Κατερίνα Ζαχαροπούλου / ΣΤΕΓΗ
menu

Κατερίνα Ζαχαροπούλου

To Τραπέζι των Αφηγήσεων

Εγκαίνια: Δε 30 ΙΑΝ | 21:00

Εγκατάσταση:
30 IAN – 24 ΦΕΒ | Δε-Κυρ 12:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη | Φουαγιέ 4ου ορόφου

Περφόρμανς:
Πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα.
Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τις ημέρες & ώρες*
Απαραίτητη η κράτηση θέσης για συμμετοχή στο trapezi_afigiseon@sgt.gr

Συζήτηση:
3 ΦΕΒ | 20:30
Είσοδος ελεύθερη | Φουαγιέ 5ου ορόφου
H Στέγη υποδέχεται την Κατερίνα Ζαχαροπούλου, σε ρόλο οικοδέσποινας στο «Τραπέζι των Αφηγήσεων». Ένα ανοιχτό «κουκλόσπιτο», γεμάτο μινιατούρες επίπλων και οικιακών αντικειμένων, καλεί το κοινό να ανακατασκευάσει ένα προσωπικό περιβάλλον οικιακής ζωής, αναμνήσεων και επιθυμιών.
Η είσοδος των θεατών στις περφόρμανς και τη συζήτηση είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιτότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδων ξεκινά 1 ώρα πριν την εκδήλωση. 
H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποδέχεται την Κατερίνα Ζαχαροπούλου, σε ρόλο οικοδέσποινας στο «Τραπέζι των Αφηγήσεων». 

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου ζητά από τους καλεσμένους της να αναπαραστήσουν μέσα από τη μνήμη χώρους που σημαίνουν κάτι για αυτούς, που τους συγκινούν, που αναφέρονται σε περιστατικά του βίου τους. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όσους θέλουν να αφηγηθούν αναμνήσεις σχετικά με σπίτια στα οποία κατοίκησαν ή εγκατέλειψαν, έχασαν ή ονειρεύτηκαν να αποκτήσουν. «Το Τραπέζι των Αφηγήσεων» είναι μια ανοιχτή σκηνή με δωμάτια, έπιπλα, μικροαντικείμενα και κάμερες που παρακολουθούν, καταγράφουν και διασώζουν τις κινήσεις των χεριών καθώς αυτά μετακινούν τα έπιπλα και τις συνοδευτικές αφηγήσεις.

Οι επισκέπτες που δεν συμμετέχουν στο δρώμενο μπορούν να παρακολουθούν τις αφηγήσεις και τη δράση μέσα από οθόνες που υποστηρίζουν το έργο έξω από το σκηνικό-κουκλόσπιτο.

Η εγκατάσταση είναι μια αναφορά στην έννοια της στέγης και της ασφάλειας, του Σπιτιού και της ζωής εντός του. Το έργο αποκαλύπτει ένα μικρόκοσμο επιθυμιών, τακτοποιήσεων και ανακατασκευών δωματίων, μέσα στα οποία οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα και καταστάσεις που δύσκολα φεύγουν από τη μνήμη, ακόμα κι αν η ζωή επιφυλάσσει μετακινήσεις, αναχωρήσεις και επιστροφές. Ένας οικείος κόσμος, που κάποτε γίνεται όνειρο ή εφιάλτης, πραγματικότητα ή ουτοπία, θα είναι απτός και διαθέσιμος, εμποτισμένος από την ανθρώπινη εμπειρία και την ενδυνάμωση της φαντασίας μέσα από την τέχνη.

Στο πλαίσιο της εγκατάστασης «To Τραπέζι των Αφηγήσεων», την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, ανοιχτή στο κοινό, με θέμα «Εστία και Ανεστιότητα στη Σύγχρονη Τέχνη: Οι καλλιτέχνες αφηγούνται...», με την καλλιτέχνη Κατερίνα Ζαχαροπούλου και την ιστορικό τέχνης Συραγώ Τσιάρα, στο φουαγιέ του 5ου ορόφου. Επιλέγουν εικαστικά έργα που πραγματεύονται διαφορετικές πτυχές της σχέσης του ανθρώπου με το σπίτι ως στέγαση, πατρίδα, κοινότητα, αλλά και δημιουργίες που αντιμετωπίζουν το τραύμα της απώλειας και της μετοίκησης. Ορισμένες από τις επιλογές τους εστιάζουν στη διασπορική συνθήκη του ανέστιου ή υβριδικού καλλιτέχνη –όταν σπίτι μπορεί να γίνει όλος ο κόσμος.

«Το Τραπέζι των Αφηγήσεων» παρουσιάζεται παράλληλα με την έκθεση «Το Κουκλόσπιτο της Petronella Oortman» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (9 Φεβρουαρίου – 12 Μαρτίου), με την υποστήριξη του Outset Contemporary Art Fund (Ελλάδα). Είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπέη Χαμάμ το 2011. Πρόκειται για μια οπτική σπονδυλωτή αφήγηση εμπνευσμένη από το Dollhouse της Petronella Oortman, που βρίσκεται στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ.

συντελεστές

Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά, Κωνσταντίνα Σουλιώτη

Ευχαριστούμε πολύ το Δίκτυο «Μέλισσα», για τις μετανάστριες γυναίκες στην Ελλάδα, και το περιοδικό Σχεδία για την πολύτιμη συμβολή τους.

διαβάστε περισσότερα

*Η περφόρμανς θα πραγματοποιείται τις παρακάτω ημέρες και ώρες, με συμμετοχή του κοινού:
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου | 19:00-21:00
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου | 18:00-20:00 
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου | 17:00-20:00 
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου | 17:00-20:00
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου | 17:00-20:00

Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες η εγκατάσταση θα εκτίθεται μαζί με τις βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στην περφόρμανς της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, μπορείτε να στείλετε e-mail στο trapezi_afigiseon@sgt.gr, με το όνομα, την ηλικία σας και μια σύντομη παράγραφο όπου θα περιγράφετε το λόγο για τον οποίο θα θέλατε να συμμετάσχετε. Λόγω περιορισμένης δυνατότητας συμμετοχών, σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι μεγάλος, θα γίνει επιλογή συμμετεχόντων, για την οποία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Η είσοδος των θεατών στις περφόρμανς και τη συζήτηση είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιτότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδων ξεκινά 1 ώρα πριν την εκδήλωση.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής