#Additivism Workshop: Σχεδιάζοντας μέλλοντα μετα-φύσης / ΣΤΕΓΗ
menu

#Additivism Workshop: Σχεδιάζοντας μέλλοντα μετα-φύσης

Daniel Rourke, Geraldine Juárez

Tomorrows


10-11 ΙΟΥΝ 2017
Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Για καλλιτέχνες, θεωρητικούς, μηχανικούς, επιστήμονες, ανθρώπους της σκέψης, της πράξης, της δράσης
Ένα εννοιολογικό εργαστήριο που εστιάζει σε κριτικές προοπτικές στην τέχνη, το design, τον ακτιβισμό, την ιστορία μετα-φύσεων και το #Additivism, καθώς και στις ριζοσπαστικές δυνατότητες και τους κριτικούς περιορισμούς της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Δωρεάν συμμετοχή
 
H παρουσία των συμμετεχόντων είναι υποχρεωτική και τις δύο ημέρες του εργαστηρίου.
Δηλώστε το ενδιαφέρον συμμετοχής σας έως και τις 5 Ιουνίου συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι δηλώσεις συμμετοχής θα αξιολογηθούν από τους εισηγητές του εργαστηρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους την επομένη της λήξης προθεσμίας των δηλώσεων συμμετοχής.
Η εποχή της τέχνης και του design σε ανθρώπινη κλίμακα ίσως να έχει τελειώσει. Χρειαζόμαστε, όλο και περισσότερο, μορφές παρέμβασης που να λαμβάνουν υπόψη τη βαθιά, χρονική επίδραση των υλικών διαδικασιών και πρακτικών. Καθώς αναπτύσσαμε πλανητικούς τρόπους όρασης, επικοινωνίας και ελέγχου, μεταβάλλαμε τα ίδια τα οικοσυστήματα πάνω στα οποία επιδιώκαμε να κυριαρχήσουμε. Καθιστώντας ολόκληρη τη Γη ένα αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και εμπορικού ενδιαφέροντος, βρεθήκαμε να εμπλεκόμαστε στα βαθιά μέλλοντα του κάθε οργανισμού που μεγαλώνει, σέρνεται και ανθίζει πάνω στην επιφάνειά της.

Η 3D κατασκευή αποτελεί το κριτικό πλαίσιο του #Additivism. Παίρνοντας την ονομασία του από ένα σύμμειγμα των αγγλικών λέξεων additive (προσθετικός) και activism (ακτιβισμός), συγκεντρώνει παραδείγματα ριζοσπαστικών προσεγγίσεων σε συλλογικές δράσεις, που εκτείνονται σε ένα φάσμα από το τοπικό έως κλίμακες γεωλογικού χρόνου. Στη διάρκεια αυτού του διήμερου εργαστηρίου, θα συζητήσουμε για μια σειρά από πρότζεκτ τέχνης, design και εμβιομηχανικής (βιοτεχνολογίας) που αναμειγνύουν τις πιο πρωτοποριακές επιστήμες με προσθετικές διαδικασίες τρισδιάστατης εκτύπωσης. Θα συζητήσουμε για πλάσματα όπως η «αραχνο-κατσίκα» –γενετικά τροποποιημένη ώστε να φέρει πρωτεΐνες απαραίτητες για τη μετατροπή του γάλακτός της σε μετάξι αράχνης– και για τις επιπτώσεις παράξενων υλικών όπως είναι τα πλαστικοπαγή – αναμείξεις πλαστικών απορριμμάτων και λιωμένων πετρωμάτων, που ήδη βρέχουν τις πιο παρθένες παραλίες της Γης. Όπως περιγράφουν οι Richard Pell και Lauren Allen, στον ορισμό τους για τη «μετα-φύση», τα ανθρώπινα όντα κατοικούν σε έναν κόσμο όπου οι οργανισμοί, τα ενδιαιτήματά τους και οι εξελικτικές τους οικοθέσεις «δεν καθορίζονται πλέον απλώς από οικολογικές πιέσεις, αλλά από μια διαρκή διαπραγμάτευση μεταξύ εμπορίου, κανονισμών και γενετικής»[1]. Με ποιον τρόπο η βιοεκτύπωση, η γενετική μηχανική και τα νανοϋλικά θα εμπλακούν στον κόσμο που κάποτε θεωρούσαμε «φυσικό»;

Στη διάρκεια του εργαστηρίου, θα επανεξετάσουμε τους όρους υπό τους οποίους οι ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες επηρεάζουν την εξελισσόμενη μεταμόρφωση της φύσης σε «μετα-φύση», καθώς και τις ηθικές και φιλοσοφικές επιπτώσεις της ενεργούς επιδίωξης να κατευθυνθούν οι τεχνολογίες μας προς αυτόν το σκοπό. Οι συμμετέχοντες θα καθοδηγηθούν μέσω των διαδικασιών του προσθετικού design με σκοπό την παραγωγή υποθετικών αντικειμένων «μετα-φύσης» για ενδεχόμενη συμπερίληψή τους στην επερχόμενη έκδοση του 3D Additivist Cookbook. Πώς φανταζόμαστε δομές γνώσης και δράσης που υπάρχουν εκτός ή πέρα από τα ανθρώπινα όντα και τις τεχνολογίες μας; Είναι δυνατόν να «γράψουμε», να «σχεδιάσουμε» εναλλακτικά μέλλοντα, χωρίς περιορισμό στο τι αυτά (ή εμείς) θα μπορούσαμε να γίνουμε;
 
[1] “Out of the Lab, Into the Wild - Center for PostNatural History.” Προσπελάστηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016. http://postnatural.org/Out-of-the-Lab-Into-the-Wild.

συντελεστές

Με τους: Daniel Rourke, Geraldine Juárez

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Καλλιτέχνες, θεωρητικούς, μηχανικούς, επιστήμονες, ανθρώπους της σκέψης, της πράξης, της δράσης
Ενδιαφερόμενους για εναλλακτικές προσεγγίσεις σε μορφές πρακτικής με θεωρητική αφετηρία.
Ανθρώπους γεμάτοι φόβους και ενθουσιασμό για το μέλλον. 

Προετοιμασία για το εργαστήριο:
Οι συμμετέχοντες είναι καλό να αφιερώσουν κάποιο χρόνο στο The 3D Additivist Cookbook πριν από το εργαστήριο. Ελάτε προετοιμασμένοι να συζητήσετε τουλάχιστον για ένα από τα πρότζεκτ, τα κείμενα ή τις συνταγές που αναφέρονται στον Τσελεμεντέ, το οποίο σας εμπνέει αναφορικά με τη δική σας δουλειά και πρακτική.
Επιπλέον, μπορείτε να:
Διαβάσετε το Preface to a Genealogy of the Postnatural των Richard W. Pell & Lauren B. Allen
Κατεβάσετε δωρεάν τον Τσελεμεντέ από το additivism.org/cookbook
Παρακολουθήσετε το The 3D Additivist Manifesto από το additivism.org/manifesto 

Προϋποθέσεις: 
H παρουσία των συμμετεχόντων είναι υποχρεωτική και τις δύο ημέρες του εργαστηρίου.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους:
Υπολογιστή λάπτοπ
Στυλό, χαρτί


 

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής