Πρόσκληση σε εγκαίνια έκθεσης: Έφηβοι μάς συστήνουν το Δουργούτι, τη γειτονιά της Στέγης, σε μια φωτογραφική έκθεση στα καταστήματα της οδού Φανοσθένους. / ΣΤΕΓΗ
menu

Πρόσκληση σε εγκαίνια έκθεσης: Έφηβοι μάς συστήνουν το Δουργούτι, τη γειτονιά της Στέγης, σε μια φωτογραφική έκθεση στα καταστήματα της οδού Φανοσθένους.

10 Ιουλ 2017
Έφηβοι μάς συστήνουν το Δουργούτι, τη γειτονιά της Στέγης, σε μια φωτογραφική έκθεση που αγκάλιασαν οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου, η καλλιτεχνική ομάδα UrbanDig Project και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου. Ελάτε στα εγκαίνια της έκθεσης και ανακαλύψτε το Δουργούτι μέσα από τους έφηβους της Στέγης τη Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 19:00
Η γειτονιά του Δουργουτίου έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί. Γι' αυτό και τα Zoomάκια –οι έφηβοι δηλαδή που συμμετέχουν στο εργαστήριο δημοσιογραφίας, φωτογραφίας και γραφιστικής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση «Zoom στο Παρασκήνιο»– βγήκαν έξω για να γνωρίσουν τη γειτονιά μας, μία από τις πλέον ιστορικές της Αθήνας. Αφορμή στάθηκε η παράσταση της Στέγης, Μουσική για το Νέο Κόσμο, των ARTéfacts ensemble & UrbanDig Project, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαΐου 2017.

Tα Zoomάκια, εξοπλισμένα με τις φωτογραφικές τους μηχανές, τα δημοσιογραφικά τους κασετοφωνάκια και τα μπλοκάκια τους, περιηγηθήκαν την περιοχή, έμαθαν την ιστορία του Δουργουτίου από τους κατοίκους και από καλλιτέχνες που έχουν δουλέψει εκεί, γνώρισαν τα μνημεία και άκουσαν ιστορίες. Ιστορίες για τους Αρμένιους και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, αλλά και για τους εσωτερικούς μετανάστες που έζησαν επί δεκαετίες σε παράγκες, δημιουργώντας ωστόσο μια δυναμική μικροκοινωνία ομοψυχίας και αλληλεγγύης, μέχρι και για το Μπλόκο του Δουργουτίου και τη μαζική εκτέλεση πολιτών από το ναζιστικό καθεστώς. Φαντάστηκαν τον ποταμό Ιλισό να κυλάει ακόμα εδώ, τα βυρσοδεψεία στις όχθες του, την Αρμένικη Αγορά, το κέντρο της γειτονιάς με τα λαχταριστά καλούδια που προσέλκυαν ανθρώπους από όλη την Αθήνα.

Στη φωτογραφική τους έκθεση, «Zoom στο Παρασκήνιο», τα παιδιά σάς καλούν να δείτε τα φωτογραφικά τους έργα που αποτυπώνουν τη διαδρομή τους στη γειτονιά και να πάρετε το χάρτη που έφτιαξαν ειδικά για εσάς, προκειμένου να σας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε κάποια σημαντικά σημεία της περιοχής και της ζωής της μέσα από τα δικά τους μάτια. Σας περιμένουμε!
 
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους κατοίκους της γειτονιάς που μας αγκάλιασαν, όπως έκαναν επίσης η καλλιτεχνική ομάδα UrbanDig Project και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ).
 
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη 2η Δημοτική Κοινότητα Δήμου Αθηναίων.
 
Εγκαίνια/κάλεσμα: Δευτέρα 10 Ιουλίου, 19:00
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα 10 έως Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, 18:00-21:00
Διεύθυνση: Φανοσθένους 17-19, 117 45, Νέος Κόσμος

χορηγίες / συνεργασίες

Σε συνεργασία με τη 2η Δημοτική Κοινότητα Δήμου Αθηναίων

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής