ARTéfacts ensemble - Ventus ensemble / ΣΤΕΓΗ
menu

ARTéfacts ensemble - Ventus ensemble

Ώτων Project

14-15 ΙΟΥΝ 2018
21:00
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών 
Εργαστήριο Θ΄
Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης
Πώς μια πόλη μετατρέπεται σε μουσική; Αυτιά ανοιχτά, ανήσυχα, περιδιαβαίνουν την πόλη και συλλέγουν τους ήχους της. Δύο αθηναϊκά μουσικά σύνολα καλούν τον Τούρκο συνθέτη Tolga Tüzün να αφουγκραστεί μαζί τους την Αθήνα και το ιστορικό της κέντρο.
Δωρεάν με δελτία εισόδου.
Το Ώτων Project είναι ένα ηχητικό αποτύπωμα του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο επεξεργάστηκαν συνθέτες που είτε ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα είτε την ανακαλύπτουν για πρώτη φορά. Ο συνδυασμός των συνόλων ARTéfacts και Ventus έχει ως αποτέλεσμα ένα αρκετά ασυνήθιστο ηχόχρωμα: περιλαμβάνει όλα τα ξύλινα και χάλκινα πνευστά, κλασικά κρουστά και ντραμς, ηλεκτρική κιθάρα, βιολί, μπάσο και συνθεσάιζερ. Ο Μάνος Βεντούρας και ο Κώστας Τζέκος, μέλη και των δύο συνόλων, αλλά συγχρόνως και συνθέτες, συνδυάζουν ακουστικούς και ηλεκτρικούς ήχους με τους ήχους της πόλης, καθώς και με τις ηχητικές εμπειρίες των υπόλοιπων μουσικών, για να δημιουργήσουν ένα soundtrack με αναπάντεχες προσμείξεις. Ο προσκεκλημένος συνθέτης Tolga Tüzün που συμμετέχει στο πρότζεκτ κατοικεί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επισκέφθηκε την Αθήνα για να τη νιώσει, να την ακούσει και να δουλέψει με τους Αθηναίους μουσικούς. Πού θα τον οδηγήσουν τα δικά του αυτιά; Τι θα τον εντυπωσιάσει περισσότερο μέσα στον αστικό ιστό; Πόσο διαφορετικό θα είναι από αυτό που θα επιλέξουν οι συνάδελφοί του που ζουν εδώ;
 
Τα έργα του Tolga Tüzün ακούγονται εναλλάξ με αυτά των Βεντούρα και Τζέκου και με τη συνεργασία 15 φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, δημιουργούν ένα διάλογο ανάμεσα σε μουσικές που αντικατοπτρίζουν πρώτες εντυπώσεις και μουσικές που μεταφέρουν την αίσθηση του οικείου. Οι ακροατές οδηγούνται σε μια μουσική περιδιάβαση συγκεκριμένων αθηναϊκών διαδρομών, για να ακούσουν κι αυτοί με τη σειρά τους την πόλη τους με άλλα αυτιά!

συντελεστές

ARTéfacts ensemble - Ventus ensemble
Έργα των Μάνου Βεντούρα, Κώστα Τζέκου και Tolga Tüzün
Με τη συμμετοχή φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

διαβάστε περισσότερα

Το ARTéfacts ensemble τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συναυλίες με νέα έργα που αντλούν την έμπνευσή τους από ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Αφηγήσεις από τις κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Θήβας αποτέλεσαν τη βάση του πρότζεκτ Thiva km 102, ενώ ο καμβάς της συναυλίας Μουσική για το Νέο Κόσμο ήταν υλικό από προφορικές ιστορίες των κατοίκων αυτής της αθηναϊκής γειτονιάς, στην οποία βρίσκεται και η Στέγη.
 
Tα μέλη του Ventus Ensemble γνωρίζονται από παιδιά, με τις φιλαρμονικές της Κέρκυρας να αποτελούν το σημείο αναφοράς μιας κοινής μουσικής πορείας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τη σύμπραξη των περισσότερων από αυτών στις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες. Το ρεπερτόριο του συνόλου εκτείνεται από την ελισαβετιανή έως τη σύγχρονη εποχή. 
 
Η προηγούμενη συνεργασία των συνόλων ARTéfacts και Ventus έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2017, σε μια συναυλία αφιερωμένη στον Frank Zappa. Η παράσταση περιλάμβανε και σκηνική δράση, με θεατρικούς διαλόγους και αρκετό χιούμορ, που θύμιζαν τις συναυλίες του ίδιου του Zappa.

χορηγίες / συνεργασίες

Επίσημος χορηγός αερομεταφορών

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

Με την υποστήριξη