FFF4 | Evros Walk Water 1 & 2 / ΣΤΕΓΗ
menu

FFF4 | Evros Walk Water 1 & 2

Daniel Wetzel / Rimini Protokoll

Fast Forward Festival 4


3-8 ΜΑΪ 2017
18:00, 20:00 & 22:00

Στα αγγλικά και στα ελληνικά

 
Εκθεσιακός χώρος
90 λεπτά
Κατάλληλο για θεατές 11+
Η κορυφαία ομάδα «θεάτρου της πραγματικότητας» επιστρέφει στην Αθήνα με μια νέα οπτικοακουστική περφόρμανς, που έχει θέμα την περιπέτεια των ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών και σημείο αναφοράς τον John Cage. Ένα σύγχρονο τελετουργικό για την –υπό κατασκευή– διαπολιτισμική Ευρώπη του σήμερα.
Κανονικό: 10 €
Φίλος, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 €
Μειωμένο, ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

Οι παραστάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με συμπληρωμένο συγκεκριμένο αριθμό θεατών. Παρακαλούμε να είστε στο χώρο 15 λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση, ενώ έχετε εισιτήριο, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο Τ. 213 017 8036.
«Δεν μπορούμε να είμαστε μαζί σας. Γι’ αυτό, εσείς θα είστε οι μουσικοί κι εμείς οι μαέστροι.» Κι έτσι, για περίπου μία ώρα, οι θεατές γίνονται ταυτόχρονα ακροατές και μουσικοί. Αντί για μουσικά όργανα, έχουν στη διάθεσή τους μια σωσίβια λέμβο, ένα πλαστικό όπλο, μια μινιατούρα Ferrari και ένα κουπί. Έξι νεαροί πρόσφυγες είναι οι μακρόθεν μαέστροι. Μέσω ακουστικών, δίνουν οδηγίες στους θεατές-μουσικούς και μοιράζονται τις ιστορίες τους, δημιουργώντας μια διασκεδαστική εμπειρία συνεργασίας, συνακρόασης και συνάντησης. Γιατί το Evros Walk Water 1 & 2 επαναπροσδιορίζει τη σχέση μεταξύ συνθέτη, μουσικού και θεατή, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να έρθουν σε επαφή με το χιούμορ και την ελευθερία που διέπει τη δουλειά του Τζον Κέιτζ.
 
Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν τα έξι παιδιά φιλοξενούνταν προσωρινά στο Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων, στα Εξάρχεια. Είχαν φτάσει στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους, από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, το Πακιστάν και τη Συρία. Εκεί, για ένα δίμηνο, μυήθηκαν στο έργο του Αμερικανού συνθέτη Τζον Κέιτζ, Water Walk (1959), το οποίο, αντί για μουσικά όργανα, εκτελείται με αντικείμενα οικιακής χρήσης. Τα έξι παιδιά σταδιακά αντικατέστησαν τα αντικείμενα του πρωτότυπου έργου με άλλα, τα οποία σχετίζονταν με τις ιστορίες τους: τους λόγους που τα έτρεψαν σε φυγή από τις πατρίδες τους, το ταξίδι τους προς την Ευρώπη και την καθημερινότητά τους στην Αθήνα. Η σκηνή ήταν σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε η «συναυλία» να εκτελείται ακόμη και αν τα παιδιά δεν είναι παρόντα (Evros Walk Water, 2015).
 
Το Evros Walk Water 1 & 2 είναι η διευρυμένη εκδοχή του πρώτου εκείνου πρότζεκτ, το οποίο είχε τίτλο Evros Walk Water (2015) και παρουσιάστηκε σε διάφορες χώρες, αλλά ποτέ στην Ελλάδα. Κάποια από τα παιδιά που συμμετείχαν τότε σε αυτό, σήμερα ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλα τους βρίσκονται στο κατώφλι της ενηλικίωσης. Η ζωή πήρε το δρόμο της και νέα ερωτήματα προέκυψαν: «Έχετε κάνει νέους φίλους εκεί όπου ζείτε; Είναι οι Ελβετοί πιο ρατσιστές από τους Ολλανδούς; Με ποιον παίζεις τώρα το βιντεοπαιχνίδι Counter Strike; Μπόρεσες τελικά να γυρίσεις τα Εξάρχεια με μοτοσυκλέτα; Ονειρεύεσαι ακόμη να ταξιδέψεις στην Ευρώπη; Εξακολουθείς να χρησιμοποιείς λακ; Πώς χορεύεις;»


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Παρασκευή 5 Μαΐου | 23:30
Μετά την τελευταία παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές
Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, Σύλληψη & Καλλιτεχνική Διεύθυνση Fast Forward Festival

συντελεστές

Evros Walk Water 2
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Daniel Wetzel
Δραματουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Έρευνα: Κωνσταντίνος Καλλιβρετάκης
Έρευνα, Βοηθός πρότζεκτ: Νεφέλη Μυρωδιά
Έρευνα (Σουηδία): Μαργαρίτα Γερογιάννη 
Σκηνικά: Μάγδα Πλευράκη
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Κακάρογλου 
Sound Artist: Peter Breitenbach
Συνεργάτης Sound Artist: Λάμπρος Πηγούνης
Ηχητική υποστήριξη: Πάνος Τσαγκαράκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Γκάι Στεφάνου, Μιχάλης Κλουκίνας 
Video Artist: Μενέλαος Καραμαγγιώλης 
Συνεργάτης Video Artist: Παναγιώτης Παπαφράγκος
Ομάδα Video Art: Σταύρος Τριάντος, Νίκος Ζιώγας, Γιώργος Κραβαρίτης
Φλογέρα, καβάλ: Δημήτρης Μπρέντας

Διεύθυνση παραγωγής: Βιολέττα Γύρα, Juliane Männel, Heidrun Schlegel (Rimini Apparat)
Παγκόσμια πρεμιέρα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival (Μάιος 2017)

Παραγωγή: Rimini Apparat και Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival  
Συμπαραγωγή: HAU Hebbel am Ufer (Βερολίνο)
Χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα για τον Πολιτισμό και την Ευρώπη – Τμήμα Πολιτισμού της Γερουσίας του κρατιδίου του Βερολίνου 
Βασισμένο στο Evros Walk Water – μια συμπαραγωγή των TAK Λίχτενσταϊν, Schlossmediale Werdenberg και Rimini Apparat


Το Evros Walk Water 2 είναι βασισμένο στο Evros Walk Water:
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Daniel Wetzel
Δραματουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Έρευνα, Βοηθοί: Κωνσταντίνος Καλλιβρετάκης, Ιωάννα Βαλσαμίδου
Σκηνικά: Αδριανός Ζαχαριάς 
Βοηθός Σκηνογράφου: Μάγδα Πλευράκη 
Ήχος: Peter Breitenbach
Βοηθός ήχου: Πάνος Τσαγκαράκης 
Φωτισμοί: Roger Stieger
Σύμβουλος: Φώτης Παρθενίδης 
Μετάφραση: Bakar Albakar, Abbas Golbas
Διεύθυνση παραγωγής: Heidrun Schlegel (Rimini Apparat), Charlotte Streck
Βοηθός παραγωγής: Κώστας Βαλσαμίδης 
Συμπαραγωγή: TAK Λίχτενσταϊν, Schloßmediale Werdenberg, Rimini Apparat
Σε συνεργασία με την Polyplanity Productions
 
Θερμές ευχαριστίες: Mirella Weingarten, Kurt Scheidegger, Design.MODules, Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων, Φώτης Παρθενίδης, Τηλέμαχος Τσώλης, Δήμητρα Αδαμαντίδου, Ελευθερία Λύκου, Σπύρος Τζιβελέκης, Λουκάς Αλεξίου, Θεόδωρος Ρουμπάνης, Valerios Skripkarow, Alice Roorda, Maaike Verbogt, Annelies van der Goot, Roy van Berkum, Μανώλης Σειραγάκης

διαβάστε περισσότερα

Ο τίτλος Evros Walk Water 1 & 2 μας πηγαίνει πίσω στο 2012, όταν αποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας η κατασκευή ενός φράχτη στη συνοριακή γραμμή των δύο κρατών, δηλαδή στη χερσαία έκταση των 12,5 χλμ. μεταξύ Νέας Βύσσας και Καστανιών, για την αποτροπή εισόδου αλλοδαπών μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Οι μετανάστες δεν είχαν πλέον άλλη επιλογή από το να πάρουν ένα ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο και να φτάσουν στην Ελλάδα ταξιδεύοντας από την Τουρκία με βάρκες και λέμβους, διαμέσου του Αιγαίου πελάγους – ένα πολύ πιο επικίνδυνο και δαπανηρό ταξίδι.

Το 2015, στο Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων στα Εξάρχεια φιλοξενούνταν 16 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία είχαν επιζήσει τέτοιων ταξιδιών: πεζή από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Συρία, με το διάπλου του Αιγαίου από την Τουρκία και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά κέντρα κράτησης μεταναστών. Έξι από αυτά τα παιδιά εργάστηκαν για ένα δίμηνο με τον Daniel Wetzel. Τα τρία παιδιά παρέμειναν στην Ελλάδα, ενώ τα άλλα τρία ζουν πλέον σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες: Δανία, Ελβετία, Σουηδία. Έτσι, στο Evros Walk Water 1 & 2 ακούγεται ένα πλήθος γλωσσών – οι γλώσσες της καταγωγής των παιδιών (κουρδικά, φαρσί, αραβικά), αλλά και εκείνες των τόπων όπου έμειναν προσωρινά ή ζούνε τώρα. 

Το Evros Walk Water 1 & 2 είναι μια νέα, διευρυμένη εκδοχή του πρώτου πρότζεκτ που προέκυψε μέσα από τους κόλπους του δίμηνου εργαστηρίου (Evros Walk Water, 2015), ενός audio-play συντεθειμένου από τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και τις μαρτυρίες-αφηγήσεις των έξι ασυνόδευτων παιδιών, με αναφορά στο Water Walk του Τζον Κέιτζ. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν παίχτηκε ποτέ στην Ελλάδα, παρά μόνο σε διεθνή φεστιβάλ ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες, λόγω των διεθνών κανονισμών, τα παιδιά απαγορευόταν να ταξιδέψουν (Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία κ.α.). Δείτε εδώ ένα κατατοπιστικό απόσπασμα.

Το Water Walk του Τζον Κέιτζ (1912 – 1992) ήταν ένα έργο για σόλο τηλεοπτικό παρουσιαστή, το οποίο παρουσίασε ο ίδιος ο συνθέτης ζωντανά, στο δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα “Ι’ve Got a Secret” του CBS, τον Ιανουάριο του 1960. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια σύνθεση ήχων που παρήγαγε ο Κέιτζ με μια χύτρα, ένα μπλέντερ, ένα μίξερ, παγάκια, μια μπανιέρα, ένα βάζο με λουλούδια, ένα ποτιστήρι, ένα πλαστικό παπάκι, μια σφυρίχτρα και πέντε ραδιόφωνα, έχοντας πάντα το νερό ως βασικό συστατικό σε όλες τις πιθανές μορφές του. 

Η Στέγη οργάνωσε το 2012 μια ρετροσπεκτίβα, ένα εξαήμερο αφιέρωμα στον μεγάλο πειραματιστή Τζον Κέιτζ και το έργο του, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση και τα 20 από το θάνατό του. 

Είναι η τρίτη φορά που οι Rimini Protokoll συνεργάζονται με τη Στέγη, παρουσιάζοντας δουλειά τους στην Αθήνα. Η αμέσως προηγούμενη ήταν με το ριζοσπαστικό θεατρικό ντοκιμαντέρ Adolf Hitler: Ο Αγών μου, τόμοι Ι & ΙΙ (2016). 

Ο Ντάνιελ Βέτσελ ήταν ένας από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες σε μια μεγάλη παραγωγή του Fast Forward Festival, το X Apartments – Athens (2015), την περιπατητική site-specific περφόρμανς που επιμελήθηκαν η Κάτια Αρφαρά και η Anna Mülter, βασισμένες στην αρχική σύλληψη του Matthias Lilienthal. Το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε εκτός Στέγης, σε διαμερίσματα και σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, και οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές διαδρομές. Ο Βέτσελ είχε επιμεληθεί έναν από τους χώρους της Διαδρομής 2 (Αγίου Μελετίου – Κυψέλη).

χορηγίες / συνεργασίες

Συμπαραγωγή

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής