Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόνας / ΣΤΕΓΗ
menu

Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόνας

Στο πλαίσιο του διεθνούς, διαθεματικού προγράμματος Interfaces

Interfaces


IAN-MAΪ 2018
Για μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων
Μπορεί να μην το πιστεύεις, ίσως να μην το έχεις ξανακούσει, όμως γίνεται… Μέσα σε ένα τετράμηνο, μπορείς να κάνεις τη δική σου βουτιά στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης και να δημιουργήσεις σύγχρονη μουσική αντλώντας έμπνευση από ένα έργο τέχνης.
Δωρεάν
Μπες κι εσύ με την τάξη σου στο διάλογο μεταξύ σύγχρονης μουσικής και εικαστικών τεχνών. Η Στέγη, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και μαζί με μουσειοπαιδαγωγούς/εικαστικούς και μουσικούς/συνθέτες, σε περιμένουν σε αυτό το διεπιστημονικό πρόγραμμα για να ανακαλύψεις βιωματικά τις οπτικές και ηχητικές τέχνες και να δημιουργήσεις κάτι δικό σου μαζί με την ομάδα σου.

Κάνε τη διαφορά, πήγαινε πέρα από το σχολικό πρόγραμμα και έλα σε άμεση επαφή με έργα σύγχρονης τέχνης. Θα πραγματοποιήσεις δύο επισκέψεις στο μουσείο και έξι συναντήσεις στην τάξη σου. Μπορεί να εκπλήσσεσαι, αλλά θα συμβεί. Τα μουσεία και οι γκαλερί δεν θα είναι πια ένας χώρος ψυχρός ή αδιάφορος για σένα, γιατί θα έχεις μάθει πώς να προσεγγίζεις τα έργα τέχνης της εποχής σου.

Αλλά και η δημιουργικότητά σου θα βρει έναν καινούργιο δρόμο για να εκφραστεί. Ετοιμάσου να δημιουργήσεις τη δική σου μουσική σύνθεση, δουλεύοντας με beatbox και με ιδιοκατασκευές ως μουσικά όργανα, να ηχογραφήσεις μέσω του κινητού σου, να εξερευνήσεις ήχους με το σώμα σου και με άλλα διαθέσιμα υλικά και επιφάνειες, αλλά και να κάνεις χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα σε υπολογιστή (sound editing software). Και μέσα σε αυτή τη μουσική διαδρομή, ίσως χρησιμοποιήσεις όλα όσα μαθαίνεις για το αυριανό σου επάγγελμα.

Και επειδή η τέχνη αξίζει να μοιράζεται, ένα blog θα σε φέρει κοντά με συνομηλίκους σου από άλλες πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μη διστάσεις· παρουσίασε τη δουλειά σου στους συμμαθητές σου και στα άλλα σχολεία που συμμετέχουν και ετοιμάσου για το χειροκρότημα.

συντελεστές

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους μουσικούς: Γιάννη Κοτσώνη, Στέφανο Κωνσταντινίδη, Ιάκωβο Σταϊνχάουερ και Νάσσο Σωπύλη

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων

Ημερομηνίες:
Ιανουάριος – Μάιος 2018

Προϋποθέσεις:
Οι συναντήσεις του προγράμματος είναι συνολικά 9. Θα πραγματοποιούνται μία φορά ανά 2 εβδομάδες και θα έχουν διάρκεια 3 ωρών. Συγκεκριμένα, δύο συναντήσεις θα γίνουν στο μουσείο, έξι συναντήσεις στη σχολική τάξη και η τελευταία συνάντηση για την παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί είτε στη Στέγη είτε στα συνεργαζόμενα μουσεία.
Σημαντική κρίνεται η ενεργός συμμετοχή εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στο διάστημα που μεσολαβεί από τη μία συνάντηση στην άλλη, για την περαιτέρω επεξεργασία του υλικού και των εννοιών που διαπραγματεύεται το πρόγραμμα.

Κόστος συμμετοχής:
Δωρεάν

Διαδικασία αίτησης και επιλογής:
Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@sgt.gr μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2017.

Κρατήσεις - Πληροφορίες:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr


Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς, διαθεματικού προγράμματος Interfaces, εμπνευσμένο από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δημιουργικά Εργαστήρια» (Ateliers de la création) που υλοποιείται στη Γαλλία από το 2010, με πρωτοβουλία του IRCAM (ινστιτούτο για την επιστήμη που σχετίζεται με τη μουσική και τον ήχο και για την πρωτοποριακή ηλεκτροακουστική μουσική τέχνη) και του Centre Pompidou (εθνικό μουσείο μοντέρνας τέχνης) και με τη συμμετοχή δεκάδων επαγγελματικών λυκείων.  

Το Interfaces είναι ένα καινοτόμο πρότζεκτ που αποσκοπεί να φέρει τη νέα μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα νέων ακροατηρίων. Με πρωτοβουλία της Στέγης και με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», το Interfaces συνενώνει εννέα εταίρους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, με βασικό στόχο την ανάπτυξη κοινού γύρω από τη σύγχρονη μουσική στην Ευρώπη.

χορηγίες / συνεργασίες

Μέρος του

Με τη συγχρηματοδότηση

Σε συνεργασία με

Επίσημος χορηγός αερομεταφορών

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη