FFF4 | Zvizdal [Chernobyl – so far so close] / ΣΤΕΓΗ
menu

FFF4 | Zvizdal [Chernobyl – so far so close]

Berlin

Fast Forward Festival 4


10-11 MΑΪ 2017
21:00

 
Κεντρική Σκηνή
75 λεπτά
Ένα κινηματογραφικό πορτραίτο για δύο ανθρώπους που ζουν σε μια πόλη-φάντασμα. Μια ιστορία για τη μοναξιά, την επιβίωση και τα αποτελέσματα ενός καταστροφικού ατομικού πειράματος.
Κανονικό: 10 €
Φίλος, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 €
Μειωμένο, ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Στις 27/4/1986, ένα εικοσιτετράωρο μετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, η γύρω περιοχή εκκενώνεται. 350.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Για πάντα. Δύο, όμως, αρνούνται. Παραμένουν στο χωριό τους επί 27 χρόνια. Η ακραία ζωή τους αποτελεί την πρώτη ύλη της περφόρμανς-εγκατάστασης των Berlin.

Επί πέντε ολόκληρα χρόνια (2011-15), το ντουέτο των Berlin λάμβανε την ειδική άδεια και τις απαραίτητες προφυλάξεις προκειμένου να επισκέπτεται τη Νάντια και τον Πέτρο στη ραδιενεργό ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Αυτόν τον τόπο θα αντικρίσουμε κι εμείς, μέσα από το κινηματογραφημένο υλικό και τις εξομολογήσεις των δύο μοναδικών κατοίκων του χωριού-φάντασμα Ζβίζνταλ, οι οποίοι παραμένουν εκεί εδώ και τρεις δεκαετίες, αρνούμενοι πεισματικά να φύγουν.

Γιατί άραγε επιμένει να ζει κανείς αυτοεξόριστος σε έναν τόπο-αποθετήριο πυρηνικής ενέργειας, αποκομμένος από κάθε μορφή κοινωνικού ιστού, με την οργιώδη φύση να κατακλύζει τα πάντα και τη μη ορατή, αλλά υπαρκτή απειλή της ραδιενέργειας να τον κυκλώνει ισοβίως; Πώς είναι να φτάνεις στην ηλικία των ενενήντα ετών μακριά από κάθε ίχνος πολιτισμού, χωρίς τρεχούμενο νερό, γκάζι, ηλεκτρικό, τηλέφωνο ή ταχυδρομείο; Τι σημαίνει να έχεις για συντροφιά έναν και μόνον ακόμη άνθρωπο, μία αγελάδα, ένα γέρικο άλογο, μία γάτα, έναν σκύλο και λίγα κοτόπουλα;

«Δεν αναπνέουμε εδώ; Δεν έχουμε να φάμε; Τι κακό μπορεί να μας συμβεί;». Έτσι απαντά η Νάντια, προκαλώντας μας να αναλογιστούμε τη δική μας ζωή και τις δικές μας επιλογές μέσα από τα μυστηριώδη πλάνα των Berlin με την μπεκετική ατμόσφαιρα.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival του 2014 με την περφόρμανς Jerusalem, που αναφερόταν στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, οι Berlin επιστρέφουν και, σε συμπαραγωγή με τη Στέγη, μας καθιστούν μάρτυρες ενός συγκλονιστικού χρονικού μοναξιάς και συντροφικότητας, απομόνωσης και απαντοχής, πίστης και καρτερικότητας, καταστροφής και επιβίωσης.

συντελεστές

Με τους: Nadia & Pétro Opanassovitch Lubenoc
Σύλληψη: Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson
Σκηνογραφία: Manu Siebens, Ina Peeters, Berlin
Συνεντεύξεις: Yves Degryse, Cathy Blisson
Κάμερα & Μοντάζ: Bart Baele, Geert De Vleesschauwer
Ηχογραφήσεις: Toon Meuris, Bas de Caluwé, Manu Siebens, Karel Verstreken
Διερμηνεία: Olga Mitronina
Ηχητική Επένδυση & Μείξη Ήχου: Peter Van Laerhoven
Κατασκευή Σκηνικών: Manu Siebens, Klaartje Vermeulen, Dirk Stevens, Kasper Siebens, Kopspel, Rex Tee (πρακτική)
Μηχανικοί: Joris Festjens, Dirk Lauwers
Κλίμακα μοντέλου: Ina Peeters, με τη βοήθεια των Puck Vonk, Rosa Fens και Thomas Dreezen
Γραφικά: Jelle Verryckt
Website: Stijn Bonjean
Επικοινωνία/Παραγωγή: Laura Fierens
Μάνατζμεντ: Kurt Lannoye
Διαχειριστική υποστήριξη: Jane Seynaeve

Συμπαραγωγή: Het Zuidelijk Toneel (Τίλμπεργκ, Ολλανδία), PACT Zollverein (Έσεν, Γερμανία), Dublin Theatre Festival (Δουβλίνο, Ιρλανδία), le CENTQUATRE (Παρίσι, Γαλλία), Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες, Βέλγιο), Brighton Festival (Μπράιτον, Αγγλία), BIT Teatergarasjen – House on Fire (Μπέργκεν, Νορβηγία), Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη, Γερμανία), Theaterfestival Boulevard (Ντεν Μπος, Ολλανδία), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

Οι Berlin είναι συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες του CENTQUATRE (Παρίσι)

Σε συνεργασία με: deSingel (Αμβέρσα, Βέλγιο)

Με την υποστήριξη: Κυβέρνησης της Φλάνδρας (Βέλγιο)

Ευχαριστίες: Wim Bervoets, Brice Maire, Lux Lumen, Els De Bodt, Pascal Rueff, Morgan Touzé, Christophe Ruetsch, Isabelle Grynberg, Nadine Malfait, Natalie Schrauwen, Katleen Treier, Piet Menu, Anthe & Ama Oda Baele, Remi & Ilias Degryse

διαβάστε περισσότερα

Οι Bart Baele και Yves Degryse ίδρυσαν την ομάδα Berlin το 2003, στο Βέλγιο, μαζί με την Caroline Rochlitz. Στα πρότζεκτ τους ενσωματώνουν το θέατρο και τον κινηματογράφο, την εικαστικότητα και τη μουσικότητα.
 
Ένας πολύ συγκεκριμένος τόπος, μια πόλη ή μια περιοχή του πλανήτη αποτελεί πάντα το σημείο εκκίνησης για τα πρότζεκτ των Berlin. Στον πρώτο κύκλο έργων τους, με το γενικό τίτλο Holocene («Ολόκαινο», η τρέχουσα γεωλογική εποχή), περιλαμβάνονται τα πρότζεκτ: Jerusalem, Iqaluit (η μικρότερη σε πληθυσμό πρωτεύουσα διοικητικής διαίρεσης στον Καναδά, που ιδρύθηκε το 1942, αρχικά ως πολεμική βάση των ΗΠΑ), Bonanza (μια μικρή κοινότητα στα Βραχώδη Όρη του Κολοράντο, ΗΠΑ), Moscow και Zvizdal. Για το δεύτερο κύκλο, με το γενικό τίτλο Horror Vacui («Τρόμος του Κενού»), έχουν ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες τρεις παραγωγές: Tagfish, Lands End και Perhaps All The Dragons. Στην παρούσα φάση, οι Berlin προετοιμάζουν νέες παραγωγές και για τους δύο κύκλους.
 
Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Cathy Blisson, όταν σταμάτησε να εργάζεται στο περιοδικό Telerama, αποφάσισε να επιστρέψει στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, για την οποία είχε ήδη γράψει στο παρελθόν. Εκείνη ήταν που πρώτη μίλησε στους Berlin για τους δύο μοναδικούς κατοίκους του ουκρανικού χωριού Ζβίζνταλ. Μαζί της δημιούργησαν την ταινία για τη ζωή του Πέτρο και της Νάντια.
 
«Η κάμερα δεν θα μπει ποτέ στο εσωτερικό του σπιτιού»: Αυτός ήταν ο βασικός όρος που έθεσαν ο Πέτρο και η Νάντια στους Berlin, για να συναινέσουν, όταν οι τελευταίοι τους ζήτησαν να κινηματογραφήσουν τη ζωή τους.
 
Τρεις περιστρεφόμενες μακέτες που απεικονίζουν τη φάρμα του ζευγαριού στο Ζβίζνταλ σε τρεις διαφορετικές εποχές (καλοκαίρι, χειμώνας, φθινόπωρο) είναι τοποθετημένες κάτω από την οθόνη που προβάλλει την ομώνυμη ταινία και, ανά διαστήματα, μέσω μιας GoPro κάμερας, έρχονται σε διάδραση με το κινηματογραφημένο υλικό.
 
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Greenpeace, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε περιοχές της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια που εκλύθηκε στο Τσερνόμπιλ.
 
Το Jerusalem ήταν το πρώτο πρότζεκτ με το οποίο οι Berlin συστήθηκαν στο ελληνικό κοινό, στο πλαίσιο του 1ου Fast Forward Festival της Στέγης (Μάιος 2014). Παράσταση-ταινία και, ταυτόχρονα, εικαστική εγκατάσταση, προσδιορίζεται από τους ίδιους τους Berlin ως το «πορτραίτο μιας πόλης» και βασίζεται σε μια ιδιαίτερη σύνθεση από βίντεο τραβηγμένα στην Ιερουσαλήμ –από το Τείχος των Δακρύων μέχρι τους παλαιστινιακούς καταυλισμούς– και από συνεντεύξεις των κατοίκων της: ιουδαίων, μουσουλμάνων και χριστιανών. Για τη δημιουργία του, η ομάδα Berlin επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ το 2003 –όταν δημιούργησε την πρώτη εκδοχή του πρότζεκτ– και επέστρεψε το 2013, αντλώντας νέο υλικό και παίρνοντας νέες δηλώσεις από τους συνεντευξιαζόμενους του 2003, προκειμένου να διερευνήσει τι άλλαξε σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο μέσα σε μια δεκαετία.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής