Δημοσιογραφικό flashback στα 80s / ΣΤΕΓΗ
menu

Δημοσιογραφικό flashback στα 80s

Backpack journalism σημαίνει: Γίνε δημοσιογράφος με ένα smartphone & ένα laptop στο σακίδιό σου!

GR80s


17 ΜΑΡ – 30 ΜΑΪ 2017
Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
To "Backpack journalism" είναι ένα πρακτικό, διαδραστικό εργαστήριο για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα σακίδιο πλάτης με ένα smartphone και ένα φορητό υπολογιστή αρκούν για την ετοιμασία ενός θέματος που θα φτάσει σε όλο τον πλανήτη.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Ένα πρακτικό διαδραστικό εργαστήριο για μαθητές που φιλοδοξούν να γίνουν δημοσιογράφοι. Πειραματιζόμενοι με τα νέα μέσα και τις τεχνολογίες, οι έφηβοι θα ξεδιπλώσουν τη μυθολογία της δεκαετίας του ’80 στη χώρα μας και θα μάθουν από την αρχή μια παρεξηγημένη δεκαετία που βίωσαν έντονα οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους.

Οι μαθητές θα μάθουν να εντοπίζουν ενδιαφέροντα θέματα, να κάνουν έρευνα και να φτιάχνουν δικό τους περιεχόμενο (φωτογραφίες, βίντεο, εικόνα), το οποίο στη συνέχεια θα μπορούν να δημοσιοποιήσουν στα social media και το διαδίκτυο!

Η αρχή θα γίνει με την έκθεση GR80s που διοργανώνεται στη Στέγη. Εκεί θα τους περιμένει μια δεκαετία με συναρπαστικά γεγονότα, η οποία διαμόρφωσε μια μοναδική, πολύχρωμη ποπ κουλτούρα και γέννησε σταρ που έμειναν στην ιστορία.

Στόχος του εργαστηρίου
Στόχος των εισηγητών δημοσιογράφων είναι να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες, να τους μεταδώσουν βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, πρακτικές συμβουλές για τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστούν ως ρεπόρτερ, αλλά και γνώσεις για τα νέα μέσα. Στο τέλος, κάθε παιδί ή κάθε ομάδα θα είναι σε θέση να προτείνει έξυπνα πολιτιστικά θέματα με αφορμή τις παραστάσεις και τις εκθέσεις της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Περιγραφή
Οι πέντε βασικές ενότητες του εργαστηρίου, που θα υλοποιηθεί σε οκτώ εβδομάδες, είναι:
1. Εισαγωγή στη δημοσιογραφία και τις προκλήσεις των νέων μέσων: βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, συνοπτική εισήγηση για το τι σημαίνει είδηση και ποιες είναι οι κύριες παράμετροί της, καθώς και συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
2. Έρευνα: Πώς βρίσκουμε μια καλή ιστορία;
3. Πλάνο: Οργάνωσε το θέμα και τα μέσα που θα σε βοηθήσουν να το καταγράψεις.
4. Γίνε νίντζα των πολυμέσων! Κι όμως, μπορείς να κάνεις το δικό σου φωτορεπορτάζ, να βιντεοσκοπήσεις και να γράψεις το θέμα σου.
5. Ξέρεις από social media; Μοιράσου το θέμα σου έξυπνα και σωστά με τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι μαθητές θα έρχονται σε επαφή με το εκπαιδευτικό υλικό και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoomnet, και θα καθοδηγούνται κατάλληλα, ώστε να αξιοποιούν τις πληροφορίες της πλατφόρμας στην τάξη, με τη συνεργασία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του τμήματος και, ασφαλώς, της δημοσιογραφικής τους ομάδας, δηλαδή των συμμαθητών τους! Οι εκπαιδευτές θα έχουν στην ουσία το ρόλο του μέντορα, ενώ τα παιδιά θα δουλέψουν ως αληθινοί δημοσιογράφοι υπό την καθοδήγησή τους.

συντελεστές

Μανώλης Ανδριωτάκης: Δημοσιογράφος, συγγραφέας
Αλέξανδρος Μελίδης: Σύμβουλος Επικοινωνίας και Νέων Τεχνολογιών
Μελίνα Σιδηροπούλου: Δημοσιογράφος

διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα παιδιά θα επισκεφθούν δωρεάν την έκθεση «GR80s - Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη».

Διάρκεια προγράμματος:
Οχτώ εβδομάδες για κάθε σχολείο που θα συμμετέχει, πέντε συναντήσεις σε κάθε σχολείο, διάρκειας δύο ωρών η καθεμία. Σε αυτό το διάστημα, θα καλύψουμε πέντε διδακτικές ενότητες, μία ανά δεκαπενθήμερο. Τη μία εβδομάδα θα επισκέπτονται το σχολείο οι εκπαιδευτές, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δουλεύουν τα παιδιά πάνω στα πρότζεκτ που τους ανατέθηκαν.

Μορφή & εργαλεία της εκπαίδευσης:
Διαλέξεις με φυσική και online παρουσία
Κείμενα
Βίντεο με παρουσιάσεις
Tasks & activities.

Κόστος συμμετοχής:
Δωρεάν

Προϋποθέσεις:
Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@sgt.gr μέχρι τις 9 Μαρτίου 2017. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 16 Μαρτίου 2017.

Πληροφορίες & Κρατήσεις:
213 017 8002 & education@sgt.gr
 

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής