Βιοχάκαρε όπως η γιαγιά σου: πρακτικές ζύμωσης και το μέλλον της τροφής / ΣΤΕΓΗ
menu

Βιοχάκαρε όπως η γιαγιά σου: πρακτικές ζύμωσης και το μέλλον της τροφής

Denisa Kera & Matthias Fritsch

Tomorrows


15-16 ΙΟΥΛ 2017
17:00-21:00

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.
 
Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)
Ένα διήμερο εργαστήριο που περιλαμβάνει περιηγήσεις, πάνελ γευσιγνωσίας και συζητήσεις. Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τεχνικές ζύμωσης, θα ανταλλάξουν προϊόντα ζύμωσης και θα αναστοχαστούν πάνω σε παραδοσιακές πρακτικές διατήρησης τροφίμων σε συνάρτηση με τα «βιοτεχνολογικά» μέλλοντα της πόλης.
Δωρεάν

H παρουσία των συμμετεχόντων είναι υποχρεωτική και τις δύο ημέρες του εργαστηρίου. Δηλώστε το ενδιαφέρον συμμετοχής σας έως και τις 12 Ιουλίου συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι δηλώσεις συμμετοχής θα αξιολογηθούν από τους εισηγητές του εργαστηρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους την επομένη της λήξης προθεσμίας των δηλώσεων συμμετοχής.
Επιθυμώντας να αμφισβητήσουμε την ομοιογένεια που επιβάλλουν οι ατζέντες της επερχόμενης έξυπνης πόλης, θα δώσουμε έμφαση σε ζητήματα αειφορίας και στην εξάρτησή τους από τις ιδιαιτερότητες διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών. Οι DIY πρακτικές ζύμωσης που θα διερευνηθούν βασίζονται στην ομότιμη ανταλλαγή γνώσης και εξετάζουν πώς μπορεί να καταστεί δυνατή μια βιώσιμη παραγωγή φαγητών, προσιτή σε πολίτες διαφορετικού κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου. Το εργαστήριο αποσκοπεί να δημιουργήσει ένα φυσικό χώρο για ανεπίσημους διαλόγους και αλληλεπιδράσεις στην πράξη, ενισχύοντας μια συμβιωτική κοινότητα ενός «Διαδικτύου των Μικροοργανισμών» παρά ενός τεχνο-ουτοπικού «Διαδικτύου των Πραγμάτων». Το εργαστήριο, λειτουργώντας ως υποθετικό μοντέλο ενός περιβάλλοντος έξυπνης πόλης, θα βασιστεί σε συνεισφορές τόσο από ανθρώπινους όσο και από μη ανθρώπινους παράγοντες, ανάμεσά τους καλλιέργειες ζύμης, ανθρώπους και διάφορους χαμηλού κόστους αισθητήρες, σε ένα επίπεδο ομοτίμων, προκειμένου να οραματιστούμε επιτελεστικά διάφορα σενάρια για εναλλακτικά μέλλοντα τροφίμων.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Fermentation GutHub, ενός παγκόσμιου δικτύου πολιτών που είναι θιασώτες των πρακτικών ζύμωσης και των βιολογικών καλλιεργειών, το οποίο ξεκίνησε στη Σιγκαπούρη το 2015.
 
1η μέρα: Εργαστήρια για την παρασκευή γιαουρτιού και ψωμιού
Μια ευκαιρία να μάθετε για τεχνικές ζύμωσης μικρής διάρκειας, όπως το γιαούρτι και το προζύμι για πιο υγιεινό ψωμί, αλλά και για να πειραματιστείτε με συνταγές για αφράτες τηγανίτες με προζύμι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια παρουσίαση για τη ζύμωση και το ρόλο της στο μέλλον, μια περιήγηση ζύμωσης, ανταλλαγές και παρουσιάσεις των προϊόντων και των καλλιεργειών της γιαγιάς σας.
Φέρτε τη δική σας γιαγιά, συνταγή, ιστορία ή τα δικά σας προϊόντα και μαρμελάδες και δείξτε, μιλήστε και δοκιμάστε ελεύθερα!
 
2η μέρα: Εργαστήρια για πίκλες και τσάι από μανιτάρια
Εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε πώς να μεταμορφώνετε τα λαχανικά σε πιάτα όπως το Kimchi, το Sauerkraut και πίκλες, καθώς και να ξεχωρίζετε τις μαρμελάδες στο τέλος του εργαστηρίου. Θα ζυμώσουμε επίσης τσάι με Κομπούτσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομες διαλέξεις και συζητήσεις σχετικά με τη ζύμωση και τις ιδιότητες της βιταμίνης B12, γευστικά πάνελ με τα γιαούρτια που παρασκευάστηκαν την πρώτη μέρα και τη δημιουργία μιας «βιβλιοθήκης» ή ενός «πρωτότυπου» δημόσιου ψυγείου για τις ανταλλαγές πρακτικών ζύμωσης στην Αθήνα. Φέρτε τις γιαγιάδες, τα λαχανικά, τις μαρμελάδες και τις ιδέες σας και δείξτε, μιλήστε και δοκιμάστε ελεύθερα!

συντελεστές

Εισηγητές: Denisa Kera, GutHub Pimp & Matthias Fritsch, GutHub symbiont

Σύμβουλοι και συνεργάτες: Markéta Dolejšová, GutHub Mother Scoby & Nancy Mauro-Flude, GutHub Chief Witch

διαβάστε περισσότερα

H Ντενίσα Κέρα είναι φιλόσοφος, designer και επιστημονική «τεχνίτρια», η οποία υποστηρίζει επιστημονικά πρότζεκτ ανά τον κόσμο, ανοιχτά και απευθυνόμενα στους πολίτες. Πειραματίζεται με διάφορες δημιουργικές στρατηγικές συμμετοχής του κοινού στις επιστήμες, όπως είναι η πλατφόρμα blockchain Ethereum, το hardware ανοιχτής επιστήμης, οι κάρτες Ταρό, η εξατομικευμένη γονιδιωματική και το φαγητό. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την εθνογραφική δουλειά της σε δημιουργικά εργαστήρια (hackerspaces, makerspaces) στην Ευρώπη και την Ασία, τα οποία η ίδια βλέπει ως μια αναβίωση της κουλτούρας των μαστόρων του 16ου αιώνα στις μηχανικές τέχνες και την αλχημεία. Συμμετέχει στα δίκτυα GOSH (Gathering for Open Science Hardware / Συγκέντρωση για Hardware Ανοιχτής Επιστήμης) και Hackteria, που αποτελούνται από καλλιτέχνες, designers και επιστήμονες που υποστηρίζουν την επιστήμη στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, δηλαδή του αναπτυσσόμενου κόσμου. Την τελευταία δεκαετία υπήρξε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, στο Κολέγιο της Πράγας, στο Πανεπιστήμιο Καρόλου στην Πράγα και, πιο πρόσφατα, Επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ΗΠΑ), όπου εξακολουθεί να συνεργάζεται με το Κέντρο για τη Μελέτη του Μέλλοντος.
 
Ο Ματίας Φριτς είναι εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής από το Βερολίνο. Σπούδασε Τέχνες Νέων Μέσων στο Πανεπιστήμιο Τεχνών και Design της Καρλσρούης (HfG) στη Γερμανία και Κινηματογράφο, Καλές Τέχνες και Επιμέλεια Εικαστικών στο Κέντρο Επιμελητικών Σπουδών (CCS) του Bard College, στη Νέα Υόρκη. Έχει κάνει αρκετές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και εικαστικές εγκαταστάσεις νέων μέσων. Πιστεύει σθεναρά στην ελευθερία και την ανοιχτή πρόσβαση στην τέχνη, τον πολιτισμό και τις ιδέες. Ο Φριτς είναι κυρίως γνωστός για το meme Technoviking και τα συνεργατικά του πρότζεκτ στο Ίντερνετ, στα οποία εξέταζε τις ψηφιακές κοινότητες και τη σημασία τους στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής. Αντίστοιχα, τα έργα του δεν παρουσιάζονται μόνο σε καλλιτεχνικά πλαίσια, καθώς ο ίδιος χρησιμοποιεί επίσης άλλες πλατφόρμες και κανάλια διανομής. Τα τελευταία χρόνια, το κύριο ενδιαφέρον του μετατοπίστηκε από την ανακύκλωση των μέσων προς κύκλους πραγματικής ύλης. Ο Φριτς ερευνά και αναπτύσσει συστήματα για ανακύκλωση και παραγωγή αστικού φαγητού και χώματος.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής