FFF4 | Workshop: «Εμείς οι πρόσφυγες: σενάριο για ένα σχιζοαναλυτικό σεμινάριο» / ΣΤΕΓΗ
menu

FFF4 | Workshop: «Εμείς οι πρόσφυγες: σενάριο για ένα σχιζοαναλυτικό σεμινάριο»

Ayreen Anastas & Rene Gabri

Fast Forward Festival 4


Δημόσια παρουσίαση εργαστηρίου (Συζήτηση & προβολή): 6 ΜΑΪ | 19:00 | Μικρή Σκηνή

Εργαστήριο: 2-5 ΜΑΪ | Εκτός Στέγης

 
Εντός & εκτός Στέγης
Ένα σεμινάριο σε μορφή ταινίας, για το σπίτι που όλοι βλέπουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τη ζωή τους για 5 ημέρες προκειμένου να παράγουν ένα ντοκουμέντο για τον κόσμο που ετοιμάζεται να «γεννηθεί».
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Για περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή στο εργαστήριο, πατήστε εδώ.
«Η πλοκή του Εμείς οι πρόσφυγες είναι η ελάχιστη: ζητήθηκε από δύο καλλιτέχνες να οργανώσουν ένα σεμινάριο που να αφορά την ιδέα της οικίας στην πόλη της Αθήνας, γύρω στο 2017. Μέσα από αυτό το πολύ απλό σενάριο αναδύεται ένα δυναμικό ντοκουμέντο μιας εποχής που ταιριάζει με τη δύναμη του ντοκιμαντέρ των Jean Rouch και Edgar Morin, Το χρονικό ενός καλοκαιριού. Αντί για το Παρίσι των αρχών της δεκαετίας του 1960, το οποίο κατάφερε τόσο πλούσια να φιλοξενήσει η ταινία των Ζαν Ρους και Εντγκάρ Μοράν, εμείς εφορμούμε στα χρόνια της αναταραχής στην Αθήνα, σε έναν κόσμο ανθρωπογενών κρίσεων, στο χείλος μιας κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, υπαρξιακής και οικολογικής καταστροφής. Παρακολουθούμε μια ομάδα που αποτελείται από άτομα διαφορετικών ηλικιών, ενδιαφερόντων και κοινωνικών καταβολών τα οποία συνευρίσκονται για να συζητήσουν, να μαγειρέψουν, να μοιραστούν χρόνο, κείμενα, τα σπίτια τους, τις γειτονιές τους, τους φόβους τους και τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τον κόσμο, την πόλη και τη ζωή. Σε μια εποχή, όπου υποτίθεται ότι είχε έρθει το τέλος της ιστορίας και ο εκτοπισμός ήταν η συνηθέστερη κατάσταση για τις περισσότερες μορφές ζωής στον πλανήτη, εμείς συναντάμε το υπόκωφο βουητό ενός άλλου κόσμου που ετοιμάζεται να γεννηθεί. Σπάνια, η κινηματογράφηση είναι τόσο στοιχειώδης, αλλά παρ’ όλα αυτά τόσο συναρπαστική.»

Χρησιμοποιώντας το παραπάνω σενάριο, οι καλλιτέχνες Αϋρήν Αναστάς και Ρενέ Γκαμπρί προσκαλούν μια ομάδα συμμετεχόντων να μοιραστούν μαζί μια περίοδο 5 ημερών για να παραγάγουν ένα σεμινάριο με μορφή ταινίας, την οποία θα υλοποιήσουν, θα κατοικήσουν, θα καταγράψουν συλλογικά και στη συνέχεια θα τη μοιραστούν με το κοινό. Το σενάριο για το σεμινάριο αυτό με τη μορφή ταινίας δομείται και αντλεί έμπνευση από τα γραπτά του Felix Guattari πάνω στη σχιζοανάλυση και από το Verfremdungseffekt (τεχνική της αποστασιοποίησης) του Bertolt Brecht, μεταξύ άλλων.

Η βασική αρχή είναι ότι με τη δημιουργία ενός χώρου μεταξύ ενός κανονικού σεμιναρίου και μιας κανονικής θεατρικής ερμηνείας, μπορεί να δημιουργηθεί ένας πολύ ενδιαφέρων αναλυτικός και επιτελεστικός χώρος, ο οποίος ενδεχομένως να είναι γόνιμος για τη δημιουργία ισχυρών αισθητικών, αναλυτικών και πολιτικών βιωμάτων.

συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κάτια Αρφαρά
Οργάνωση: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου, Μαρίνα Τρουπή

Ανάθεση: Στέγης Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival (Αθήνα)

διαβάστε περισσότερα


 

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής