Χρήστος Παπαδόπουλος / ΣΤΕΓΗ
menu

Χρήστος Παπαδόπουλος

Ιόν

1-4 ΦΕΒ 2018
20:30
Κεντρική Σκηνή
Το πέταγμα των πουλιών, ο συντονισμών των πυγολαμπίδων, τα ανιόντα και τα κατιόντα, τα ηλεκτρόνια σθένους… Τι σχέση μπορεί να έχουν η φύση και η οργανική χημεία με το σύγχρονο χορό; Μινιμαλισμός, οπτική ποίηση, συγχρονισμένα ιόντα και ένα νέο αστέρι της χορογραφίας που ανατέλλει στην Ευρώπη.
Αν ο κόσμος του χορού στην Ευρώπη μιλά για τον Χρήστο Παπαδόπουλο ως ένα νέο αστέρι που ανατέλλει, είναι γιατί στο μινιμαλιστικό, ποιητικό καλλιτεχνικό του σύμπαν μπορείς τελικά να κατοικήσεις. Αυτό το σύμπαν, κατασκευασμένο από λεπτομερή χορογραφική δουλειά και εξουθενωτικό σωματικό χορό, αλλά και από μουσικότητα και αίσθηση ομαδικής αλληλοϋποστήριξης, αν και αφαιρετικό, έχει ανθρώπινη μυρωδιά. Έχει ευγένεια και λεπτότητα στον τρόπο που συμπαρασύρει τους θεατές. Κι αν μέσα του ενυπάρχει ο αναστοχασμός πάνω σε σοβαρά ζητήματα, η μετουσίωσή του σε τέχνη γίνεται με την αναλογία απόστασης και συναισθηματικής φόρτισης που εμπεριέχει η πραγματική ποίηση.

Το Ιόν βασίζεται σε μια μεταφορά: αν τα ιόντα είναι ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή σύνολα ατόμων, που μετακινούνται όλα μαζί προς μια κατεύθυνση, τότε αυτή η εικόνα ίσως αποτυπώνει την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται από τους ανθρώπους που κινούνται στο χώρο και αλληλοεπηρεάζονται.

Ο Παπαδόπουλος και η ομάδα του διερευνούν τη συνθήκη του συντονισμού, τη μυστική σχέση που κάνει τους ανθρώπους σε μια ομάδα να επικοινωνούν ακόμα κι όταν δεν έχουν οπτική επαφή, ακόμα κι όταν δεν έχουν συνείδηση αυτής της σύνδεσης. Και επιπλέον, την επίδραση αυτής της συνθήκης στο πώς βλέπουμε και βιώνουμε το χορό: τη στιγμή που ο χορός αποσπά από τη φυσική πραγματικότητα εικόνες απρόσμενων συγχρονισμών μέσα στο πλήθος και, αναδεικνύοντάς τις, αποκαλύπτει τους μυστικούς νόμους της ζωής που πάντα μας διαφεύγουν.

συντελεστές

Σύλληψη & Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Δραματουργία: Τάσος Κουκουτάς
Μουσική: Coti K
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Α΄ Βοηθός Χορογράφου: Κατερίνα Σπυροπούλου
Β΄ Βοηθός Χορογράφου: Ιωάννα Αντώναρου
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Οργάνωση Παραγωγής: Θεοδώρα Καπράλου
Χορεύουν: Γεώργιος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Νώντας Δαμόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Μαρία Μπρέγιαννη, Χαρά Κότσαλη, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Νάντη Γώγουλου, Δήμητρα Μερτζάνη, Αλέξης Τσιάμογλου


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Σάββατο 3 Φεβρουαρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

διαβάστε περισσότερα

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος σπούδασε χορό και χορογραφία στο SNDO (School for New Dance Development) του Άμστερνταμ (2003), θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1999) και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (2000). 

Τα έργα του, OPUS και ELVEDON, παρουσιάστηκαν με εξαιρετική επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ELVEDON υπήρξε η πρώτη επιλογή του πανευρωπαϊκού δικτύου Aerowaves 16 Dance Across Europe και, κατόπιν, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι (Théâtre de la Ville και La Briqueterie), στο Άμστερνταμ και σε άλλες ευρωπαϊκές σκηνές. Το OPUS επίσης διακρίθηκε από και επιλέχθηκε στο Aerowaves 17, και το Μάρτιο του 2018 ξεκινάει τη διεθνή του περιοδεία.
 
Τον Χρήστο Παπαδόπουλο, τον οποίο ίσως να θυμούνται κάποιοι ως Κένταυρο στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών του 2004, τον γνωρίσαμε ως χορευτή σε έργα του Δημήτρη Παπαϊωάννου (2, Πουθενά, ΜΕΣΑ), του Φώτη Νικολάου, της Μαριέλας Νέστορα, της Αλεξάνδρας Waierstall κ.ά. Υπήρξε μέλος της χορογραφικής ομάδας των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 και των Τελετών Έναρξης των Πανευρωπαϊκών Αγώνων στο Μπακού το 2015. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες, χορογραφώντας θεατρικές τους παραστάσεις (Δημήτρη Καραντζά, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Θωμά Μοσχόπουλο, Γιάννη Κακλέα, Βασίλη Νικολαΐδη, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Κώστα Γάκη). Από το 2003 συνεργάζεται με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, διδάσκοντας κίνηση και αυτοσχεδιασμό. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού «Λέων και Λύκος» (2015). 
 
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά έργο του στη Στέγη. Το Ιόν έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον διεθνών συμπαραγωγών και θα ταξιδέψει στις ευρωπαϊκές σκηνές αμέσως μετά την πρεμιέρα του στην Αθήνα.

χορηγίες / συνεργασίες

Επίσημος χορηγός αερομεταφορών

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη