ARTéfacts ensemble & UrbanDig Project / ΣΤΕΓΗ
menu

ARTéfacts ensemble & UrbanDig Project

Μουσική για το Νέο Κόσμο

26-27 ΜΑΪ 2017
Μικρή Σκηνή
Η μοναδική αθηναϊκή γειτονιά του Νέου Κόσμου γίνεται και πάλι σημείο εκκίνησης μιας απρόβλεπτης μουσικής διαδρομής από την ομάδα Όχι Παίζουμε και το μουσικό σύνολο ARTéfacts.
«Περπατάω στο Δουργούτι μετά από δύο χρόνια συλλογικής χαρτογράφησης τοπικών ιστοριών, στο πλαίσιο του UrbanDig Project “Dourgouti Island Hotel”. Ποταμός ακούω να βουίζει κάτω από το δρόμο. Η πληροφορία εκρήγνυται από τα φρεάτια του Ιλισού, μπασταρδεύει το τοπίο: το αστικό και το φανταστικό γίνονται ένα.» – Γιώργος Σαχίνης, συνιδρυτής της ομάδας Όχι Παίζουμε

Πώς το αρχείο μιας γειτονιάς μεταμορφώνεται σε μουσική; Και πώς αυτή, με τη σειρά της, αντανακλά την ιστορία και την ουσία της γειτονιάς; To νέο μουσικό πείραμα της Στέγης προ(σ)καλεί την ομάδα Όχι Παίζουμε και το μουσικό σύνολο ARTéfacts να αφηγηθούν τις απαντήσεις.

Πεδίο εντατικής έρευνας και καλλιτεχνικής δράσης της ομάδας Όχι Παίζουμε και του UrbanDig Project, το Δουργούτι (όπως ήταν παλαιότερα η ονομασία της γειτονιάς του Νέου Κόσμου) αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια το αντικείμενο μιας αισθητικής, ιστορικής και αισθητηριακής χαρτογράφησης, η οποία οδήγησε στη δημιουργία ενός ζωντανού και πλούσιου πολιτισμικού αρχείου. Για τη συγκεκριμένη συναυλία, οι ομάδες που συγκροτήθηκαν και συνεργάστηκαν για τους σκοπούς της χαρτογράφησης επεξεργάζονται εκ νέου το υλικό του αρχείου για να δημιουργήσουν έξι δραματοποιημένες διαδρομές στο χώρο και στο αρχείο του Δουργουτίου. Αυτές οι διαδρομές είναι τα “libretti” που παραδόθηκαν στους συνθέτες Δημήτρη Ανδρικόπουλο, Νικόλα Τζώρτζη, Παναγιώτη Κόκορα, Γιάννη Κυριακίδη για τη δημιουργία ισάριθμων μουσικών έργων τα οποία καλείται να ερμηνεύσει το σύνολο σύγχρονης μουσικής ARTéfacts.

Ο Θοδωρής Βαζάκας, μέλος του μουσικού συνόλου, λέει σχετικά: «Η μεταφορά ενός πολύ πλούσιου αρχείου σε μουσική τέχνη είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του πρότζεκτ και αφορά κυρίως τους συνθέτες. Για εμάς, τους ARTéfacts, αποτελεί μια εξέλιξη της ιδέας του “Thiva Km102”. Πολυπλοκότερο και πιο απαιτητικό σε όλα τα επίπεδα, μας έχει ήδη προσφέρει την δυνατότητα για νέες, πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τις συνθέσεις, τη συνάντηση με τη δική μας ερμηνευτική πρόκληση.»

Τις μέρες της συναυλίας, η ομάδα Όχι Παίζουμε θα επιμεληθεί και θα υλοποιήσει μια έκθεση παρουσίασης του παραγόμενου υλικού εντός της Στέγης, που θα περιλαμβάνει την εμπειρία της εικονικής πλοήγησης στο Δουργούτι με τη βοήθεια της ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης cliomuseapp. Επίσης, θα πραγματοποιήσει και μια νέα χορευτική περφόρμανς στους δρόμους του Νέου Κόσμου, εμπνευσμένη από τη σύμπραξη αυτή, προσφέροντας στη γειτονιά μια νέα επιτόπια καλλιτεχνική εμπειρία.

συντελεστές

Συνθέτες: Δημήτρης Ανδρικόπουλος, Παναγιώτης Κόκορας, Γιάννης Κυριακίδης, Νικόλας Τζώρτζης και δύο ακόμη που θα ανακοινωθούν σύντομα

ARTéfacts ensemble
Λουίζος Ασλανίδης: σκηνοθέτης
Ai Motohashi: πιάνο
Guido De Flaviis: σαξόφωνο
Σπύρος Τζέκος: κλαρινέτο
Λαέρτης Κοκολάνης: βιολί
Μάριος Δαπέργολας: βιόλα
Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά
Κώστας Σερεμέτης: κρουστά

Συντελεστές του UrbanDig Project:
Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ματίνα Μάγκου, Άννα Μαγουλιώτη, Γιώργος Θάνος, Ρέα Ζέκκου, Κατερίνα Συνοδινού, Βαγγέλης Παπαδιάς, Νικολίνα Μυωφά, Μελέτης Ζαχαράκης, Αντριάνα  Καραστεφανή-Δελακούρα, Μαρία Χατζηγιάννη,  Μιχάλης Ευθυμίου, Κατερίνα Θανάσουλα


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Σάββατο 27 Μαΐου
Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

διαβάστε περισσότερα

Το ARTéfacts ensemble ιδρύθηκε το 2007 από μουσικούς ειδικευμένους στη σύγχρονη μουσική, με όραμα να συμβάλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την κατανόηση, προώθηση και άνθηση της μουσικής δημιουργίας του 20ού και 21ου αιώνα. Επιστρατεύοντας χιούμορ, ευρηματικές καλλιτεχνικές πρακτικές και πολυμέσα, το ARTéfacts ensemble διευρύνει την έννοια της μουσικής συναυλίας, με σκοπό να κάνει τη μοντέρνα μουσική δημιουργία πιο προσιτή στο ευρύ κοινό. Η ευέλικτη δομή του, αλλά κυρίως η παρουσία σκηνοθέτη στον πυρήνα των μελών του, του προσδίδει ποικίλες δυνατότητες για μια πιο φρέσκια και πλούσια παρουσίαση του σύγχρονου ρεπερτορίου. Οι συναυλίες του ARTéfacts ensemble ξεφεύγουν από το καθιερωμένο «εθιμοτυπικό», χαίρουν ιδιαίτερης αποδοχής από το κοινό και έχουν λάβει πολύ θετικές κριτικές στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Η δράση του περιλαμβάνει επίσης ενημερωτικά εργαστήρια και παρουσίαση παραστάσεων σε σχολεία.

Το ARTéfacts ensemble έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε πολλούς αθηναϊκούς χώρους (Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Παρνασσός, Τριανόν, Κολλέγιο Αθηνών, Bios, About, Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104, Θέατρο Χυτήριο, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Θέατρο Εμπρός, An-Art Artistry, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Half Note Jazz Club, Θέατρο Πόρτα, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών), σε φεστιβάλ (ΚΟΘ Underground, Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Πορτοχελίου), σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Θήβα, Καλαμάτα, Σπάρτη), καθώς και στο εξωτερικό (Στρασβούργο, Ρενς).


Η ΑΜΚΕ Όχι Παίζουμε ιδρύθηκε το 2004 από τον σκηνοθέτη Γιώργο Σαχίνη και τη χορογράφο Ειρήνη Αλεξίου. Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διάφορους χώρους των τεχνών και των επιστημών. Δημιουργεί παραστάσεις που συνδυάζουν το θέατρο, το χορό και το υλικό του χώρου παράστασης, είτε πρόκειται για θεατρική σκηνή (κύκλος «Συγγραφείς του Κόσμου») είτε για την πόλη (πρόγραμμα UrbanDig Project). Με το UrbanDig, η τοπική κοινότητα ανοίγει το σπίτι της, βγαίνει στην «γειτονιά» του προγράμματος –τοπική, υπερτοπική, πολυσυλλεκτική–, πρωταγωνιστεί στην αποκάλυψη του εαυτού της. Κίνητρο, αφορμή, ζητούμενο και εορταστικό φινάλε αποτελεί πάντα μια επιτόπια παράσταση. Η αλληλεπίδραση της καλλιτεχνικής ομάδας με τον τόπο ξεπερνά κατά πολύ τη χρήση του αστικού χώρου ως νέου, εναλλακτικού σκηνικού και οδηγεί σε μια πολυεπίπεδη χαρτογράφηση της κοινότητας, μέσα από δράσεις συλλογής ιστοριών, δεδομένων, αλλά και αποτύπωσης των πολλαπλών εικόνων του χώρου και της κοινότητας, που δίνει τροφή στη δημιουργία ταυτότητας, αρχείου και, τελικά, σεναρίου. Η ομάδα έχει διακριθεί, μεταξύ άλλων, στο AltoFest 2015 (1ο βραβείο), στο ACEA EcoArt International Contest 2011, στο TEDxAthens Challenge 2010 (1ο βραβείο), ήταν υποψήφια για δύο βραβεία από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και έχει συμμετάσχει στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015. Επόμενος σταθμός της ομάδας Όχι Παίζουμε και του Urban Dig, μετά το Δουργούτι, είναι η περιοχή της Ομόνοιας.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής