2016

21:30 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 12 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Wasl

8 - 9 Οκτ 2016

Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Διασπορές σε Διάλογο: Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία Συνέδριο