Michel van der Aa / Ergon Ensemble / ΣΤΕΓΗ
menu

Michel van der Aa / Ergon Ensemble

Το Βιβλίο της Ανησυχίας

Εργαστήριο με τον Michel van der Aa


15-16 ΔΕΚ 2017
20:30
Κεντρική Σκηνή
1 ώρα και 15 λεπτά
★★★★★ The Times, ★★★★ The Guardian, ★★★★ The Observer / Φανταστείτε το magnum opus του Πορτογάλου λογοτέχνη Φερνάντο Πεσσόα να ζωντανεύει σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου, όπου το τραγούδι, οι ηλεκτρονικοί ήχοι, η ζωντανή μουσική, οι εικόνες και ο λόγος συναντιούνται, οδηγώντας τον θεατή σε μια γόνιμη και μεγαλειώδη ανησυχία.
Κανονικό: 7, 15 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα:  12 €
Παρέα 10+ άτομα: 11 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
Ανεργίας, ΑμεA: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr
«Όσο περισσότερο βυθίζομαι μέσα μου, όλα τα μονοπάτια του ονείρου με οδηγούν στα ξέφωτα της αγωνίας» δηλώνει ο Μπερνάρντο Σοάρες, ο αφηγητής του Βιβλίου της Ανησυχίας· ήταν ένας από τους 70 και πλέον Ετερώνυμους του Φερνάντο Πεσσόα και, ίσως, εκείνος που βρισκόταν πιο κοντά στο πραγματικό Εγώ του δημιουργού του.

Το magnum opus του Πορτογάλου λογοτέχνη ζωντανεύει μέσα από το ομώνυμο μουσικοθεατρικό έργο του Μίσελ φαν ντερ Άα. Ο διάσημος συνθέτης και σκηνοθέτης από την Ολλανδία παρουσιάζει μια πρωτοποριακή παράσταση, όπου το τραγούδι, οι ηλεκτρονικοί ήχοι, η ζωντανή μουσική, οι εικόνες και ο λόγος σμίγουν αρμονικά δίχως κανένα στοιχείο να επιβάλλεται στα υπόλοιπα. Αντίθετα, αλληλοσυμπληρώνονται εκπέμποντας στη σκηνή την αγωνιώδη λογοτεχνική και υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου αναλαμβάνει ένας σημαντικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς ηθοποιών, ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, ενώ το Ergon Ensemble, το επιτυχημένο ελληνικό σύνολο που ειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική και εμφανίζεται για πέμπτη φορά στη Στέγη, θα τεθεί υπό την καθοδήγηση του πολύπειρου μαέστρου Kasper de Roo.

Η ζωντανή ερμηνεία των συντελεστών συνδιαλέγεται με διαφορετικούς χαρακτήρες του βιβλίου, οι οποίοι παρουσιάζονται σε κινηματογραφημένες προβολές επί σκηνής, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο μια ονειρική διάσταση στο πολυεπίπεδο θέαμα. Η παράσταση μένει πιστή στο πνεύμα του Πεσσόα, αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις πολυπρόσωπες πτυχές της ζωής που τόσο ζωντανά διέκρινε ο συγγραφέας. Και το κοινό οδηγείται μέσα από ένα σύνολο σφιχτοδεμένων αποσπασμάτων σε μια γόνιμη και, τελικά, μεγαλειώδη ανησυχία.

συντελεστές

Το Βιβλίο της Ανησυχίας
Μουσικό θέατρο για ηθοποιό, μουσικό σύνολο και ταινία (2008)
λιμπρέτο πάνω στο βιβλίο του Fernando Pessoa, με προσαρμογή του Michel van der Aa

Μουσική διεύθυνση: Kasper De Roo
Ερμηνεύει: Μιλτιάδης Φιορέντζης
Άννυ Σπυράκου: μετάφραση λιμπρέτου στα ελληνικά
 
ERGON ENSEMBLE
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Παναγιώτης Σιωράς (κλαρινέτο), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Σπύρος Λασκαρίδης (τρομπέτα), Μπάμπης Ταλιαδούρος (κρουστά σολίστ), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Παναγιώτη Τζιώτης (βιολί), Ευγένιος Ζιμπάι (βιολί), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Ελευθερία Τόγια (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο), Αντώνης Πρατσινάκης (τσέλο), Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο)
Καλλιτεχνικός συντονισμός: Αλέξανδρος Μούζας

Καστ ταινίας
Οφηλία (τραγουδίστρια fado): Ana Moura 
Μπερνάρντο Σοάρες: João Reis
Νεαρή Οφηλία: Sara Ramadinha Pereira
Οδοκαθαριστής: David Pereira
Λογιστής: Rogério Tavares
Ταγματάρχης: Miguel Corte-Real
 
Συντελεστές παραγωγής
Michel van der Aa: συνθέτης μουσικής, σκηνοθέτης παράστασης και ταινίας
Αριάννα Χατζηγαλανού: βοηθός σκηνοθέτη
Siemen van der Weij: τεχνική διεύθυνση
Floriaan Ganzevoort: σχεδιασμός φωτισμών
Marc Warning: σκηνικά
Simon Hendry: χειρισμός ήχου και βίντεο
Intermusica: διεύθυνση πρότζεκτ
Disquiet Media: παραγωγή

 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου
Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές
Συντονισμός: Χρήστος Καρράς, Γενικός Διευθυντής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής της Στέγης του Ιδρύματος
 
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου
Εργαστήριο με τον Michel van der Aa

διαβάστε περισσότερα

«Αξέχαστο… συναρπαστικό… καθηλωτικό» χαρακτήρισε ο James R. Oestreich των New York Times το έργο του Michel van der Aa /  ★★★★★ The Times, ★★★★   The Guardian, ★★★★   The Observer

Ο πολυπράγμων Μίσελ φαν ντερ Άα έχει συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες από πολύ διαφορετικές σκηνές: τη διάσημη τσελίστα από την Αργεντινή Sol Gabetta, τη μεγάλη ερμηνεύτρια των τραγουδιών φάντο Ana Moura, αλλά και το πρωτοποριακό ροκ συγκρότημα These New Puritans, μεταξύ πολλών άλλων.

Ο Μίσελ φαν ντερ Άα κατέχει τη θέση του Composer-in-Residence στη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ από το 2011.

«Δεν ήμουν φτιαγμένος για την πραγματικότητα, η ζωή όμως ήρθε και με βρήκε» (απόσπασμα από Το Βιβλίο της Ανησυχίας).

Το Βιβλίο της Ανησυχίας εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1982, 47 χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα. Τα χειρόγραφα που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη του βρέθηκαν σε ένα μπαούλο.

Τα Ετερώνυμα του Πεσσόα, αυτοί οι φανταστικοί λογοτέχνες που επινοούσε κάθε φορά ο συγγραφέας, είχαν ξεχωριστά ονόματα, ξεχωριστές βιογραφίες, διαφορετικές επιρροές και στυλ γραφής, ακόμα και διαφορετικό αστρολογικό χάρτη!
 
«Ανασυνθέτοντας διαρκώς τον εαυτό μου, τον κατέστρεψα. Από την πολλή σκέψη του εαυτού μου, είμαι πια οι σκέψεις μου και όχι εγώ.» - Φερνάντο Πεσσόα (1888-1935)
 
Το Ergon Ensemble συνεργάζεται καλλιτεχνικά με το διάσημο Ensemble Modern που εδρεύει στη Φρανκφούρτη και χαρακτηρίζεται για το δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του, ενώ την περίοδο 2013-15 υποστηρίχθηκε από το Ernst von Siemens Music Foundation.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16 Δεκ 2017

11:00
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εργαστήριο με τον Michel van der Aa

χορηγίες / συνεργασίες

Επίσημος χορηγός αερομεταφορών

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη