Πρόσκληση συμμετοχής στο εργαστήριο «Εμείς οι πρόσφυγες: σενάριο για ένα σχιζοαναλυτικό σεμινάριο»», στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 4 / ΣΤΕΓΗ
menu

Πρόσκληση συμμετοχής στο εργαστήριο «Εμείς οι πρόσφυγες: σενάριο για ένα σχιζοαναλυτικό σεμινάριο», στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 4

10 Απρ 2017
Ένα εργαστήριο, στο πλαίσιο του 4ου Fast Forward Festival, για το σπίτι που όλοι βλέπουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τη ζωή τους για 5 ημέρες προκειμένου να παράγουν ένα ντοκουμέντο για τον κόσμο που ετοιμάζεται να «γεννηθεί».
Η πλοκή του Εμείς οι πρόσφυγες είναι η ελάχιστη: ζητήθηκε από δύο καλλιτέχνες να οργανώσουν ένα σεμινάριο που να αφορά την ιδέα της οικίας στην πόλη της Αθήνας, γύρω στο 2017. Παρακολουθούμε μια ομάδα που αποτελείται από άτομα διαφορετικών ηλικιών, ενδιαφερόντων και κοινωνικών καταβολών τα οποία συνευρίσκονται για να συζητήσουν, να μαγειρέψουν, να μοιραστούν χρόνο, κείμενα, τα σπίτια τους, τις γειτονιές τους, τους φόβους τους και τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τον κόσμο, την πόλη και τη ζωή. Και αυτό που προκύπτει είναι μια δυνατή ταινία, που ζωντανεύει και προεικονίζει ορισμένα από τις ζωτικά θέματα που επερωτούν τη ζωή στον 21ο αιώνα.
 
Χρησιμοποιώντας το παραπάνω σενάριο, οι καλλιτέχνες Ayreen Anastas και René Gabri προσκαλούν μια ομάδα συμμετεχόντων να μοιραστούν μαζί μια περίοδο 5 ημερών για να παραγάγουν ένα σεμινάριο με μορφή ταινίας, την οποία θα υλοποιήσουν, θα κατοικήσουν, θα καταγράψουν συλλογικά και στη συνέχεια θα τη μοιραστούν με το κοινό. Το σενάριο για το σεμινάριο αυτό με τη μορφή ταινίας δομείται και αντλεί έμπνευση από τα γραπτά του Felix Guattari πάνω στη σχιζοανάλυση και από το Verfremdungseffekt (τεχνική της αποστασιοποίησης) του Bertolt Brecht, μεταξύ άλλων.
 
Η βασική αρχή είναι ότι με τη δημιουργία ενός χώρου μεταξύ ενός κανονικού σεμιναρίου και μιας κανονικής θεατρικής ερμηνείας, μπορεί να δημιουργηθεί ένας πολύ ενδιαφέρων αναλυτικός και επιτελεστικός χώρος, ο οποίος ενδεχομένως να είναι γόνιμος για τη δημιουργία ισχυρών αισθητικών, αναλυτικών και πολιτικών βιωμάτων.


Ημερομηνίες:
Εργαστήριο | Τρίτη 2 - Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, 11:00-21:00, Εκτός Στέγης
Δημόσια παρουσίαση εργαστηρίου: Συζήτηση & Προβολές | Σάββατο 6 Μαΐου 2017, 19:00-21:00, Μικρή Σκηνή

Κόστος συμμετοχής:
Δωρεάν

Εκδήλωση ενδιαφέροντος:
E-mail: education@sgt.gr

Απευθύνεται:
Σε ένα μεγάλο φάσμα ανθρώπων, από καλλιτέχνες, περφόρμερ, συγγραφείς, φοιτητές, πολιτικούς ακτιβιστές, ανέργους, ανθρώπους σε μεταβατική περίοδο εργασίας, πρόσφυγες, ανθρώπους σε μεταβατική περίοδο διαμονής.
Θα μας ενδιέφερε να κάνουμε αυτή την ταινία με ανθρώπους που έχουν μια δυνατή σχέση με την τέχνη και την πολιτική και με ό,τι συμβαίνει στους κόσμους μας, με ανθρώπους που εργάζονται σε ζητήματα στέγασης, που γνωρίζουν τον αστικό χώρο της πόλης, με ανθρώπους που εργάζονται για περιβαλλοντικά ζητήματα, τη γη, τα δάση, τις εξορύξεις, με ανθρώπους που εργάζονται στην υγεία, σε αυτοοργανωμένες κλινικές, καθώς και με ανθρώπους που αγωνίζονται μέσα στην προσφυγική κρίση και με πρόσφυγες που ίσως να ενδιαφέρονται να περάσουν αυτές τις ημέρες μαζί μας.
 
Προϋποθέσεις:
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν ένα σύντομο σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους που επιθυμούν να συμμετέχουν στο εργαστήριο καθώς και τι είναι αυτό που σκέφτονται ή δουλεύουν αυτή την περίοδο.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά χωρίς διερμηνεία.
Η παρουσία είναι υποχρεωτική σε όλες τις ημέρες του εργαστηρίου και της παρουσίασης.
Απαιτείται πλήρης δέσμευση για τις ημέρες του εργαστηρίου, καθώς οι συναντήσεις μας θα είναι από το πρωί έως το βράδυ.
Παρακαλούμε, να είστε προετοιμασμένοι να δουλέψετε και σε εξωτερικό χώρο.
Δεν θέλουμε να κάνουμε μια ταινία/σεμινάριο σχετικά, ή για, αλλά με, και να προσκομίσουμε μια εμπειρία από κοινού σκέψης και από κοινού δημιουργίας.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής