4o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Hannes Langolf & Ερμίρα Γκόρο / ΣΤΕΓΗ
menu

4o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Hannes Langolf & Ερμίρα Γκόρο

Dandelion

4o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων


1-2 ΑΠΡ 2017
20:00
Κεντρική Σκηνή
Στην παράσταση γίνεται χρήση καπνού και στροβοσκοπικών φωτισμών (strobe lights).
Πόσο απέχει ο κίνδυνος από την ευτυχία; Γιατί στεκόμαστε εμπόδιο στους ίδιους μας τους εαυτούς; Τι περιμένεις; Μια σειρά από επίκαιρα και αναπάντητα ερωτήματα μπαίνουν στο στόχαστρο των δυο ταλαντούχων δημιουργών και χορευτών, που ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους ως χορογράφοι.
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 6 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 5 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 5 €

Combo 2 διαφορετικών παραστάσεων ίδιας μέρας: 5 €
Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr
Η Ερμίρα Γκόρο και ο Hannes Langolf συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή ως δημιουργοί. Τους ενώνει, βέβαια, το κοινό παρελθόν τους δίπλα στον καταξιωμένο χορογράφο Lloyd Newson και η συνεργασία τους με τη διακεκριμένη παγκοσμίως ομάδα του, DV8 Physical Theatre. Αυτή η νέα δημιουργική συνύπαρξη δεν στέκεται απλώς στην ανασύνθεση όσων ήδη γνωρίζουν στο πεδίο της χορογραφικής έρευνας. Με το Dandelion επιθυμούν να ερευνήσουν σε βάθος τόσο τη συγγένεια μεταξύ του θεατρικού και του χορευτικού κώδικα όσο και τη μεταστοιχείωση της σκηνικής εμπειρίας τους σε ένα νέο, προσωπικό σκηνικό ιδίωμα. Για το λόγο αυτόν, συγχωνεύουν διαφορετικά στυλ σε μια κοινή σωματική τεχνική, ανταλλάσσουν υλικά και βιώματα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα κράμα σωματικής δεξιοτεχνίας και ποιητικού στοχασμού. Μαζί τους, στο συγκεκριμένο εγχείρημα, έχουν πέντε ταλαντούχους ερμηνευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους ενδυναμώνουν το αίτημα για μια χορογραφία αφηρημένη και πυκνή σε συμβολισμούς.

Σε μια εποχή κατά την οποία το σώμα γίνεται το κατεξοχήν πεδίο διαπραγμάτευσης εννοιών και ταυτοτήτων, οι δύο δημιουργοί διερευνούν την πολύπλοκη αμφισημία του. Ένας καταιγισμός από τάσεις και επιταγές του σύγχρονου τρόπου ζωής γίνεται η αφορμή για να επανεπεξεργαστούν συλλογικές μνήμες και προσωπικά βιώματα. Απώτερος στόχος; Να συνθέσουν το πορτρέτο ενός ανθρώπου, διχασμένου ανάμεσα στο εικονικό και το πραγματικό, ο οποίος αποξενώνεται σταδιακά από κάθε διάσταση της προσωπικής και κοινωνικής του ζωής. Αν κάθε απόπειρα επιστροφής σε ένα «αναλογικό παρελθόν» μοιάζει μάταιη ή αναχρονιστική, το σώμα φαίνεται να παραμένει ο τελευταίος κρίκος με τον οποίο ο άνθρωπος ανανοηματοδοτεί τη σχέση του με την καθημερινότητα και τους άλλους. Η σκηνή λειτουργεί συνειρμικά άλλοτε ως καθρέφτης της κοινωνίας και άλλοτε ως είδωλο ενός κόσμου αρχετυπικού, στον οποίο διασώζεται ακέραιη η συλλογικότητα και η επαφή με τον άλλον.

συντελεστές

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Hannes Langolf, Ερμίρα Γκόρο 
Χορογραφία: Hannes Langolf, Ερμίρα Γκόρο & οι ερμηνευτές 
Σχεδιασμός Σκηνικών - Κοστουμιών: Χρήστος Δεληδήμος 
Μουσική Σύνθεση: Coti K.
Σχεδιασμός Φωτισμών: Richard Godin 
Βοηθός Σκηνοθετών: Δημήτρης Κουτσούμπας 
Σύμβουλος Χορογραφίας: Νίκος Καλογεράκης
Ερευνητική υποστήριξη: Juliet Knight, Will Thompson, Charlotte McLean, Amy Bell, Emma Bonnici, Sean Marcs
Βοηθός Παραγωγής Έρευνας: Λία Πρεντάκη
Ερμηνευτές: Ερμίρα Γκόρο, Hannes Langolf, Δήμητρα Μερτζάνη, Rafael Pardillo, Άντι Τζούμα, Αντώνης Σταμόπουλος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος
Σχεδιασμός Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Οργάνωση Παραγωγής: Delta Pi

Ευχαριστίες: David, Ανδρέας, Kerry, Rike, Ash, Lendschi, Nancy, Bastel, Jess, Ευσταθία

Στην παράσταση γίνεται χρήση καπνού και στροβοσκοπικών φωτισμών (strobe lights).


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Σάββατο 1 Απριλίου
Μετά το τέλος της παράστασης Umbilicus, συζήτηση του κοινού με τους χορογράφους που παρουσιάζουν τη δουλειά τους στη Στέγη: Ειρήνη Παπανικολάου, Ηρώ Αποστολέλλη, Hannes Langolf & Ermira Goro.
Συντονισμός: Νίνα Αλκαλάη, θεωρητικός του χορού
(21:30 | Μικρή Σκηνή)

Μετά τη δεύτερη παράσταση του 162 dance meetings, συζήτηση του κοινού με τη χορογράφο Άρια Μπουμπάκη
Συντονισμός: Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος
(23:10 | Εκτός Στέγης: Βρύγου 10, Νέος Κόσμος)

διαβάστε περισσότερα

Η Ερμίρα Γκόρο και ο Χάννες Λάνγκολφ, αντλώντας από την εμπειρία τους πλάι στον Λόυντ Νιούσον, κινούνται σε ένα σημείο διασταύρωσης θεάτρου και χορού. Δεν τους ενδιαφέρει η «καθαρή κίνηση», ούτε η παράθεση λόγου και χορογραφίας, αλλά μια ουσιαστική συνεύρεση των δύο τεχνών που χαρακτηρίζει τόσο τη σωματικότητα του λόγου όσο και τη θεατρικότητα της κίνησης. Έτσι, η επιλογή των ερμηνευτών δεν έγινε μόνο βάσει σωματικών δεξιοτήτων, αλλά και με γνώμονα την ευελιξία του καθενός στην προσέγγιση διαφορετικών θεματικών, την ικανότητά τους να μεταπλάθουν το υλικό και να το μεταγράφουν σε μια ιδιαίτερη, προσωπική κίνηση. Δίνουν βαρύτητα, με άλλα λόγια, στην ενσώματη εμπειρία και στον τρόπο που αυτή μπορεί να οδηγεί συνειρμικά σε πολλαπλές ερμηνείες.

Η Ερμίρα Γκόρο και ο Χάννες Λάνγκολφ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη χοροθεατρική παραγωγή To Be Straight With You, της ομάδας DV8. Έκτοτε, ως καλλιτεχνικοί συνεργάτες του Λόυντ Νιούσον, αλλά και ως ερμηνευτές, εμφανίστηκαν επίσης στο Can We Talk About This? (2010-12), και στο πιο πρόσφατο John (2014-15), στο οποίο ο Λάνγκολφ είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η τελευταία αυτή δημιουργία του Νιούσον και της ομάδας του, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της, έκανε στάση και στην Αθήνα, στη Στέγη. Από την πλευρά της, η Ερμίρα Γκόρο έχει εργαστεί και ως ανεξάρτητη χορογράφος, κατά τα χρόνια της παραμονής της στην Αμερική, αλλά και πιο πρόσφατα, στο Φεστιβάλ Αθηνών (2016), με το έργο After Party.

Θραύσματα σκέψεων συνθέτουν το πεδίο έρευνας των δύο δημιουργών στις πρόβες τους: «Βαδίζουμε ασταθώς προς ένα τέλος. Έχει σημασία; Ποιος νοιάζεται; Πρέπει να του αντισταθούμε ή να το αποζητήσουμε; Γιατί, ενώ ο φόβος είναι τόσο παραλυτικός, εμείς επιλέγουμε να μένουμε αδρανείς; Πόσο απέχει ο κίνδυνος από την ευτυχία; Μπορούμε να πάμε λίγο παραπέρα; Αρκούν μήπως οι μικρές απολαύσεις της ζωής; Γιατί στεκόμαστε εμπόδιο στους ίδιους μας τους εαυτούς; Τι περιμένεις; Μην ξεγελιέσαι! Κάτσε. Πιάσε κουβέντα. Μοιράσου τις αδυναμίες σου. Ερωτεύσου. Αμοιβαία. Χόρεψε στους δρόμους. Ξελαρυγγιάσου. Μην πεθάνεις μόνος/-η. Εκμυστηρεύσου. Χάρισε την ψυχή σου. Πιες άλλο ένα ποτό. Κόψε το κάπνισμα. Όχι άλλοι κανόνες. Προσποιήσου ότι δεν συνέβη ποτέ. Απλώς, γκούγκλαρέ το. Σβήσε τα μέηλ σου. Γιατί δεν μου έγραψες; Τι θες; Μιλάς πολύ. Ανέβασέ το στο φέησμπουκ. Απολύμανε την τουαλέτα. Φόρα Πράντα. Πούλα σεξ. Παράτα με ήσυχο. Αγκάλιασέ με. Τραγούδησέ μου. Μη με σφίγγεις. Χαλάρωσε. Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου».
 
 

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Ερευνητικοί συνεργάτες

Διεύθυνση παραγωγής

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής