#Additivism Workshop: Σχεδιάζοντας μέλλοντα μετα-φύσης / ΣΤΕΓΗ
menu

#Additivism Workshop: Σχεδιάζοντας μέλλοντα μετα-φύσης

Daniel Rourke & Geraldine Juárez

Tomorrows


10-11 ΙΟΥΝ 2017
12:00-18:00
Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Για καλλιτέχνες, θεωρητικούς, μηχανικούς, επιστήμονες, ανθρώπους της σκέψης, της πράξης, της δράσης
Τί είναι η «μετα-φύση» και πώς σχετίζεται με το βαθύ γεωλογικό χρόνο της Γης; Η κατασκευή με τρισδιάστατη εκτύπωση με ποιους τρόπους μπορεί να επηρεάσει τα αυριανά τεχνο-φυσικά περιβάλλοντα; Οι ριζοσπαστικές εφαρμογές και υποθέσεις σχετικά με τη χρήση της μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των συντελούμενων μεταμορφώσεων του πλανήτη;
Δωρεάν συμμετοχή
 
H παρουσία των συμμετεχόντων είναι υποχρεωτική και τις δύο ημέρες του εργαστηρίου.
Δηλώστε το ενδιαφέρον συμμετοχής σας έως και τις 7 Ιουνίου συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι δηλώσεις συμμετοχής θα αξιολογηθούν από τους εισηγητές του εργαστηρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους την επομένη της λήξης προθεσμίας των δηλώσεων συμμετοχής.
Καθώς το ανθρώπινο αποτύπωμα στον πλανήτη είναι πλέον όλο και πιο ορατό, γίνεται αντίστοιχα εμφανής η ανάγκη για νέες μορφές παρέμβασης που να λαμβάνουν υπόψη αυτή τη μακρά, χρονική επίδραση. Φαίνεται πως, ενόσω αναπτύσσαμε πλανητικούς τρόπους όρασης, επικοινωνίας και ελέγχου, μεταβάλλαμε τα ίδια τα οικοσυστήματα πάνω στα οποία επιδιώκαμε να κυριαρχήσουμε. Καθιστώντας ολόκληρη τη Γη ένα αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και, συγχρόνως, εμπορικού ενδιαφέροντος, βρεθήκαμε να εμπλεκόμαστε στα βαθιά μέλλοντα του κάθε οργανισμού που μεγαλώνει, σέρνεται και ανθίζει πάνω στην επιφάνειά της. Βρεθήκαμε έτσι να κατοικούμε σε ένα κόσμο όπου, όπως περιγράφουν οι Richard Pell και Lauren Allen, οι οργανισμοί, τα ενδιαιτήματά τους και οι εξελικτικές τους οικοθέσεις «δεν καθορίζονται πλέον απλώς από οικολογικές πιέσεις, αλλά από μια διαρκή διαπραγμάτευση μεταξύ εμπορίου, κανονισμών και γενετικής»[1]. Ή, όπως αναφέρει ο Jason Moore, ο καπιταλισμός είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος οργάνωσης της φύσης.
 
Το εργαστήριο #additivism, των Daniel Rourke και Geraldine Juárez, μας προσκαλεί σε μια διερεύνηση της ιστορίας της μετα-φύσης, της γεω-ιστορίας και των Μεσογειακών κοσμο-οικολογιών, δίνοντας παράλληλα έμφαση σε κριτικές προσεγγίσεις που προέρχονται από τη συνάντηση της τέχνης και του design με τον ακτιβισμό. Το #Additivism, που εκλαμβάνει την κατασκευή με τρισδιάστατη εκτύπωση ως κριτικό του πλαίσιο, ενώ ως όρος είναι ένα σύμμειγμα των αγγλικών λέξεων additive (προσθετικός) και activism (ακτιβισμός), συγκεντρώνει παραδείγματα ριζοσπαστικών προσεγγίσεων σε συλλογικές δράσεις, διερευνώντας ένα ευρύ φάσμα, από το τοπικό έως τις κλίμακες του γεωλογικού χρόνου.
 
Σε αυτό το διήμερο εργαστήριο θα εντοπίσουμε και θα κατονομάσουμε τις επιστημικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ο όρος «μετα-φύση» αναδύεται και κυριαρχεί. Θα λάβουμε υπόψη την προσθετική λογική του εξτρακτιβισμού (αφαίρεσης από τη φύση) και τις βαθιές καταβολές του με τη μορφή τεχνο-επιστημονικών εγχειρημάτων όπως η εμβιομηχανική και η γεωμηχανική. Θα εξετάσουμε τις Μεσογειακές κοσμο-οικολογίες και θα φανταστούμε δομές γνώσης και δράσης ικανές να υπάρξουν έξω ή πέρα από «το Ευρώκαινο και το Τεχνόκαινο που εκκίνησαν οι Ευρωπαίοι»[2]. Και στο τέλος, ευελπιστούμε να αναρωτηθούμε:
 
Είμαστε σε θέση να φανταστούμε εναλλακτικές προσεγγίσεις που δεν θέτουν σε προτεραιότητα τις ανθρώπινης κλίμακας δράσεις και παρεμβάσεις; Για ποιον, γιατί και με ποιο κόστος παράγεται τελικά η «μετα-φύση»; Είναι εφικτό να σκεφτούμε την ανάδυση μιας ηθικής πάνω στη μετα-φύση;
 
Το εργαστήριο θα έχει 2 βασικά συστατικά:
μια θεωρητική και κριτική συνεδρία και μια πρακτική και συνεργατική συνεδρία
 
Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ανταλλάξουν προκλητικές σκέψεις και ιδέες και να εκπονήσουν υποθετικά μοντέλα, κείμενα, σχεδιαγράμματα, σχέδια κ.λπ. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα μυηθούν στις διαδικασίες του προσθετικού σχεδιασμού με το πρόγραμμα Meshmixer.
 
[1] "Out of the Lab, Into the Wild - Center for PostNatural History." Προσπελάστηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016. http://postnatural.org/Out-of-the-Lab-Into-the-Wild
[2] P. Sloterdijk, “The Anthropocene: A Process-State at the Edge of Geohistory?”, στο Art in the Anthropocene, επιμ. E. Turpin & H. Davis, Open Humanities Press, Λονδίνο 2015, σελ. 328.

συντελεστές

Με τους: Daniel Rourke, Geraldine Juárez

 

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Καλλιτέχνες, θεωρητικούς, μηχανικούς, επιστήμονες, ανθρώπους της σκέψης, της πράξης, της δράσης
Ενδιαφερόμενους για εναλλακτικές προσεγγίσεις σε μορφές πρακτικής με θεωρητική αφετηρία.
Ανθρώπους με ανησυχίες και ενθουσιασμό για το μέλλον 

Προετοιμασία για το εργαστήριο:
Οι συμμετέχοντες είναι καλό να αφιερώσουν κάποιο χρόνο στο The 3D Additivist Cookbook πριν από το εργαστήριο. Ελάτε προετοιμασμένοι να συζητήσετε ένα από τα πρότζεκτ, τα κείμενα ή τις συνταγές που αναφέρονται στον Τσελεμεντέ, το οποίο σας εμπνέει αναφορικά με τη δική σας δουλειά και πρακτική.
Παρακαλούμε εγκαταστήστε το meshmixer  στον υπολογιστή σας. 

Χρήσιμη βιβλιογραφία:
Preface to a Genealogy of the Postnatural  των Richard W. Pell & Lauren B. Allen
Introduction to Capitalism in the Web of Life: Ecology and the Accumulation of Capital του Jason Moore. [PDF]
 
Downloads:
The 3D Additivist Manifesto additivism.org/cookbook
Ocean Acidification in the Mediterranean

Προϋποθέσεις: 
H παρουσία των συμμετεχόντων είναι υποχρεωτική και τις δύο ημέρες του εργαστηρίου.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους:
Φορητό υπολογιστή


Διαβάστε περισσότερα για τους συντελεστές τους εργαστηρίου:

Ο Ντάνιελ Ρουρκ (UK) είναι συγγραφέας και καλλιτέχνης. Στο έργο του, ασχολείται με τη θεωρητική και επιστημονική φαντασία, σε μια αναζήτηση ενός ριζοσπαστικού «εκτός» του ανθρώπου και των ανθρωπιστικών σπουδών, που περιλαμβάνει εκτεταμένη έρευνα στη διατομή μεταξύ της ψηφιακής υλικότητας, των τεχνών και του μετα-ουμανισμού. Στην καλλιτεχνική πρακτική του, ο Ντάνιελ επινοεί και δημιουργεί συνεργατικές πλατφόρμες που προάγουν τον ανοιχτό και κριτικό διάλογο πάνω στα θέματα της θεωρίας των μέσων και του μετα-ουμανισμού. Το 2015 κυκλοφόρησε το The 3D Additivist Cookbook, από κοινού με τη Μόρεσιν Αλαγιάρι. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στις Καλές Τέχνες, στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου. 

Η Τζέραλντιν Χουάρες είναι καλλιτέχνης που εργάζεται με την ιστορία, τις αφηγήσεις και τα πλαίσια των τεχνολογιών των μέσων και την τεχνική και την οικονομία που συνδέεται με αυτές. Ανάμεσα στις πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις που έχει συμμετάσχει περιλαμβάνονται οι: University of Disaster, Περίπτερο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπιενάλε Βενετίας· Situations/ Placeholder, Fotomuseum, Βίντερτουρ Ελβετίας· Works for Radio, Cinemateket, Κοπεγχάγη· και exstrange.com. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα The Radiated Book (Constant, 2016), Intercalations 3: Reverse Hallucinations from the Archipelago (K. Verlag, 2017) και στην επιθεώρηση αρχιτεκτονικής, τοπίου και πολιτικής οικονομίας Scapegoat (2017). http://geraldine.juarez.se

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής