Αφιέρωμα: Προσφυγικές γειτονιές / ΣΤΕΓΗ
menu

Αφιέρωμα: Προσφυγικές γειτονιές

Cine Μελίνα, Σωκράτους 65, Δραπετσώνα | Είσοδος ελεύθερη

21 Ιουν 2017
Η Ιστορία της Δραπετσώνας μέσα από την ιστορία των ανθρώπων που έζησαν στις γειτονιές της και εργάστηκαν στα μεγάλα εργοστάσια της βιομηχανικής της ζώνης. Η ιστορία των προσφύγων και των εργατών της Δραπετσώνας συναντιέται με τις ιστορίες των προσφύγων στις άλλες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά και η πραγματική ζωή συναντά τη μυθοπλασία. Με ένα αφιέρωμα στην ιστορία της πόλης μας και στο παρελθόν των ανθρώπων της, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ανοίγει την αυλαία του Cine Μελίνα για το φετινό καλοκαίρι.
Πρόγραμμα
 

Τετάρτη 21 Ιουνίου, 21:00 – 24:00
 
Δραπετσώνα, του Γιώργου Χατζόπουλου, 1980, 65΄
Ο Γιώργος Χατζόπουλος, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δημιούργησε μια ταινία για την ιστορία της πόλης μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων της, των προσφύγων και των εργατών. Μια ταινία που διασώζει τις μνήμες και την ιστορία της πόλης.
 
Τα ματόκλαδά σου λάμπουν, του Κώστα Φέρρη, 1961, 6΄

Piraeus/Heterochronia, του Hikaru Fujii, 2017, 75΄
Το Piraeus/Heterochronia είναι ένα έργο video art, στο οποίο καταγράφηκαν τέσσερις διάλογοι με τους ανθρώπους εκείνους που ζουν στην περιοχή γύρω από τον πύργο με το ρολόι του Σιλό, δηλαδή της κεντρικής σιταποθήκης στο λιμάνι του Πειραιά. Το Piraeus/Heterochronia δεν παρουσιάζει την ιστορία του Πειραιά, αλλά καθρεφτίζει «το χρόνο της ετερότητας» (αυτό που δηλώνει η λέξη «ετεροχρονία») των συνεντευξιαζόμενων, ο οποίος ζει και επιβιώνει με την πραγματικότητα του Πειραιά, που είναι ισχυρά συνυφασμένη με την περίπλοκη ιστορία του.
Το Piraeus/Heterochronia παρουσιάστηκε σε συνδυασμό με το διαδραστικό έργο του Akira Takayama, Piraeus/Heterotopia, στο Fast Forward Festival 4 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.


Πέμπτη 22 Ιουνίου, 21:00 – 01:00

Συνοικία το όνειρο, του Αλέκου Αλεξανδράκη, 1961, 95΄
Η καθημερινότητα των προσφύγων στον αυτοσχέδιο συνοικισμό του Ασυρμάτου, οι δυσκολίες και τα προβλήματα των ανθρώπων που ζούσαν για δεκαετίες «ξεχασμένοι» από την ελληνική πολιτεία. Η ταινία αρχικά λογοκρίθηκε, στη συνέχεια πήρε άδεια, αλλά διακόπηκε στην πρεμιέρα από την αστυνομία.
 
Τα ματόκλαδά σου λάμπουν, του Κώστα Φέρρη, 1961, 6΄
 
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα, του Νίκου Φώσκολου, 1969, 113΄ 
Στο μικρό κόσμο του λιμανιού διαδραματίζονται οι ιστορίες των τριών αδελφών, της Πέρσας, της Χαράς και της Αναστασίας. Και οι τρεις έχουν μια διαφορετική ιστορία αγάπης που σημαδεύει της ζωή τους.