Medea Electronique - Extended Reality Tour / ΣΤΕΓΗ
menu

Medea Electronique - Extended Reality Tour

Soundscapes Landscapes / City Above - Life Below

2-18 ΦΕΒ 2018
16:00-21:00
Εκθεσιακός χώρος
Πώς ένας ηχητικός περίπατος στις γειτονιές της Αθήνας προσομοιώνεται μέσα από VR stations; Ετοιμαστείτε να εισχωρήσετε σε ένα σκηνοθετημένο περιβάλλον ηχητικής πραγματικότητας που θα ζωντανέψει δρόμους, διασταυρώσεις και εμπειρίες από τους δρόμους της Αθήνας.
Παράταση για την έκθεση έως και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου
Η Medea Electronique παρουσιάζει από τον Ιούνιο του 2017 τον ηχητικό περίπατο Soundscapes Landscapes / Ρίζωμα II στο Γκάζι, τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο. Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας εξερεύνησαν και δημιούργησαν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής αυτής περιοχής και καλούν σε real-time περιήγηση, στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης.

Ακολουθήστε τους ήχους. Σταθείτε κάτω από μια ηχητική πηγή και ακούστε μια συνέντευξη, ένα ηχοτοπίο ή μια ηχητική σύνθεση. Περιηγηθείτε στον χώρο και δείτε τα βίντεο που συναντάτε ανάμεσα στους ήχους. Εντοπίστε τους τέσσερις διαφορετικούς σταθμούς VR και εισχωρήστε στα τρισδιάστατα ψηφιακά περιβάλλοντα, φορώντας τη συσκευή και τα ακουστικά που παρέχονται. Σε κάθε σταθμό VR μπορείτε να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε μοναδικές και μυστικές γωνιές της πόλης, μέσα από τα μάτια των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Κάθε σταθμός προσφέρει διαφορετική θεματική και καλλιτεχνική προοπτική.

Στον ηχητικό περίπατο, η πόλη αποτελεί τον καμβά της εμπειρίας, ενώ στην εγκατάσταση επιχειρείται η αντίστροφη προσέγγιση: η πόλη προσομοιώνεται στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης. Στον ηχητικό περίπατο αφηνόμαστε στη γοητεία της πόλης και του πραγματικού χρόνου, ενώ στην εγκατάσταση καλούμαστε να δομήσουμε μυθοπλασίες, να συμμετάσχουμε σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, σκηνοθετημένο, που κατευθύνει τον επισκέπτη στο χώρο, ζωντανεύοντας τους δρόμους, τα κτίρια, την καθημερινότητα και την υλικότητα της περιοχής.

Αφού ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στην έκθεση, μπορείτε να «βιώσετε» τον πρωτότυπο ηχητικό περίπατο Soundscapes Landscapes / Ρίζωμα II. Θα πρέπει αρχικά να κατεβάσετε την εφαρμογή για smartphones, που φιλοξενεί τον ηχητικό περίπατο και η οποία είναι διαθέσιμη για iOS και Αndroid, και έπειτα να επισκεφθείτε το Γκάζι, τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο, για να δείτε και να ακούσετε «από πρώτο χέρι» το περιβάλλον που αναπλάθει η έκθεση.

συντελεστές

Soundscapes Landscapes ΙΙ - Extended Reality Tour
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ένα πρότζεκτ της Medea Electronique, 2016/2017
Powered by: Cosmote

Οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Μανουσάκης
Curator & Κείμενα: Αγγελική Πούλου
Σχεδιασμός εφαρμογής: Tim Ward
Σύνθεση ήχου: Μανώλης Μανουσάκης, Tim Ward, Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κοντούρης (Studio 19st), Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Μαρίνος Κουτσομιχάλης
Βίντεο: Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή, Michael Tebinka
Virtual Reality Programming: Βίκυ Μπισμπίκη, Michael Tebinka, Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή
3D Visual Art: Βίκυ Μπισμπίκη
PD Programming: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
Graphic Design: Γιάννης Λώλης
Σκηνικά: Χρήστος Λάσκαρης
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Εκφωνήσεις: Νάντια Δεληγιάννη, Σταύρος Λουκέρης, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Γιώργος Αντωνόπουλος.
Μεταφράσεις: Μέμη Κατσώνη, Άννα Παπαέτη
 
Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες: John Van Aitken, Jane Brake, Iris Garrelfs, Emilia Izquierdo, Τάσος Καραδέδος, Γιάννης Κρανιδιώτης, Conor McCafferty, Matilde Meirelles, Εύη Νάκου, Alfredo Pechuan Roca, Marilee Pizarro
 
Καθοριστική ήταν η επιστημονική συνδρομή από τους ακαδημαϊκούς-ερευνητές: Μυρτώ Δημητροπούλου (Ιστορικός, ερευνήτρια), Γιάννης Κοζάτσας (Δρ. Φιλοσοφίας, Αρχαιολόγος), Ευγενία Μπουρνόβα (Ιστορικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ), Έλενα Πατατούκα (Αριχτέκτων, υποψήφια διδάκτωρ), Χάρης Τσαβδαρόγλου (Δρ. Πολεοδομίας), Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Ιστορικός, Δρ. Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας)
 
Ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή, τη συμβολή και τη συνεργασία τους κατοίκους της περιοχής καθώς και: το Σύλλογο Ρακοσυλλεκτών Ερμής και τον πρόεδρό του, Καμπέρ Βαχτέρ, την εκπαιδευτικό Χριστίνα Νομικού, τον Χασάν και την οικογένειά του, τον Άλλο άνθρωπο, τη Μαρία και τους ποιητές στο καφέ Τρίπορτο, την κα Γιώτα και το καφενείο της, τον Τζίμη, τη Μαρία και τους ανθρώπους των Οριζόντων, τον Πολυχώρο Πύλη, το Κέντρο Ζωής, τη Χρύσα Γιαννοπούλου και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, το σύλλογο κατοίκων Ο Μέγας Αλέξανδρος, την ομάδα Communitism, την Τεχνόπολη, τον Πατέρα Σπυρίδωνα εκ του Ιερού Ναού Προφήτη Δανιήλ, την κα Λεκάκου από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τον ιμάμη Mohamed, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, την ομάδα Στην επιφάνεια, καθώς και τους αρχαιολόγους Γιώργο Πέππα και Δώρα Ευαγγέλου. 
 
Ευχαριστούμε ακόμη τους ποιητές: Μαρίνα Αγαθαγγελίδου, Ζήση Αϊναλή, Κωστή Γαρδίκη, Θωμά Κιάο, Αλέκο Πούλο, Γιάννη Στίγκα, και τους Δημήτρη Γράψα και Κώστα Παντιώρα.  

χορηγίες / συνεργασίες

Powered by

Επίσημος χορηγός αερομεταφορών

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη